Ýhya-u Ulumiddin 1-2
Pages: 1
Nafaka By: derya Date: 01 Þubat 2010, 17:15:42
Nafaka

Nafaka vermekte mutedil olmak gerekir. Bu bakýmdan müslüman bir kiþiye hanýmlarýna nafaka vermek hususunda cimrilik yapmak yakýþmaz ve ayný zamanda israfa kaçmak da uygun deðildir. Aksine normal bir þekilde hareket etmelidir. Nitekim Allah Teâlâ þöyle buyurmaktadýr:
Yeyin, için, israf etmeyin. (A´raf/31)

Elini boynuna baðlama. (Cimri olma) ve büsbütün de onu açýp israf etme ki, sonra kýnanmýþ olursun ve eli boþ açýkta kalýrsýn. (Ýsrâ/29)

Hz. Peygamber de bir hadîs-i þerifinde bu hususta þöyle buyurmaktadýr:
Sizin en hayýrlýnýz ailesi için en lütufkâr olanýnýzdýr.118

Bir altýn vardýr ki, onu Allah yolunda infak ediyorsun. Diðer bir altýn vardýr ki, onu bir köleyi âzâd etmek için infak ediyorsun. Baþka bir altýn da vardýr ki, onu ailene infak etmiþ bulunuyorsun. Ýþte bu altýnlarýn ecir bakýmýndan en büyüðü ailene infak ettiðin altýndýr.119

Hz. Ali´nin dört zevcesi vardý ve dört günde bir, her birine bir dirhemlik et satýn alýrdý.

Hasan Basrî þöyle demiþtir: ´Selef-i Sâlihîn ailelerini ve ev iþlerini idare etmek bakýmýndan titizdiler. Evin eþyasý ve giyim kuþam hususuna ise önem vermiyorlardý´. (Yâni nafaka hususunda çok geniþlik tanýyorlar, süs hususunda ise; gayet itinalý hareket ediyorlardý).

Ýbn Þîrin þöyle demiþtir: ´Her cuma ailesine paluze yapmak her müslüman kiþi için müstehabdýr´.
Helva, her ne kadar önemli ve zarurî nafakalardan deðilse de, onu tamamen terketmek, âdet bakýmýndan cimrilik demektir. Müslüman kiþiye en uygun olan hareket, hanýmýna fazla yemekleri fakirlere sadaka vermesini emretmektir ve yine evde býrakýldýðý takdirde bozulacak þeylerin fazlasýnýn sadaka olarak verilmesine izin vermektir. Böyle bir hareket ise, hayýr derecelerinin en az derecesidir. Kadýna gereken vazife böyle hususlarda, kocasýnýn açýkça izni yoksa bile hâlin hüküm ve karineleriyle amel etmektir. Müslüman kiþiye ailesi olmaksýzýn güzel bir yemek yemek, uygun bir hareket deðildir. Yani tek baþýna yeyip onlara yedirmemek çirkin kaçar ve kalplerinde kendisine karþý bir tiksinti uyandýrýr, onlarla muaþeret etmekten kendisini uzaklaþtýrýr. Eðer o yemeði tek baþýna yemek azmindeyse hiç olmazsa gizlice ve çoluk çocuðuna sezdirmeksizin yemelidir... Onlara yedirmek istemediði bir yemeði yanlarýnda anlatmamalýdýr. Kiþi yediði zaman, bütün aile bireyleri sofrasýna oturmalýdýr.

Süfyân es-Sevrî þöyle demiþtir: ´Toplu halde yiyen bir ev halkýna meleklerin ve Allah´ýn salâvat-ý þerife getirdikleri bize bildirilmiþtir´.

Ýnfak hususunda gözetilmesi vâcib olan þeylerin en önemlisi, helâlinden yedirmektir. Ailesine sarfetmek için þüpheli þeylerden kazanmamalýdýr. Zira böyle bir kazancýn aileye yedirilmesi bir cürümdür ve onlarýn hiçbir zaman lehinde bir hareket deðildir. Biz evlenmenin âfetlerini anlatýrken bu hususta ki hadîsleri orada zikretmiþtik.

118) Tirmizî
119) Tirmizî


radyobeyan