Ad koymak By: armi Date: 02 Þubat 2010, 03:07:19
AD KOYMAK
Ýsim vermek. Yeni doðan çocuðuna güzel bir isim koymak, öncelikle babanýn sonra annenin görevlerindendir. Konulan ismin, güzel bir mânâsýnýn olmasý, Ýslâm inancýna ve hükümlerine uygun olmasý gerekir. Ýslâm´da çocuða genellikle doðduðu gece isim verildiði gibi, doðumunun üçüncü veya yedinci gününde ad konulmaktadýr. Rasûlullah (s.a.s.), oðlu Ýbrâhim dünyaya gelince: "Bu gece bir oðlum doðdu; ona atam Ýbrâhim´in adýný verdim." buyurmuþlardýr. Bu hadis, ismin ne zaman konacaðý hususunda önemli bir delildir. (Ebû Dâvud, Cenâiz, 24) Ayrýca bir kimseye birden fazla isim verilebileceði de yine Rasûlullah (s.a.s.) belirtilmiþtir. (Buharî, Menâkýb, 17; Müslim, Fezâil, 124).
Anlamý Ýslâmî akîdeye uygun olmayan, dinin yasakladýðý bir anlam taþýyan isimlerin çocuklara verilmesi uygun deðildir. Hz. Peygamber (s.a.s.) yeni Müslüman olanlarýn þirk dönemindeki isimlerini deðiþtirmez, genellikle aynen býrakýrdý. Ancak bu isimler arasýnda, mânâsý çirkin veya Allah´tan baþkasýna kulluðu ifâde edenler varsa, meselâ müþriklerin taptýðý putlardan biri olan Uzzâ´nýn kulu anlamýndaki Abdüluzzâ, Kâ´be´nin kulu anlamýndaki Abdülka´be ve benzeri isimleri genellikle, Allah´ýn kulu mânâsýnda Abdullah veya Rahman´ýn kulu mânâsýnda Abdurrahman gibi isimlerle deðiþtirirdi. Kesmek anlamýna gelen Sarim ismindeki bir sahâbinin ismini de, mutlu anlamýna gelen Saîd; Berrâ olan bir kadýnýn adýný Zeyneb olarak deðiþtirmiþtir. (Buhârî, Edeb, 108; Ebû Dâvud, Edeb, 62; Ýbn Mâce, Edeb, 32) Ayrýca, Firavun ve Kârun gibi zulüm ve küfür önder ve sembolleri olan isimlerin verilmesi de Ýslâm´da yasaktýr.
"Allah katýnda isimlerin en güzeli Abdullah ve Abdurrahman´dýr." hadisi (Buhârî, Edeb, 105-106; Müslim, Âdab, 2; Ýbn Mâce, Edeb, 2; Tirmizî, Edeb, 64; Ýbn Hanbel, II, 24, 128) isim koyma hususunda Ýslâm´ýn genel prensibini belirlemektedir. Çocuklarýmýza vereceðimiz isimler, Allah´a kulluk ifâde eden, Ýslâmî gayelere ve insan haysiyetine uygun, çevremizdeki insanlarýn genellikle hoþlanacaklarý, kulaða hoþ gelen, Ýslâm büyüklerinden hâtýra kalan mânâsý güzel olan isimlerden herhangi biri olabilir. Daha önceden pek duyulmamýþ diye, yapmacýk ifâdeler taþýyan, Ýslâm toplumunda hiç kullanýlmayan uydurma ve müslüman olmayanlara ait isimlerin çocuklarýmýza ad olarak verilmesi doðru deðildir. Çünkü, Rasûlullah (s.a.s.) "Kýyâmet gününde babalarýnýzýn isimleriyle çaðrýlacaksýnýz. Bu bakýmdan çocuklarýnýzýn isimlerini güzel koyunuz." (Ebû Dâvud, Edeb, 61; Ýbn Hanbel, V, 194) buyurmuþtur.
radyobeyan