Dua Etmek By: neslinur Date: 21 Ocak 2010, 17:36:13
Sizi yaratan, akýl ve beden bahþeden, ruhunuza çeþitli zevkler yaþatan Allah’a yeterince yakýn mýsýnýz? O’na en son ne zaman dua ettiniz? Allah’a sadece zorluk anlarýnda mý dua ediyorsunuz, yoksa size olan yakýnlýðýný bilerek O’nu sürekli anýyor musunuz? Cevabýnýz ne olursa olsun yapmanýz gereken en doðru þey, “Andolsun, insaný Biz yarattýk ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduðunu biliriz. Biz ona þahdamarýndan daha yakýnýz.” (Kaf Suresi -16 ) ayeti gereði, Rabbimizin bize çok yakýn olduðunu ve “Sizin Allah’tan baþka veliniz ve yardýmcýnýz yoktur.” (Bakara Suresi -107) ayeti gereði de tek dostumuz ve yardýmcýmýzýn Allah olduðunu unutmamak olacaktýr. Allah bir baþka ayetinde ise, kullarýna olan yakýnlýðýný ve dua edenin duasýna icabet edeceðini þu þekilde bildirmiþtir:
Kullarým Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakýným. Bana dua ettiði zaman dua edenin duasýna cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çaðrýma cevap versinler ve bana iman etsinler. Umulur ki irþad (doðru yolu bulmuþ) olurlar. (Bakara Suresi – 186)
“Çaðýrmak, seslenmek, yardým istemek” anlamlarýna gelen dua, Yüce Rabbimizle aramýzda kurduðumuz önemli bir baðdýr. Dua ederek, gücü sýnýrsýz olan Allah’ýn karþýsýndaki aczimizi kabul etmiþ oluruz. “De ki: Duanýz olmasaydý Rabbim size deðer verir miydi?…” (Furkan Suresi – 77) ayetiyle, Allah katýnda deðer bulmamýza vesile olan dua ibadetinin önemini de anlamýþ oluruz.
Dua, çoðu insanýn olumsuz bir olay karþýsýnda elinden geleni yapýp, artýk yapacak bir þey kalmadýðýnda baþvurduðu son çaredir. “Gerçekten insan, Rabbine karþý nankördür.” (Adiyat Suresi -6) ayetinden de anlaþýldýðý gibi insanlarýn çoðu, duasýna icabet edip kendilerini zor durumdan kurtaran “…Allah’ý, kadrinin hakkýný vererek takdir edemediler…” (En’am Suresi -91) Ýnsanlarýn bu nankör tavrý, bir Kuran ayetinde þöyle bildirilmiþtir:
Ýnsana bir zarar dokunduðunda, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararýný üstünden kaldýrdýðýmýz zaman ise, sanki kendisine dokunan zarara bizi hiç çaðýrmamýþ gibi döner-gider. Ýþte, ölçüyü taþýranlara yapmakta olduklarý böyle süslenmiþtir. (Yunus Suresi – 12)
Oysa insan, saðlýklý iken ve hayatýndaki her þey yolunda giderken de Allah’a dua etmeli ve bütün bunlar için þükretmelidir. Ýbadetlerin tümünde olduðu gibi duada da sabýrlý ve kararlý olmak, Kuran’a en uygun tavýr olur. “Sabýr ve namazla yardým dileyin. Bu þüphesiz, huþu duyanlarýn dýþýndakiler için aðýr bir yüktür.” (Bakara Suresi, 45) ayetinden de anlaþýldýðý gibi sabýr ve namazla yardým dilemek Allah’ýn bir emridir. Ancak Rabbimizin Enbiya Suresi 37. ayette bildirdiði üzere, insan aceleci olarak yaratýlmýþtýr. Her konuda hemen sonuca ulaþmak isteyen insan, dualarýnýn da anýnda kabul edilmesini ister. Duasý istediði yönde gerçekleþmediðinde ise dua etmekten vazgeçer. Bu nedenle sabýr ve kararlýlýkla dua etmek, huþu duyanlarýn dýþýndakilere aðýr gelir.
Oysa müminler dua ettiklerinde Allah’ýn kendilerini iþittiðini ve kesin olarak dualarýna icabet edeceðini bilirler. Olaylarýn tesadüfen deðil, Allah’ýn belirlediði kadere göre geliþtiðinin farkýndadýrlar. Bu nedenle dualarýnýn karþýlýksýz kalacaðý gibi samimiyetsiz bir ruh halinde olmazlar.
Rabbiniz dedi ki: “Bana dua edin, size icabet edeyim. (Mü’min Suresi – 60)
Allah, bir baþka ayetinde ise “… sýkýntý ve ihtiyaç içinde olana, kendisine dua ettiði zaman icabet eden…” (Neml Suresi, 62) sýfatýný hatýrlatmaktadýr. Bu da samimi dualarýn Allah katýnda karþýlýk göreceði anlamýna gelir.
Ýmam Rabbaninin bu konudaki sözleri ise þöyledir:
“Bir þeyi istemek, ona nâil olmak (onu elde etmek) demektir; Zirâ Allahû Teâlâ kabul etmeyeceði duayý kuluna ettirmez.” Ýmamý Rabbani
Unutmamak gerekir ki Allah, insanýn aklýndan geçirdiði dua mahiyetindeki tek bir düþünceyi dahi karþýlýksýz býrakmaz. Duaya icabet, duanýn aynen gerçekleþmesi anlamýna gelmez. “Ýnsan hayra dua ettiði gibi, þerre de dua eder, insan pek acelecidir.” (Ýsra Suresi, 11) ayetinden de anlaþýldýðý gibi kiþi, kendisine zararý dokunacak bir konuda dua edip, bunun hiç farkýnda olamayabilir. Allah duasýna istediði yönde icabet etmediði için, duasýnýn kabul olmadýðýný zanneden kiþi, büyük bir yanýlgý içindedir. Zira Allah merhametinden dolayý, kulunun hayrýna olacak þekilde duasýna icabet etmiþtir.
Duada istenilen þeyin geciktirilerek verilmesi, ya da istenilen yönde icabet edilmemesi Allah’ýn, kullarýnýn sabrýný ve tevekkülünü bir denemesi ve onlarý imani yönden olgunlaþtýrmasý anlamýna da gelebilir. (Allah en doðrusunu bilir)
Dua ile ilgili çok önemli bir konu daha vardýr. Sözlü duanýn yaný sýra, kiþinin fiili olarak da çaba göstermesi oldukça önemlidir. Örneðin üniversite sýnavýný kazanmak için dua etmekle beraber, fiili bir çaba olarak sýnav baþvurusu yaparak ve düzenli bir çalýþma ile sözlü duayý desteklemek gerekir. Allah her þeyi bir sebep sonuç iliþkisi ile yaratmýþtýr. “Rabbini görmedin mi, gölgeyi nasýl uzatývermiþtir? Eðer dilemiþ olsaydý onu durgun kýlardý. Sonra biz güneþi ona bir delil kýlmýþýzdýr.” (Furkan Suresi – 45) ayetinden de anlaþýldýðý gibi, Allah gölgeyi yaratmýþ ve güneþi de ona delil kýlmýþtýr. Sonuca ulaþmak için sebeplere uygun olarak gerekli tedbirleri almak, ancak bunlarý etkili kýlacak olanýn Allah olduðunu bilerek, sabýr ve tevekkülle sonucu Allah’tan beklemek en doðru tavýr olur.
Kainatý yoktan var eden Allah için, yaþayan milyarlarca kulunun duasýna icabet etmek çok kolaydýr. Yeter ki bizler, bütün gücün Allah’a ait olduðunu bilerek, her duamýza icabet eden Rabbimizin dilemesi dýþýnda hiçbir þeyin gerçekleþmeyeceðini ve bir þeyin olmasý için ona yalnýzca “Ol” demesinin yeterli olduðunu unutmayalým.
Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. (Tekvir Suresi -29)
Ýbrahim AKIN

Ynt: Dua Etmek By: Rüveyha Date: 21 Aðustos 2013, 20:03:41
Rabbim sen dua edenlerin duasýna icabet ediver.Biz ancak senden yardým diler ve ancak sana muhtacýz..
Ynt: Dua Etmek By: reyyan Date: 24 Aðustos 2013, 01:20:41
Dua, dua, dua...Ne güzel bir gücümüz, dayanaðýmýz var elhamdülillah. Rabbim bizleri duasýz býrakmasýn, her an dua edebilmeyi bizlere nasip eylesin.
Ynt: Dua Etmek By: Zeynep7D Date: 07 Ocak 2014, 18:34:43
Ýmam Rabbaninin bu konudaki sözleri ise þöyledir:
“Bir þeyi istemek, ona nâil olmak (onu elde etmek) demektir; Zirâ ALLAHû Teâlâ kabul etmeyeceði duayý kuluna ettirmez.” Ýmamý Rabbani
Ne kadar güzel. ÝnþALLAH ALLAH her kulunun duasýný kabul eder. Hayýrlý dualar etmeniz dileði ile...
Ynt: Dua Etmek By: Hanife 8.D Date: 07 Ocak 2014, 18:44:18
Dua, sýnýrlý ve aciz olan insanoðlunun; sýnýrsýz ve sonsuz kudret sahibi ALLAH ile kurduðu diyalog ve köprüdür. Bu sebeple insan tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamýþtýr. Dua ayný zamanda zikirdir, ibadettir. peygamber Efendimiz (s.a.v): “Dua ibadetin özüdür” buyurmuþtur.
Baþýmýz darda iken duaya sarýldýðýmýz gibi nimete kavuþunca, saðlýk ve rahat hallerimizde de ibadet ve duaya sarýlmamýz, Rabbimizi hep hatýrda tutmamýz kulluðumuzun gereðidir. Bunun içindir ki Kur’an’da: “Duanýz olmasa Rabbim size ne diye deðer versin?” buyrulmaktadýr. Yine birçok ayette canlý cansýz bütün varlýklarýn Allah’ý tesbih ettiði bildirilmiþtir. Ýnsandaki dini temayül ve Allah’a yöneliþ de fýtridir yani yaradýlýþýnda vardýr.
Ynt: Dua Etmek By: mevlüdekalýnsaz Date: 30 Ocak 2014, 16:55:38
Duayı geniş zamanda ve her şeyimiz yerinde iken yapmak ve Rabbimizi anmak çok önemlidir.Yoksa bela ve musibetler karşısında ALLAH'ı hatırlamak mecburi bir tevhid anlayışıdır.Hz. Yunus bu konuda ne güzel bir misaldir:
Balığın karnında yaptığı dua ile arş titreşime gelir.Melekler sorar:"Bu dua kimden Ya Rabbi?" "Yunus'un" cevabını aldıklarında da "Hani o geniş zamanda Sen'i anan Yunus'un mu?" derler.(Bu konu Kur'an da Enbiya 87-88 ve Saffat 139-142 ayetlerinde zikredilmiştir)
Rabbim'izi geniş zamanımızda anarsak O da bizi sıkıntılı zamanımızda anar....Ey Rabbimiz!
Bir Sen duydun bizi,sırrımızı bir Sen bildin.Seccademizin üzerinde bir bedenimizi bıraktığımız halde kovmadın bizi kapından,azarlamadın.
Ayak direyip gelmesekte huzuruna ,her vakit yeni bir çağırışla bekledin bizi.Aradan çıkarmaya çalıştığımız namazımızla bile okşadın alnımızı.Şimdi mahcup bir edayla geliyoruz huzuruna.Affet ki Sen'den başka gideceğimiz bir Yarimiz yok,dua hammalı ellerimizin yükünü hafifletecek yalnız Sen'sin....Ey Rabbimiz! Bizleri geniş zamanında Sen'i unutup,dar zamanında kapına gelen kullarından eyleme...Bize Sen'i unutturma.
Dilimizi zikrinle güzelleştir,akalbimizi aşkınla zenginleştir,bu biçare kullarını rahmetinle selamete eriştir.....
Ynt: Dua Etmek By: yagmur_7-c Date: 30 Ocak 2014, 16:59:43
ALEYKÜM SELAM HERKESE;
Dua etmek insanýn içinden geçen Allah'a yalvarýþýdýr.Dua, ibadetin özüdür. Ýnsanýn, bedenen yeme ve içmeye muhtaç olduðu gibi ruhen de dua etmeye, yalvarýp yakarmaya ihtiyacý vardýr. Ýnsan aciz bir varlýktýr. Ýstediði her þeyi elde edemez; her ihtiyacýný kendisi karþýlayamaz; baþýna gelecek her bela ve musibete de karþý koyamaz. Kendi durumunu düþünen her insan Yüce Yaratana mutlaka ihtiyaç duyar, O’na dua ve niyazda bulunur. Bu ihtiyaç insanda fýtrîdir. Bu ihtiyaç, her vesile ile deðiþik þekillerde kendini gösterir.
;)
Dua; inanma, dayanma ve isteme ihtiyacý içerisinde bulunan insaný; rahmeti sýnýrsýz, mutlak kudret sahibi olan Allah’a baðlayan, manevi bir baðdýr.
Dua; ýstýraplarýn, maddi ve manevi dertlerin þifa menbaýdýr. Dua, ümit ve huzur kaynaðýdýr; yaþama aþkýný dirilten bir rahmettir. Peygamberimiz (s.a.v) duayý; rahmet kapýlarýnýn anahtarý, müminin silahý, dinin direði, ibadetin özü olarak nitelendirmiþtir. [Tirmizi, No: 3368-69] Çünkü dua etmenin özünde Allâh’a teslim olmak, O’na kulluk etmek bilinci vardýr.
Ynt: Dua Etmek By: yagmur_7-c Date: 30 Ocak 2014, 17:02:21
ALEYKÜM SELAM;
Rabbiniz þöyle dedi: “Bana dua edin, duanýza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aþaðýlanmýþ bir halde cehenneme gireceklerdir.”[Mü’min, 40/60] Kullarým beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakýným. Bana dua edince, dua edenin duasýna cevap veririm. O halde, doðru yolu bulmalarý için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” [Bakara: 2/186] buyurarak, kendisine dua edilmesini istemekte, yapýlan dualarý da kabul edeceðini müjdelemektedir. :) :)
Allah herkesin duasýný zerresine kadar kabul etsin.Biz Allah a yalvarýrýz aciziz.Allah kabul eder, inþALLAH herkes Allah a bol bol dua eder. ;)
Ynt: Dua Etmek By: esratüz zehra 2 Date: 30 Ocak 2014, 17:03:53
Ve Rabbimiz, þöyle buyurdu: "Bana dua ediniz ki size icabet edeyim. Bana kul olmaktan kibirlenenler, muhakkak ki hakir ve zelil olarak cehenneme girecekler."Rabbim bizi cehennem ateþinden korusun ve cennete giren zümreler arasýna koysun...