Afyon By: armi Date: 02 Þubat 2010, 03:32:07
AFYON
Haþhaþ bitkisinden elde edilen ve kullanan kiþinin aklýný perdeleyen, keyif verici olarak kullanýlmasý halinde Ýslâm´ýn yasakladýðý uyuþturucu ve katý bir madde.
Afyon, "Papaver somniferum" adý verilen bir bitkinin "Kelle" tabiri kullanýlan baþ kýsýmlarýndan çizilmek suretiyle elde edilen bir "drog"tur (ilâç yapýmýnda kullanýlan bitkisel madde.) Afyon kozasý uyuþturucu nitelikte deðildir. Kozanýn dýþ kabuðundaki lateks (süt) uyuþturucudur.
Bitkideki çiçek ve çentiklerin düþüþünden yaklaþýk on gün sonra kapsüller özel býçaklarla çizilir. Bu çiziklerden çýkan süt ham afyondur. Deðiþik kokulu ve acýdýr. Bu süt piþirilip mayalanýr ve iþlenmiþ afyon olur. Sigara gibi içildiðinde kuvvetli bir koku çýkarýr. Baz morfin, eroin, kokain gibi alkaloitler de elde edilir.
Kur´an-ý Kerim´de insaný sarhoþ eden þarap (hamr) yasaklanmýþ (el-Mâide, 5/90-91), diðer sarhoþ edici sývý veya katý içkilerden söz edilmemiþtir .
Hz. Peygamber (s.a.s.) içki yasaðýný ilân ederken, içkinin hangi maddeden imâl edildiðine bakmamýþ, kullanan kimseyi sarhoþ edip etmemesi ölçü olarak alýnmýþtýr. Ýnsanlar arasýndaki ismi ne olursa olsun ve hangi maddeden yapýlýrsa yapýlsýn, sarhoþ eden her þey içkidir.
Hz. Peygamber´e bal, darý, arpa ve benzeri maddelerin mayalanmasýndan elde edilen içkinin hükmü sorulmuþ, o þu cevabý vermiþtir: "Her sarhoþluk veren þey içki (hamr)´dir. Her içki de haramdýr" (Müslim, Eþribe, 73-75; Buhâri, Edeb, 80, Ahkâm, 22, Meðâzî, 60) "Çoðu sarhoþluk veren þeyin azý da haramdýr" (Ebû Davud, Es* be, 5; Tirmizî, Eþribe, 3; Nesâi, Eþribe, 25)
Hz. Ömer, hilâfeti sýrasýnda minberden halka, "Aklý perdeleyen herþeyin içki olduðu"nu ilân etmiþtir (Yusuf el-Kardâvî, Ýslâm´da Helâl ve-Haram (Terc. Mustafa Varlý), Ýstanbul 1970, s. 77)
Bu delillere göre, insan aklýný örten, ona temyiz gücünü kaybettiren her þey içki hükmündedir. Ýþte afyon da bu nitelikteki bir uyuþturucudur. Çünkü afyon kullanan kimse uzaðý yakýn, yakýný uzak görür. Olaðan þeylerden uzaklaþýp, olmayacak þeyleri hayal eder ve rüya âleminde yüzmeye baþlar. Afyon ve benzeri uyuþturucu madde kullananlar, kendilerini, dinlerini, dünyalarýný unutmak amacýyla uyuþturucu kullanýrlar.
Diðer yandan afyon gibi uyuþturucular vücudu durgunlaþtýrýr, sinirleri uyuþturur, saðlýðý bozar, ruhî çöküntü yapar, tembellik meydana getirir. Ve kiþiyi topluma faydasýz kýlar. Uyuþturucu maddeler, evler-ocaklar yýkar, aile fertlerinin rýzkýndan keserek, onlarý yoksulluða iterek, kendilerini zehirler.
Uyuþturucu maddelerin ortaya çýkýp yaygýnlaþtýðý devirlerde Ýslâm âlimleri haram hükmü üzerinde görüþ birliði etmiþlerdir. Bu konuda Ýbn Teymiyye* þöyle der: "Keskin haþhaþ otu sarhoþ etse de etmese de haramdýr. Fâcir olanlar neþ´e ve zevk verdiði için onu kullanýyorlar. Bu ayný zamanda içkiyi beraberinde getirir. Ýçki düþmanlýk meydana getirirken, afyon durgunluða, zillete, karakter ve akýl bozukluðuna, þehvet kapýsýnýn açýlmasýna ve kýskançlýðýn kalkmasýna yol acar. Bu yüzden afyonu az veya çok kullanmanýn cezasý, içki içmenin cezasý gibidir. Bu da seksen deðnektir . " (Ýbn Teymiyye, el-Fetâvâ, IV, 262 vd.) Hanefi mezhebinde hür olana seksen deðnek, köleye kýrk deðnek vurulur. (Ýbn Abidin Terc, VIII, 237).
Afyon kullanan kimse bunu tedavi maksadýyla kullanmýþsa yaptýðý hukuki iþlemler geçersiz kabul edilmektedir. Ancak bunu tedavi için deðil de keyif vericiliðinden dolayý kullanan kimsenin yaptýðý hukuki iþler geçerli sayýlmýþtýr. Yukarýda ifade edildiði gibi afyon aklý gidermektedir. Aklý yerinde olmayan kimse hukuki bir iþlem yaptýðýnda bu mutlaka kendi aleyhinde bir netice verecektir. Bu da onu cezalandýrmak maksadýyla geçerli kabul edilmiþtir.
radyobeyan