Kabir Ziyareti By: ezelinur Date: 30 Ocak 2010, 14:55:57
Nasihat almak ve âhireti hatýrlamak kasdýyla kabirleri ziyaret etmek mendubtur. Hanefýlerle Mâlikîlere göre bu ziyaretin Cuma günü ile Cuma gününden bir önceki ve sonraki günlerde yapýlmasý müekked olur. Hanbelîlerle Þâfiîler buna muhalefet ederek aykýrý görüþ beyânýnda bulunmuþlardýr.
Hanbeliler dediler ki: Kabir ziyareti, diðer günlerde deðil de, ancak belli bir günde müekked olur diye bir þey söz konusu edilemez.
Þafiiler dediler ki: Kabir ziyareti, Perþembe günü ikindiden itibaren Cumartesi gün doðuþuna kadar geçen süre zarfýnda müekked olur. Bu görüþ, Mâlikîlerce de kuvvetli olan bir görüþtür.
Kabirleri ziyaret eden kiþinin ölü için duâ ve tazarrûda bulunmasý, ya da Kur’an-i Kerîm okumasý gerekir. Ölülerden ibret almasý icâb eder. Doðru olan görüþe göre bütün bunlarýn ölüye faydasý olur. Kabirleri görünce ziyaretçinin þöyle demesi rivayetlere göre uygun bir davranýþ olur:
“Ey bu kalýcý ruhlarýn, çürümüþ bedenlerin, daðýnýk saçlarýn, parçalanmýþ derilerin, köhnemiþ kemiklerin Rabbi olan Allah’ým! Bunlar dünyadan, sana imân ederek çýkmýþlardý. Üzerlerine kendinden taraf rahmet, benden taraf selâm indir.”
Ziyaretçinin þöyle bir selâm vermesi de uygun olur:
“Ey mü’minler topluluðu evi! Allah’ýn selâmý üzerinize olsun. Ýnþâallah biz de sizlere kavuþacaðýz.”
Kabirlerin uzak veya yakýn olmasý ziyaret bakýmýndan aynýdýr. Hanbelîler buna muhalefet ederek aykýrý görüþ beyânýnda bulunmuþlardýr.
Hanbeliler dediler ki: Mezarlar uzak olur ve ancak sefere çýkarak ulaþýlmasý mümkün olursa, bu takdirde ziyaret edilmesi mendub deðil, mubah olur.
Mezarlarý, özellikle sâlih insanlarýn mezarlarýný ziyaret etmek için yolculuða çýkmak mendubtur. Peygamber (s.a.v.) in mezarýný ziyaret ise en büyük ibadetlerden sayýlýr. Erkeklerin kabirleri ziyaret etmeleri mendub olduðu gibi; fitneye sebep olmalarýndan korkulmayan ve ziyaretleri aðýtlara, ölünün medhiyesini yapmaya yol açmayan yaþlý kadýnlarýn da kabirleri ziyaret etmeleri mendub olur. Aksi takdirde mendub deðil haram olur.
Zamanýmýzýn birçok kadýnlarýnda görüldüðü gibi, evlerinden çýkmakla fitneye sebep olacaklanndan korkulan kadýnlarýn kabir ziyareti maksadýyla evlerinden çýkmalarý Hanefîlerle Mâlikîlere göre haram olur. Hanbelîlerle Þâfiîlerin buna iliþkin görüþleri aþaðýya alýnmýþtýr.
Hanbeli ve Þafiiler dediler ki: Genç olsunlar, yaþlý olsunlar, kadýnlarýn kabir ziyareti için evden çýkmalarý mutlak surette mekruh olur. Ancak onlarýn evden çýkmalarý fitneye vesile olur veya haram bir fiilin iþlenmesine neden olursa, çýkmalarý haram olur.
Kabir ziyaretinin þer’î hükümlere uygun olmasý gerekir. Ziyaretçinin mezarýn etrafýnda tavaf yapar gibi dolanmamasý; mezar taþýný, eþiðini veya tahtalarýný öpmemesi, ölüden himmet bekleyip bir þeyler istememesi gerekir.[165]
radyobeyan