Hased By: bengisu Date: 11 Aralýk 2007, 15:48:35
Kalbin huzurunu bozan manevi hastalýklardan birisi de hased’dir. Çünkü denilmiþtir ki:
“Hased ihlâsýn kalbe girmesine bir perdedir.”
Hased; kendisine bir faydasý olmasa bile baþkasýnýn hakkýyla elde ettiði nimetlerden mahrum olmasýný istemek demektir. Bu arada þunu da belirtmekte fayda vardýr; baþkalarýnýn sahip olduðu nimetlerin benzerine sahip olmayý istemek hased deðil gýpta etmektir.
Ebu Hureyre radýyallahu anh'den rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurmuþtur:
“Zandan sakýnýnýz, çünkü zan sözün en yalanýdýr. Sizinle alakalý olmayan konuþmalarý dinlemeyiniz. Kimsenin suçunu ve kusurunu araþtýrmayýnýz.
Nimetlerde yarýþmayýnýz. Bir birinizi kýskanmayýnýz, birbirinize öfkelenmeyiniz, aranýzý açmayýnýz.
Ey Allah'ýn kullarý! Allah nasýl emretti ise öylece kardeþ olunuz, müslüman müslümanýn kardeþidir. Ona haksýzlýk etmez, onu yardýmsýz býrakmaz, ona hakaret etmez, takva buradadýr, takva buradadýr, takva buradadýr.”diyerek kalbine iþaret etti ve sözüne þöyle devam etti:
“Bir kiþiye kötülük olarak, müslüman kardeþine hakaret etmesi yeterlidir. Bütün müslümanlarýn, kaný, þerefi ve malý diðer müslümana haramdýr.” (Ýmam Malik, Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)
Ýnsanýn daðlar kadar ameli de olsa, hased bütün bu amellerin sevabýný yok eder. Halbuki insan binbir zahmetle, nefsini zorlayýp amel yaparak sevap kazanýyor, bu sevaplarýný da hased ederek boþu boþuna mahvetmesi çok yazýktýr. Hased eden kimse Allah-u Zülcelal’in nimetlerinin düþmanýdýr. O’nun takdirine kýzgýndýr. O’nun kullarý arasýndaki yaptýðý taksime razý deðil demektir.
Anlatýldýðýna göre, padiþaha yakýn bir kiþi, ona her zaman:
“Ýyiliklere iyilik et, kötüleri de affet. Çünkü iyiler iyiliðe layýktýrlar, kötüler de nasýl olsa Allah-u Teala’dan cezalarýný bulurlar.” derdi. Bu adamýn padiþaha yakýnlýðýný kýskanan baþka birisi, bu yakýnlýðý bozmak istedi ve padiþaha:
“Bu adam, senin aðzýnýn kötü koktuðunu söyler. Dilersen, onu çaðýr ve kendin gör.” dedi. Padiþah:
“Öyleyse onu getir.” dedi. Adam o kiþiyi buldu ve önce kendisine bol sarýmsaklý yemek yedirdi. Ondan sonra da padiþahýn kendisini istediðini bildirdi. Adam, bu haliyle padiþahýn huzuruna çýkýnca, elini aðzýnýn üstüne koydu. Padiþah kendi kendine:
“Demek ki bu adam aðzýmýn kokusundan sakýnýyor.” dedi ve hemen bir yazý yazdý ve hazine memuruna gitmesini emretti.
Adam dýþarý çýkýnca, rakibi onu karþýladý ve elindeki yazýnýn hazineye yazýldýðýný görünce, bununla adama para verileceðini zannetti ve tamaha kapýlýp onu kendisine vermesini rica etti. Adam da verdi. Rakibi yazýyý götürüp memura verdi. Memur yazýyý açýp okudu. Padiþah:
“Bu yazýyý getireni cellada boðazlat, derisini yüzdür, içine saman doldurup bana gönder.” diye yazmýþtý. Rakibin itiraz ve feryatlarý arasýnda emir yerine getirildi ve onun samanlý postu melik’e gönderildi. Adam iþin aslýný öðrenince, padiþaha:
“Ben demedim mi, kötüler nasýl olsa cezalarýný bulurlar!” dedi. Padiþah onu tasdik etti ve kendisine daha çok deðer vermeye baþladý.
Ýbn-i Þirin þöyle demiþtir:
“Ben dünyaya ait birþeyden dolayý hiç kimseyi kýskanmadým. Çünkü bu kimse cennet ehli ise, onun þimdiki nimeti ileride göreceði nimetlerin yanýnda çok az kalýr ve kýskanmaya deðmez. Ve eðer o cehennem ehli ise, bugün yarýn azaplara düþecektir. Böyle bir kimse de kýskanýlmaz.”
Hased sahibi baþkasýnda bir nimet görünce kendini maðrur hisseder ve bunun kahrýný duyar. Hasedin diðer kötü huylardan farký, insanýn periþan olmasýndan ve elindeki nimetin yok olup gitmesinden baþka bir þeyle tatmin ve teskin olmamasýdýr. Onun için Hz. Muaviye radýyallahu anh þöyle demiþtir:
“Herkesi memnun etmek mümkündür. Fakat, hasedci nimetin zevalinden baþka bir þeyle memnun olmaz.”
Ýnsanda hased uyandýran ve hased etmeye iten sebeplerden birisi buðz ve düþmanlýktýr. Bir kimseye buðz ve düþmanlýk eden, onun iyilik ve nimet görmesini istemez ve bundan rahatsýzlýk duyar. Buna karþýlýk bela görmesine sevinir ve bundan memnun olur.
Sorunlarý kaynaklarýndan çözen islâm dini, bu yüzden müslümanlara buðz ve düþmanlýk edilmesini men etmiþ ve bunu haram saymýþtýr. Buðz ile hasedin birlikteliðini bildiren ayet-i kerimelerin birinde þöyle buyrulmuþtur:
“Münafýklar, elinizdeki nimetin zeval bulmasýndan ve sýkýntý çekmenizden hoþlanýrlar. Size karþý duyduklarý buðz aðýzlarýndan da (sözlerinden) bellidir. Kalplerinde gizledikleri buðz ise daha büyüktür.” (Al-i Ýmran; 118)
Þunu da belirtmek lâzýmdýr ki, kýskançlýk ancak dünyaya ait iþlerde olur. Ahiret iþlerinde ise, kýskançlýk olmaz. Çünkü bu alanda ne nefis ne de þeytan yoktur. Bu sebeple maksadý Allah rýzasýný kazanmak ve cennete gitmek olan bir kimse, ayný maksad için çalýþan kimseleri kýskanmaz. Aksine onlarý sever ve onlara duacý olur.
Hased, insanlara hep iyilik dileyen ve kendileri de iyilik bulan peygamberlerin ve salih mü’minlerin huyunun býrakýlmasý, dünya ve ahiret rüsvaylýðýna mahkum olan iblis ve onun izinde giden kâfirlerin huyuna sahip çýkýlmasýdýr.
Hepsi de kalbe yerleþen büyük günahlar olan bu durumlar, ateþin odunu yakmasý gibi sevaplarý yakar ve gecenin gündüzü karartmasý gibi kalbi karartýrlar.
Hased etmek yanlýþ olduðuna göre, doðru olan mü’minlerin nimet ve iyilik görmelerine sevinmek, hizmet ve faziletlerinden dolayý onlarý sevmektir. Bu þekilde sevmek ve sevinmek hem kalbe rahatlýk verir, hem de kiþiye sevap kazandýrýr.
Hased hastalýðýný tedavi eden amel ise, kýskandýðý insaný methetmek, ona sevgi ve ilgi göstermek, kendisine yardým etmek ve iyilikte bulunmaktýr. Bunlarý yapmak, acý bir ilacý içmek gibi nefse zor gelir, ancak memnuniyet verici bir sonuç ortaya çýkarýr.
Her kim bu ilacýn acýlýðýna sabrederse, o kimse þifa bulmanýn ferahlýðýna kavuþur.
Ynt: Hased By: selsebil Date: 11 Ekim 2009, 17:33:37
Hasedçinin kýskançlýðý hased ettiði kimseden önce kendini helak eder Keskin sirkenin zararý küpünedir atasözü hasedçi hakkýnda ne kadar doðrudur
Haset hastalýðýndan ve hasetçinin þerrinden rabbim muhafaza eylesin
Allah razý olsun çok güzel bir konu +rep
Ynt: Hased By: hafizvuslat Date: 15 Kasým 2009, 17:34:46
Her kim bu ilacýn acýlýðýna sabrederse, o kimse þifa bulmanýn ferahlýðýna kavuþur.
Rabbim bizleri feraha kavusanlardan eylesin,amiin amiin amiin.
Cok onemli ve gunumuzde maalesef fazlasiyla bizler tarafindan goz ardi edilen bir konuyu ele almissiniz.Nedense daima fikirlerimiz ve hislerimiz hakkinda dogru kararlar verdigimizi dusunuruz,nefsimizin durtulerinden memnun oluruz.
Rabbim bizleri affetsin.
Sevgi ve Dua ile...
Ynt: Hased By: saniyenur Date: 09 Mayýs 2011, 18:41:33
Hepsi de kalbe yerleþen büyük günahlar olan bu durumlar, ateþin odunu yakmasý gibi sevaplarý yakar ve gecenin gündüzü karartmasý gibi kalbi karartýrlar.
Mümin,mümin kardeþine ancak gýpta eder...
Ateþin odunu ydiði gibi sevaplarýmýzý yiyen bu kötülüklerden sen koru bizler..Amin.
Güzel bir paylaþý Allah razý olsun..
Ynt: Hased By: sümeyra Date: 11 Kasým 2011, 19:14:36
Seytani Ilahi rahmetten mahrum eden Hasede dusmesiydi..Bu onu rizasizliga ve isyana goturdu..Rabbim bizleri muhafaza eylesin hasedden ve hasedcilerden..
Ynt: Hased By: ceren Date: 12 Kasým 2014, 23:31:22
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan hocam.Rabbim bizleri hased eden,Müslüman kardeþinin kötülüðünü isteyen ,onun arkasýndan konuþan kullarýndan eylemesin.
Ynt: Hased By: Haktan7/b Date: 07 Nisan 2015, 23:14:48
Kalbin huzurunu bozan manevi hastalýklardan birisi de hased’dir. Çünkü denilmiþtir ki:
“Hased ihlâsýn kalbe girmesine bir perdedir.”
Sizin Sayenizde Yeni Bilgiler Öðrendim . Çok Teþekkür Ederim .
Ynt: Hased By: mevlüde06 Date: 13 Temmuz 2015, 16:08:58
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;
Her kim bu ilacın acılığına sabrederse, o kimse şifa bulmanın ferahlığına kavuşur.
inşAllah sabredip felaha erenlerden oluruz.Allah razı olsun hocm.paylaşımlarınızın her biri gönle hitap eden ,bir şeylerin farkına varmamıza vesile olan çok güzel yazılar.emeğinize yüreğinize sağlık
Ynt: Hased By: ykpcn Date: 13 Temmuz 2015, 16:26:50
Selamun aleyküm.Hased çok kötü bir davranýþtýr.Hased bizden bir konuda daha üstün olan kiþiyi kýskanýp onda olaný bizde olmasýný isteyip o kiþi hakkýnda kötü düþünüp onun açýðýný aramamýzdýr.Okuduðumuz konuda da yazdýðý gibi hased hastalýðýný yok edebilmenin yolu, hased ettiðimiz kiþiyi methetmek ve ona sevgi göstermektir.Halbuki insana bu davranýþ çok zor gelir.Allah bizi bu davranýþtan korusun Allah razý olsun.
Ynt: Hased By: ceren Date: 13 Temmuz 2015, 16:43:13
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim.Hased ,baþkasýný dünyalýk mal için kýskanmak günahtýr ve insanýn kalbini kirletir.Rabbine ulaþmasýný engeller.Dünyalýk mal için baþkasýný heveslenmeyen,kýskanmayan Allah rýzasý için yaþayan kullardan olalým inþallah...
Ynt: Hased By: Bilal2009 Date: 13 Temmuz 2015, 17:46:34
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Hased ancak kalbi kararip katilasmis kimselere yakýþýr. Çünkü bu kiþiler Allah'ý ( celle celaluhu ) unutmuslardýr.
Ynt: Hased By: Kevšer Date: 08 Aðustos 2015, 23:09:29
Rabbim bizleri hasetlikten ve hasetçilerin þerrinden esirgesin inþâAllah.Bol bol dua edelim inþaAllah.
Ynt: Hased By: Nur ERGÜN 8C 362 Date: 07 Aralýk 2015, 22:51:05
Aleykum. selam gercek ten hased hic iyi birþey deðil yani mesela baþkasý bizi seviyo aman onu sevmesin demek hasede giriyor kotu çok kotu
Ynt: Hased By: HALACAHAN Date: 17 Aðustos 2016, 13:22:35
Haremlik nefsi hastaliklardandir..Bu hastalýða yakalanan insan hasetlim duyduðu insana karþý.adým.atýp onunla iletiþime geçerse bu hastalýðý atlaticaktir..
Ynt: Hased By: HALACAHAN Date: 10 Eylül 2016, 21:36:48
Nefsin her turu kötü hastalýklarýndan koru bizleri ..nefs ve þeytanýn þerrinden koru bizleri ..Amin..
radyobeyan