Ahfad By: armi Date: 02 Þubat 2010, 03:51:16
AHFÂD
Torunlar. "Hafîd" kelimesinin çoðulu olup, bir kimsenin sonuna kadar olacak çocuklarýný ihtiva eder. Þöyle ki, oðul ve kýzlarýn çocuklarý ve bu torunlarýn çocuklarý. Sonuna kadar hepsi ahfâddýr.
Ýslâm hukukunda ahfâd´a dair muhtelif meselelerde bazý hükümler vardýr. Meselâ vakýf konusunda, ahfâda dair hükümlerden bazýlarý þöyle sýralanabilir. Birisi yaptýðý vakfýn gelirini "evlâdýma þart ettim" dese, bu vakýf sadece o kiþinin çocuklarýný kapsar, torunlarýna þâmil olmaz. Baþka bir görüþe göre bu þart ahfâda da þâmildir.
Vakfedenin sözünde evlâd tabirinin, ahfâda da þâmil olduðuna dalâlet eden bir delil, bir karine bulunursa bu vakýfa ahfâd da dahil olur. Bu konuda da âlimler arasýnda ihtilaf yoktur. Meselâ vakýf yapan kiþi, "vakfýmýn gelirini, nesiller boyunca evlâdýma þart ettim" dese, bu vakfýn içine ahfâd da dahil olur (Ömer Nasuhî Bilmen, Hukuk-ý Ýslamiyye ve Istýlahat-ý Fýkhiyye Kamusu, I, 360)
Nikâh konusunda ahfâdýn hükmü ise, kiþinin kesinlikle, erkek olsun kadýn olsun, bunlarla evlenememesidir. Böyle bir evlilik dinen haram ve yapýlan akid de bâtýldýr. Ahfâd kiþinin furû´una girdiðinden nesebî yakýnlýðý dolayýsýyla evlenmesi yasak olan zümreler içinde sayýlmýþtýr.
Ayný þekilde ahfâd furû´ içinde yer aldýðýndan, kiþi kendi ahfâdýna zekât veremez.
Miras konusunda ise, evlâd var iken ahfâd hacb*edilir. Yani ölen kiþinin mirasýna önce evlâtlarý, þayet bunlar öldüyse, bunlarýn çocuklarý, yani torunlar, belli esaslar ve usûller dahilinde mirasçý olurlar.
Öbür taraftan muhtaç olan baba, dede ve annelerin nafakalarý da evlâd veya ahfâd üzerinedir. Fakat muhtaç olan bir kiþinin oðlu veya kýzý varsa, bu durumda ahfâdýnýn bu kiþiye nafaka vermesi gerekmez. (Bilmen, a.g.e. II, 500 vd.)
radyobeyan