Cemaat By: derya Date: 29 Ocak 2010, 13:46:25
Cemaatin Fazileti
Hadîsler
Cemaatle kýlýnan namaz tek olarak edâ edilen namazdan yirmiyedi derece daha üstündür.26
Allah Rasûlü bazý namazlarda cemaate katýlmayan kimseleri farkedince ´Yerine namaz kýldýracak bir kiþiyi tayin ederek, gidip cemaatten (özürsüz olarak) geri kalan kimselerin evlerini yakmayý düþündüm´ buyurdular.27
Cemaatten (özürsüz olarak) geri kalan kimselere gidip onlarýn evlerini, kucak dolusu odunlarla yakarak baþlarýna yýkayým. Çünkü eðer onlardan birisi yaðlý bir kemik veya iki ok elde edeceðini bilseydi, mutlaka gelirdi.
Hz. Peygamber´in bu hadîste yatsý namazýnýn cemaatini kasdettiði kaydedilmiþtir.
Yatsý cemaatine gelen, o gecenin yarýsýný ibadetle ihyâ etmiþ sayýlýr. Ayný gecenin sabah cemaatine de iþtirak ederse bütün geceyi ihyâ etmiþ olur.28
Bir namazýný cemaatle kýlan, göðsünü ibadetle doldurmuþ olur.29
Said b. Müseyyeb þöyle demiþtir: ´Yirmi seneden beri ezandan evvel mutlaka camide bulundum´.
Muhammed b. Vasi ise þunlarý söylemiþtir: ´Dünyada üç þeyi þiddetle arzuluyorum:
a) Kaydýðým zaman beni doðrultacak bir kardeþ,
b) Meþrû ve helâl bir rýzýk,
c) Cemaatle kýlýnýp da yanlýþlarýmý affettiren ve fazileti bana yazýlan bir namaz´.
Rivayet edildiðine göre, Ebu Ubeyde b. Cerrah, bir ara bir cemaata imam olur ve namazdan sonra da þöyle der: ´Þeytan kafamý kurcalayýp duruyordu; þöyle ki, kendimi herkesten faziletli görmeye baþladým. Bu sebeple artýk ebediyyen imamlýk yapmamaya karar verdim´.
Hasan Basrî þöyle demiþtir: ´Âlimlerle sýk sýk ihtilâtta bulunmayan (görüþüp konuþmayan) bir imamýn arkasýnda namaz kýlmayýnýz´.
Ýbrahim Nehaî de ´Ýlmi olmadýðý halde imamlýk yapan bir kimse, içinde bulunduðu denizi elindeki kapla ölçmeye kalkýþan kimseye benzer. Denizin fazlalýðýný eksikliðinden ayýrdedemez´.
Hatem-i Esem þöyle buyurmuþtur: ´Cemaatle namazý kaçýrdýðým için sadece Ebu Ýshak el-Buharî taziyette bulundu.
Eðer bir çocuðum ölseydi, en az onbin kiþi baþsaðlýðý dilerdi. Bunun sebebi; insanlarca, dine gelen musibetlerin, dünya musibetlerine nazaran daha hafif telâkki edilmesindendir´.
Ýbn Abbas (r.a) ise þöyle buyurmuþtur: ´Müezzinin sesini iþittiði halde icabet etmeyen hayrý irade etmemiþtir. Kendisi için de hayýr murad edilecek deðildir´.
Ebû Hüreyre (r.a) de ´Âdemoðlunun kulaðýnýn eritilmiþ kurþunla doldurulmasý, ezaný iþittiði halde ona icabet etmemesinden daha hayýrlýdýr´ buyurmuþtur.
Rivayet ediliyor ki: "Meymun b. Mihran camiye girdiðinde ´Halk namazý kýlýp daðýldý´ denilince ´Ýnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn! Benim için, elimden kaçan bu namazýn fazileti, Irak valiliðinden daha sevimli idi´ buyurmuþtur.
Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur:
Ýftitah tekbirini kaçýrmadan kýrk vakit namazý cemaatle edâ eden kimse için Allah Teâlâ, biri nifaktan, öbürü de ateþten olmak üzere iki beraat kararý çýkarýr.30
Rivayet olunduðuna göre, kýyamet gününde en parlak yýldýzdan daha parlak bir yüze sahip bir kavim haþrolunur. Melekler, bu mutlu insanlara ´Sizi bu ihsana mazhar eden ameller ne idi?´ diye sorduklarýnda þu cevabý alýrlar: ´Bizler, ezan sesini iþittiðimizde, derhal abdest almaya koþardýk. Hiçbir meþgûliyet bizi bu vazifeden alýkoyamazdý´. Sonra, yüzleri ay gibi parlayan bir grup haþrolunur. Bunlar meleklerin ´Bu fazilete ne ile eriþtiniz´ sualine þu mukabelede bulunurlar: ´Bizler, namaz vakti gelmeden abdest alýrdýk´. Yüzleri güneþ gibi parlayan üçüncü bir grup ise, ´Bizler, ezaný ancak mescidde dinlerdik´ derler.
Rivayet edildiðine göre, selef-i salihînden herhangi biri, cemaatin birinci tekbirini kaçýrýrsa, üç gün müddetle nefsine taziyede bulunurmuþ... Eðer cemaati tamamýyla kaçýrmýþ olurlarsa bu, yedi gün devam edermiþ...
26) Buhârî ve Müslim, (Ýbn Ömer den)
27) Buhârî ve Müslim
28) Müslim, (merfû olarak); Tirmizî, (Hz. Osman´dan mevkuf olarak)
29) Irâkî bu hadîsi merfû olarak görmediðini, Said b. Müseyyeb´in kavli olarak rivayet edildiðini söylemiþtir.
30) Tirmizî, (Enes´den)
556 Ýhya-i Ulûm´id-Din
Kitabu Esrar´is-Salât ve Mühimmâtihî/I. Bölüm 555
radyobeyan