Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Abdest By: armi Date: 01 Þubat 2010, 19:44:07
ABDEST


Ýslâm´da bazý ibâdetlerin yerine getirilmesi için yapýlan ve bizzat kendisi ibâdet olan temizlenme. Abdest kelimesi Farsça´da su anlamýna gelen "âb" ile el anlamýna gelen "dest" kelimelerinden oluþmuþ birleþik bir isimdir. Arapça karþýlýðý olan "vudû" kelimesi hadislerde kullanýlmýþtýr. Kur´ân-ý Kerim´de ise temizlik anlamýnda "tahâret" ve "zekâ" kelimeleri geçmektedir. Vudû´ kelimesi güzellik ve temizlik anlamýna gelmektedir. Dolayýsýyla ibâdete baþlanmadan önce insanýn iç dünyasýný güzelleþtirmesi ve dýþýný da iyice temizlemesi gerekir.

Ýslâm´da abdestin farziyetine "Ey iman edenler, namaza kalkacaðýnýz zaman yüzlerinizi ve dirseklerinizle birlikte ellerinizi yýkayýn. Baþýnýza meshedin. Her iki topuðunuzla birlikte ayaklarýnýzý da (yýkayýn)..." (el-Mâide, 5/6), âyeti delâlet etmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.)´in abdest almadan hiç bir iþ yapmadýðýný görüyoruz (Elmalýlý, Hak Dini Kur´ân Dili, II, 1583). Ancak abdest her amel ve ibâdet için deðil baþta namaz olmak üzere bazý ibâdetler için farz kýlýnmýþtýr. Fakat müslümanýn sürekli abdestli bulunmasý sünnettir.

Abdest her þeyden önce her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak, yani maddî ve manevî bütün pislik ve mikroplardan uzak kalmak için Ýslâm´ýn emrettiði önemli bir ibâdettir. Mikrobun en kolay ürediði yer aðýzdýr. Aðýzdan baþlayarak el, yüz ve ayaklarýn günde beþ defa temizlenmesi Ýslâm´ýn temizliðe verdiði önemi gösterir. Böylelikle Ýslâm yüzyýllar önce temizliðin üzerinde durup insanoðlunu maddî-manevî her türlü pislik ve mikroptan korumayý hedeflemiþtir. Bunun yanýnda abdest alan bir insan, kendini manen temiz ve rahat hisseder ve bu güzel his ve temiz duyguyla Allah´a ibâdete durur. Bu da ruhun temizliðini saðlamaktadýr. Ýnsanýn yaratýlýþ gayesi olan Allah´a kulluk böyle bir temizleme ameliyesi ile baþlayýnca insanoðluna vereceði zevk ve rahatlýðýn deðeri sonsuzdur.

Ýnsan abdestle bedenen ve mânen temizlendikten sonra Allah´ýn huzuruna çýkar. Böyle bir temizlenme ile günlük bütün yorgunluklarý ve yükleri geride býrakýr.

Abdest almakla, dünyevî ve uhrevî birçok fazilet ve güzellikler elde edilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) abdestle ilgili olarak þöyle buyururlar:

"Bir müslüman abdest alýp yüzünü yýkadýðýnda, yüzündeki âzalarýn iþlediði bütün günahlarý; el ve ayaklarýný yýkadýðýnda el ve ayaklarýyla iþlediði bütün hata ve günahlarý, su damlalarýyla beraber akýp gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve týrnak diplerindeki günahlarýndan eser kalmaz. Âdâp ve erkânýna uymak suretiyle abdest alýp kýbleye dönerek: "Eþhedü en lâ ilâhe illallahü vahdehu lâ þerike leh ve eþhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasûlühü" diyen bu kul için cennetin kapýlarý açýlmýþtýr; o, cennet kapýlarýnýn dilediðinden içeri girer."(Müslim, Tahare, 32, 33; Tirmizî, Tahâre, 2).

Abdestin Farzlarý

1- Yüzü Yýkamak

Yüzün bir defa yýkanmasý farzdýr. Yüzün sýnýrlarý, saçýn bittiði yerden sakal veya çene altýna, kulaklarýn köklerine kadar olan bölümdür. Gözlerin içine suyun ulaþtýrýlmasý gerekmez. Ancak abdest alýrken gözler sýkýlmaz, tamamen açýk býrakýlmaz. Normal bir þekilde yüz yýkanýr. Dudaklar yumulduðu zaman, dýþarda kalan kýsýmlar yüzün sýnýrlarýdýr. Sakal, býyýk ve kaþýn altýna suyu ulaþtýrmak gereklidir.

2- Kollarý Yýkamak

Parmak uçlarýndan kol dirseklerine kadar -dirsekler de dahil- olan kýsmý bir defa yýkamak farzdýr. Eðer iðne ucu kadar kuru bir yer kalýrsa veya týrnaðýnýn altýna suyu geçirmeyecek (hamur, boya, çamur vb.) bir madde bulunursa, abdest alýnmýþ sayýlmaz. Ancak boyacýlarýn týrnaklarýndaki boyalardan kaçýnmanýn mümkün olmamasýndan dolayý bunlar abdeste zarar vermez. Týrnaklar parmak uçlarýndan dýþarý taþacak kadar uzamýþ olursa o fazlalýðý da yýkamak gerekir. Bir kimse abdest aldýktan sonra bu uzamýþ týrnaðý keserse abdestini yenilemesi gerekmez. Parmakta yüzük var ve bu geniþ ise abdest alýrken bunu oynatmak sünnet, eðer yüzük dar ve altýna su geçirmeyecek kadar parmaða oturmuþsa onu oynatmak farzdýr.

3- Baþý Meshetmek

Mesh, sözlükte eli bir þeyin üzerinden geçirmek demektir. Ýbâdet hukukunda ise suyun bir vücut organýna isâbet etmesidir. Baþýn meshedilmesindeki farz oraný alýn miktarýdýr. Bu miktar ise baþýn dörtte biridir. Meshederken üç veya daha fazla parmaðý kullanmak gerekir. Ýki parmakla yapýlan mesh câiz deðildir.

Baþa giyilen sarýk veya takke üzerine meshetmek geçerli deðildir. Kadýnlar da baþ örtüleri üzerine meshedemezler.

4- Ayaklarý Yýkamak

Saðlam ve çýplak ayaklarý topuklarýyla birlikte bir defa yýkamak farzdýr. Yaralý veya mestle örtülü ayaklarý yýkamaya gerek olmayýp sadece meshetmek yeterlidir. Mâide Sûresi 6. âyette geçen topuk = ka´b, ayaðýn iki tarafýndan inak kemiðine bitiþik kemiktir. Rasûlullah (s.a.s.): "Vay ateþten o topuklarýn haline... " (Buhârý, Ýlim 30; Vudû´, 27,29; Müslim, Tahâre, 25-28,30; Ebû Davud, Tahâre, 46) buyurduðu ve ayaklarýn tamamen yýkanmasýný emrettiði bilinmektedir.

Bir kimsenin ayaðýnda yarýk varsa ve o yarýða su sýzdýrmayan bir ilaç sürülmüþse, o kimse ayaðýný yýkadýðý zaman, su yarýðýn altýna geçmezse bu durumda su, ayaða zarar verecekse abdest yerine getirilmiþ sayýlýr ve bu câizdir. Ancak su zarar vermiyorsa abdest tam olarak alýnmýþ sayýlmaz. Dolayýsýyla zarar vermediði takdirde yarýklara su ulaþacak þekilde yýkamak gereklidir .

Abdestin Sünnetleri

1- Niyetle Baþlamak

Niyet, bir þeyi yapmayý kalbinden geçirmektir. Kalpden niyet etmeden, yalnýz dil ile niyeti söylemek yeterli deðildir. Abdest için niyet müstehap bir sünnettir. Ancak Þâfiî mezhebine göre niyet, baþlý baþýna bir ibâdet olduðundan abdeste niyet de farzdýr. Bu sebeple niyetsiz abdest olamaz.

2-Abdeste Besmele ile Baþlamak

Abdeste baþlarken Allah´u Teâlâ´nýn ismiyle yani besmele ile baþlamak sünnettir. Rasûlullah (s.a.s.): "Allah´u Teâlâ´nýn ismini zikretmeyen kimsenin abdesti yoktur." (Ebû Davud, Tahâre, 48; Tirmizî, Tahâre, 20; Ýbn Mâce, Tahâre, 41) buyurarak besmelenin faziletini belirtmiþ olmaktadýr. Besmeleyi abdeste baþlarken okumak esastýr. Çýplak bir hâlde iken veya tuvalette besmele okunmaz. Bir kimse abdestin baþýnda "Lâilâhe illallah" veya "Elhamdülillah" dese besmele yerine geçer (Fetevâyý Hinddyye, 1,7).

3-Önce Bileklere Kadar Elleri Yýkamak

Rasûl-i Ekrem (s.a.s.): "Sizden birisi uykusundan uyandýðý zaman, kat´iyyen elini yýkamadýkça su kabýna daldýrmasýn. Çünkü o, eli nerede gecelemiþtir bilemez" (Buhârî, Vudû´, 26; Müslim, Tahâre, 87-88; Ebu Davud, Tahare, 49) buyurmuþtur. Ayrýca insanýn eli, temizleme hususunda bir araçtýr. Dolayýsýyla ilkin onu temizlemeye baþlamak sünnettir. Bilindiði üzere, elleri, dirseklere kadar yýkamak (dirsekler dahil) farzdýr. Fakat önce bileklere kadar yýkamak tertip olarak sünnettir.

4-Misvak Kullanmak

Rasûlullah (s.a.s.): "Eðer ümmetime zorluk vereceðinden çekinmeseydim, her namazdan önce onlara misvak kullanmayý mutlaka emrederdim." (Müslim, Tahâre, 15; Ahmed Ýbn Hanbel, II, 250, 400) buyurmaktadýr. Diþleri parmakla yýkamak misvaðýn yerini tutmaz. Ancak misvak bulunmazsa sað elin bir parmaðý ile diþleri temizlemek misvak yerine geçerli olabilir.

5- Aðzý Yýkamak

Abdest alýrken Rasûlullah (s.a.s.)´in aðzýný üç defa yýkadýðý (mazmaza yaptýðý) bize ulaþan bilgiler arasýndadýr. Bunun sýnýrý, suyun aðzýn tamamýný kaplamasýdýr. Ayrýca her seferinde suyu yenilemek de sünnettir.

6- Burnu Yýkamak

Yine Hz. Peygamber (s.a.s.)´in abdest alýrken burnuna da üç defa su çektiði bilinmektedir. Burna su çekerek sol eli ile suyu dýþarýya verip yeniden su çekerek burnu sol el ile temizlemek sünnettir.

7- Kulaklarýn Meshedilmesi

Baþ meshedilirken kulaklarýn da ayný þekilde sayýlarak meshedilmesi sünnettir. Ayrý bir su ile meshedilmesini sünnet olarak kabul edenler de vardýr.

8- Yýkanmasý Gereken Uzuvlarý Üçer Defa Yýkamak

Yýkanmasý farz olan yüz, eller ve ayaklar gibi organlarýmýzý üçer kere yýkamak sünnettir. Bu organlarýmýzdan her birini yýkamaya baþlayýnca ilk yýkama farzdýr. En saðlam ve geçerli görüþe göre ikinci yýkama ise sünnettir. Abdest alýrken, yýkanmakta olan organa su ulaþýr ve ondan damla damla dökülüp akarsa, yýkamanýn tamam olduðu tam anlamýyla anlaþýlýr.

9- Parmaklarýn Arasýný Yýkamak

"Parmaklarýnýzýn arasýný hilâlleyiniz ki onlarýn arasýna Cehennem ateþi girmesin ve onlarý hilâllemesin" (Ebu Davud, Tahâre 56, 59; Tirmizî, Tahâre, 30; Savm 68; Nesâî, Tahâre 91) buyuran Hz. Peygamber (s.a.s.)´in bu buyruklarýyla belirtilen iþi yapmak sünnet olmaktadýr. Bu ayný zamanda, farz olan yýkamanýn da kâmil anlamda gerçekleþmesini saðlar.

10- Sakalý Ovmak

Abdest alýrken sakalý bulunanlarýn sakallarýný, parmaklarýný sakalýn içine sokarak alt taraftan üst tarafa doðru hareket ettirmesi hilâllemek olarak tanýmlanmaktadýr. Rasûlullah (s.a.s.): "Müþriklere muhâlefet edin, býyýklarý kýsaltýn, sakalý uzatýn." (Müslim, Tahâre, 56; Ebû Davud, Tahâre, 29; Tirmîzî, Edeb, 14; Nesâi, Zinet, 1, 56) buyurarak mü´minler için sakalýn gerekçe ve önemini belirtmiþ olmaktadýr. Dolayýsýyla mü´minler sakallarýný sünnete göre uzatmak ve sakal býrakmak konusunda duyarlý olmak zorundadýrlar.

11- Abdest Almaya Sað Taraftan Baþlamak

"Þüphesiz ki Allah´u Teâlâ, her þeye saðdan baþlanmasýný sever. Hattâ ayakkabýlar giyilirken ve çýkarýlýrken dahi" (Buhârî, Vudû´, 31) buyuran Hz. Peygamber (s.a.s.)´in bu uyarýsýna göre de abdeste saðdan baþlamak sünnettir.

12-Tertibe Uymak

Abdest alýrken, Mâide Sûresinde beyan buyurulan sýraya uymak ve bu sýraya göre abdest almak da sünnettir. Yani önce elleri ve akabinde yüzü yýkamak, ardýndan da baþý meshetmek ve en son olarak da ayaklarý yýkamaktýr. Ýmam Þâfiî (rh.a) bu sýraya uymanýn farz olduðu kanaatindedir. Þâfiî´nin bu içtihadý ile âlimler abdestin farzýnýn altý olduðunu tesbit etmiþlerdir ki bunlar þöylece sýralanmaktadýr: Niyet, ellerin yýkanmasý, yüzün yýkanmasý, baþa meshedilmesi, ayaklarýn yýkanmasý ve tertibe uymaktýr.

13-Baþýn Tamamýný Bir Defada Meshetmek

Abdest alan bir kimse, iki avucunu ve parmaklarýný baþýnýn ön kýsmýndan baþlayarak arka kýsmýna kadar, baþýn tamamýný kaplayacak bir þekilde arkaya doðru çekerek mesheder. Bu sünnettir. Baþýn tamamýný devamlý olarak meshetmek ve özürsüz bir þekilde terk etmek günah olur.

Muvalât ise, organlarý ara vermeden birbiri ardýnda yýkamak demektir. Öyle ki ýlýman bir havada ilk yýkanan organ, abdest tamamlanmadan kurumamalýdýr.

Abdestin Çeþitleri

1- Farz Olan Abdest

Namaz kýlmak, Kur´ân-ý Kerim´e el sürmek ve tilâvet secdesi yapmak için abdest almak farzdýr. Cünüp veya abdestsiz olan kimsenin Kur´ân-ý Kerim´i eline almasýnýn helâl olamayacaðý hususunda Ýslâm bilginleri arasýnda ittifak vardýr.

2-Vâcip Olan Abdest

Kâbe-i Muazzama´yý tavaf* etmek için abdest almak vaciptir. Bir kimsenin Kâbe´yi abdestsiz tavaf etmesi vacibi terk ettiðinden dolayý sorumlu olmakla beraber yaptýðý bu tavaf câiz ve geçerlidir. Ancak bu hususta Hz. Peygamber (s.a.s.) þöyle buyurmaktadýr:

"Tavaf, namaz gibidir. Fakat tavaf sýrasýnda konuþmak câizdir. Tavafta konuþan kimse hayýrlý söz söylesin." (Tirmîzî, Hacc, 112; Nesâî, Menasik, 126) .

Farz olan tavaf abdestsiz olarak yapýldýðý takdirde bir küçükbaþ hayvan kurban etmek gerekir. Cünüb olan kimsenin ise böyle bir farz tavafý yapmasý hâlinde bir büyükbaþ hayvan kurban etmesi lâzýmdýr. Ancak bu farz tavaf, abdest alýnarak yeniden yapýlýrsa böyle bir kurbana gerek kalmaz. Fakat farz günler dýþýnda tekrar yapýlmasý hâlinde geciktirilmiþ olduðundan dolayý kurban kesmek gerekmektedir .

Yapýlmasý vacip olan vedâ tavafýný abdestsiz olarak yapan kimse bir miktar sadaka vermelidir. Fakat vacip olan tavafý cünüb olarak yapanýn bir küçükbaþ hayvan kurban etmesi lâzýmdýr.

3- Mendup Olan Abdest

Uykudan önce veya uykudan kalktýktan sonra, cenâze yýkamak, cenâze taþýmak, cenâzeyi yýkadýktan sonra, cinsel temastan önce, ezberden Kur´ân okumak, hadîs okumak, Cenâb-ý Allah´ý ta´zim veya tesbih etmek için veya kýzgýnlýk sýrasýnda kýzgýnlýðýný gidermek gayesiyle abdest almak ve sürekli abdestli olmak niyetiyle abdest almak menduptur.

Abdestin Mekruhlarý

1- Abdest alýrken gereðinden fazla suyu boþ yere tüketmek.

2- Gereði yokken suyu âdetâ âzalarý mesheder gibi çok az kullanmak.

3- Suyu abdest âzalarýna hýzlý çarpmak, etrafa su sýçratmak.

4- Abdest alýrken gereksiz yere konuþmak.

5- Ýhtiyacý olmadýðý halde abdest almak için baþkasýndan yardým ve su dökmesini istemek.

6- Temiz olmayan pis ve kirli bir yerde abdest almak.

7- Abdestin sünnetlerini bilerek terk etmek.

Abdestsiz Olarak Yapýlmasý Yasak Olan Hususlar

1- Namaz kýlmak.

2- Kur´ân-ý Kerim´e el sürmek.

3- Tilâvet secdesi yapmak.

4- Cenâze namazý kýlmak.

5- Kâbe´yi tavaf etmektir.

Abdestin Edepleri (Âdâbý)

Edeb; nezâket, zarâfet, insanlara sözle ve davranýþla yardýmda bulunmak, gönüllerini okþamak demektir. Abdestin edepleri ise yapýlmasý halinde sahibine sevap kazandýran hususlardýr. Yapýlmamalarý halinde ise kiþiye günah yazýlmaz. Abdestin edepleri þunlardýr:

1- Abdest alýrken baþkasýndan yardým istememek.

2- Abdest alýrken suyun sýçramamasý için dikkatli davranmak.

3- Kýbleye doðru yönelmek.

4- Gereksiz yere konuþmamak.

5- Niyet ederken dil ile niyet etmek.

6- Her uzvu iyice ovmak.

7- Abdest dualarýný okumak.

8- Kullanýlmýþ bir su ile abdest almamaya dikkat etmek.

9- Her uzvu yýkarken niyeti korumakla birlikte "Bismillâh" demek.

10- Kulaðýný meshederken serçe parmaklarýnýn uçlarýyla kulak deliklerini meshetmek.

11- Burna ve aðýza suyu alýrken sað eli kullanmak.

12- Sol el ile sümkürmek.

13- Özür sahibi olmayan kimsenin namaz vaktinden önce abdest almasý.

14- Abdest bittikten sonra kýbleye karþý ayakta kelime-i þehâdet getirmek ve dua yapmak, biraz su içmek.

15- Durgun veya akarak yer deðiþtiren sular ile birikinti hâlindeki sulara ve Kýble´ye karþý abdest bozulmaz.

Abdest Namazý

Abdest namazý abdest aldýktan sonra abdest âzalarý henüz yaþ iken iki rek´at nafile namaz kýlmaktan ibarettir.

Abdesti Bozan Durumlar

1- Ýdrar veya dýþký yollarýndan yani ön ve arkadan herhangi bir þeyin çýkmasý. Mâide sûresi 6. âyetinde "...sizden birisi abdest bozmaktan geri dönmüþse..." ve Hz. Peygamber (s.a.s.)´e "Hades nedir?" diye sorulduðunda; "Her iki yoldan çýkandýr" cevabýný vermeleri, ön ve arka yollardan birinden çýkan idrar, dýþký, yel, vedi, mezi, meni, kurt ve diðer hususlarýn abdesti bozduðunu ifâde eder.

2- Aklýn idrak gücünü gideren hususlar; uyumak, bayýlmak, delirmek, sarhoþ olmak vs.´dir. Ancak oturduðu yerde kýpýrdamadan uyuyan kimsenin abdesti bozulmaz. (Müslim, Vudû´, 2; Ahmed b. Hanbel, 1, 256).

3- Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya sarý su çýkmasý ve etrafýna yayýlmasý. Aðýzdan akan kana bakýlýr, þâyet bu kan tükrük kadar veya tükrükten fazla ise abdesti bozulur.

4- Aðýz dolusu kusmak. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) "Kusuntu abdesti bozar" (Tirmizî, Tahâre, 64) buyurmaktadýr. Kusma aðýz dolusu deðilse abdest bozulmaz.

5- Cinsî münasebette bulunmak.

6- Tam olarak cinsî iliþki olmasa bile kadýn ve erkeðin çýplak veya ince bir elbise ile vücutlarýnýn veya tenâsül uzuvlarýnýn birbirine deðmesi.

7- Teyemmüm yapan kimsenin su bulmasý .

8- Namazda sesli olarak gülmek. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) þöyle buyurmaktadýr: "Sizden biriniz namazdayken kahkaha ile gülerse abdesti ve namazý birlikte iade etsin. " Kahkaha namazýn dýþýnda olursa abdesti bozmaz.

Bir kimse abdest alýrken bazý organlarýný yýkayýp yýkamadýðý konusunda endiþe ederse, þayet bu ilk defa karþýlaþtýðý bir þüphe ise o organýný yeniden yýkar, yok eðer sürekli þüpheye düþüp duruyorsa bu þüphesinin önemi yoktur. Abdestini tam almýþ sayýlýr. Abdestinin bozulup bozulmadýðýný tam hatýrlayamayan kiþi kesin olarak abdest aldýðýný hatýrlýyorsa abdestli demektir. Çünkü kesin olarak bilinen bir husus þüphelerle yok olmaz.

Ayrýca namaz haricinde abdestinden þüpheye düþenin abdest almasýnýn takvaya daha yakýn olduðu; fakat namaz içinde bulunan kimsenin ise abdestinden þüpheye düþmesi hâlinde namazýný bozup abdest almasý gerekmediði âlimler tarafýndan ifâde edilmiþtir.

Abdesti Bozmayan Durumlar

1- Kiþinin ön veya arka yollarýndan baþka vücudunun herhangi bir yerinden kan çýkýp, bir damla halinde kalmasý.

2- Kabuk baðlamýþ bir yaranýn kan çýkmadan kabuðunun düþmesi.

3- Yaradan, burundan yahut kulaktan bir vücud kurdunun düþmesi.

4- Tenâsül uzvuna (cinsî organýna) el sürmek.

5- Kadýn vücudunun herhangi bir yerine dokunmak.

6- Aðýz dolusu olmayan kusuntu.

7- Aðýzdan çýkan balgam.

8- Oturduðu yerde veya namazda uyumak .

9- Aðlamak.

Abdest Nasýl Alýnýr?

Farz, sünnet ve edeplerini yukarýdaki maddelerde verdiðimiz abdesti tertip ve usûlüne göre ancak þöylece alabiliriz:

Abdeste baþlarken þu dua yapýlmalýdýr:

"Bismillâhilazîm ve´l hamdülillâhi alâ dini´l Ýslâm" .

"Yüce Allah´ýn ismini anarak baþlarým. Beni Ýslâm dini ve akidesi üzere yarattýðý için hamd ederim."

Abdest almaya niyetlendikten sonra, eûzü besmele çekilerek eller bileklere kadar yýkanýr. Parmakta yüzük varsa, kýmýldatýlýr. Altýna suyun geçmesi saðlanýr.

Uzuvlarýn yýkanmasý sýrasýnda bizden öncekilerden nakledilen þu dualarý okumak abdestin edeplerindendir.

A- Mazmaza=Aðýza su verme sýrasýnda: "Allâhümme einnî alâ tilâveti´l Kur´ân ve zikrike ve þükrike ve hüsn-i ibâdetike."

"Allah´ým, Kur´ân-ý Kerimi okumada, seni zikretme, sana þükretme ve sana güzel þekilde kulluk etmede yardýmýný istirham ederim."

B- Ýstinþak = Buruna su verme sýrasýnda: "Allâhümme, erihnî râyihate´l Cenneti verzuknî min neîmihâ."

"Allah´ým, bana Cennetin kokusunu koklat. Cennet nimetlerinden beni rýzýklandýr."

C- Yüzü Yýkama Sýrasýnda

"Allâhümme, beyyid vechî binûrike yevme tebyaddu vücûhun ve tesveddü vücûh."

"Allah´ým, bir kýsým yüzlerin aðarýp nurlandýðý, bir kýsým yüzlerin ise karardýðý gün, benim yüzümü nurlandýr, aðart."

D- Sað Eli Yýkama Sýrasýnda

"Allâhümme, a´týnî kitâbî biyemînî ve hâsibnî hisâben yesîrâ."

"Allah´ým, kitabýmý -amel defterimi- sað elime ver ve hesabýmý kolaylaþtýr."

E- Sol Eli Dirseklere Kadar Yýkama Sýrasýnda

"Allâhümme, lâ tu´tinî kitâbî biþimâlî velâ min verâi zahfi."

"Allah´ým, kitabýmý -amel defterimi- sol elimden ve arkamdan verme."

Sonra sýra baþý meshetmeye gelir.

Kaplama mesh için, eller ýslatýlýr, küçük parmakla üç parmak uc uca getirilir. Önden baþlayarak baþýn üstü sývazlanýp arka ve yan taraflarda böylece meshedilir.

F- Kulaklarý Yýkarken

"Allâhümmec´alnî minellezîne yestemîune´l-kavle feyettebiûne ahseneh."

"Allah´ým, beni hak sözü dinleyenlerden ve onun en güzeline uyanlardan eyle." denilir ve kulaklar yýkanýr.

G- Boyuna Mesh Etme Sýrasýnda

"Allâhümme a´tik unuki (veya rakabeti) mine´n-nâri."

"Allah´ým, boynumu Cehennem ateþinden azad buyur."

H- Ayaklarý Yýkama Sýrasýnda

"Allâhümme, sebbit kademeyye ales´sýrâtý yevme tezûlü Fhi´l-akdâm."

"Allah´ým, Sýrat köprüsünde ayaklarýn kaydýðý günde ayaklarýmý kaydýrma, sabit eyle..."

Abdest alýp bittikten sonra Rasûlullah (s.a.s.)´e salavât getirilmeli ve þu dua okunmalýdýr:

"Allâhümmec´alnî minettevvâbîne vec´alnî mine´l-mütetahhirîn."

"Allah´ým, beni, tevbe eden ve günahlarýndan temizlenen kullarýndan eyle. . ."


radyobeyan