Nakşibendilik
Pages: 12
Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: GizEmLi_yAzaR Date: 11 Aralık 2007, 04:57:15
Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh, miladî IX. Asır'dan itibaren, önemli bir ilim ve irfan merkezi haline gelen Mâveraünnehir Havzasında, Buhârâ şehrine dokuz km. uzaklıktaki Kasr-ı Hindüvan (Kasr-ı Ârifan)'da dünyaya teşrif ettiler. (H. 718; m. 1318) Asıl adı, Muhammed b. Muhammed Buhârî'dir.
Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh Hazretleri'nin doğduğu ve içinde büyüdüğü, sosyal ve siyasi şartlar; dinin aslına dönmeyi ve müslümanların tekrar eski düzenlerini kurmalarını gerektiren acziyet ve güçlüklerle dolu bir ortam oluşturmuştu.
Buhara, 1221'de Cengiz Han tarafından, ardından 1273'te ve son olarak da 1316'da, üç defa talan edilmiş, yakılmış ve hemen bütün ilmî eserler tahrib edilmiştir. Şehir bir daha o eski canlı günlerine hemen hemen hiçbir zaman kavuşamadı. Fakat müslüman halk, bir daha böyle musibetlerle karşılaşmamak için dinlerine sarılmayı da ihmal etmediler.
Nakşibend kuddise sırruh, daha ilk çocukluk yıllarındayken, Hacegan Tarikati şeyhlerinden Muhammed Baba Semmâsî kuddise sırruh (ö. 740/1339), müridleriyle beraber o köye gelmiş ve Muhammed Bahauddin'i manevî evlatlığına kabul etmiştir. Baba Semmâsî kuddise sırruh’un, müridi olan Emir Külal kuddise sırruh’a hitaben: "Bu erin terbiyesi sana aittir." dediği rivayet edilmektedir.
Hakikaten de Muhammed Bahauddin, Emir Külal kuddise sırruh’a intisab etmiş, tarikat âdâbının öğrenilmesi, sohbet ve zikir telkinlerini ondan almıştır. Burada bir meseleyi açıklığa kavuşturmakta fayda var. Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh zahiri terbiyesini Emir Külal kuddise sırruh’dan almışsa da batınî-manevî terbiyeyi Abdulhalik Gücdevanî kuddise sırruh’dan almıştır.
Abdulhalik Gücdevânî kuddise sırruh (ö. 1220) Hacegan Tarikati pirlerinden olup Şah-ı Naksibend Hazretlerini rûhânî yolla irşad etmiştir. Bu rûhâniyet yoluyla terbiye usulüne, Veysel Karânî  Hazretlerine izafeten "Üveysîlik yolu" denilmektedir.
Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh’un intisab ettiği Hacegan Tarikatinde; mürid tek başına olduğunda hafî (gizli), toplu haldeyken cehrî (açıktan) zikir yapılıyordu. Fakat kendisi, Gücdevânî kuddise sırruh’un manevî telkiniyle "hafî zikri" tercih etmiştir.
Emir Külal kuddise sırruh’dan hilafet alan, Şah-ı Nakşibend kuddise sırruh  daha sonra yedi sene Mevlana Arif kuddise sırruh, oniki sene de Halil Ata kuddise sırruh ile sohbet ve arkadaşlık yapmıştır. Bu iki şeyh Yesevî tarikatine mensuptur. İki defa Hicaz'a gitmişler, ikinci seferinde bir müddet Merv'de oturduktan sonra Buhara'ya dönmüş ve ömrünün sonuna kadar burada ikamet etmiştir.




: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: selsebil Date: 26 Temmuz 2009, 14:47:49
Allah onlardan ebeden razı olsun
Allahu teala Onların gittiği hak yoldan ilerlemeyi nasip eylesin bizlerede
Allah razı olsun hocam paylaşım için +rep
: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: hafizvuslat Date: 27 Temmuz 2009, 22:24:32
Hocam bu güzel konu için teşekkür ederim,Allah cc razı olsun.
Allah cc bu mübarek zatların vasıtası ile, hakkıyla Hakka teslim olmayı
nasip etsin.
Dil uzatanların dilleri sürtülsün,Hakkı arayanlara ışık olsunlar inşallah,amiin...
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: Sems Date: 23 Şubat 2010, 23:36:59
Alıntı
ALLAH cc bu mübarek zatların vasıtası ile, hakkıyla Hakka teslim olmayı
nasip etsin.
Dil uzatanların dilleri sürtülsün,Hakkı arayanlara ışık olsunlar inşALLAH,amiin...

Amin. Allah O zatlardan ve sizden razı olsun hocalarım
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: sumeyye Date: 11 Mart 2010, 13:18:42
Esselamu aleykum Rabbim (c.c.) razi olsun.
Bizleri onlarin yolunda ilerlemeyi nasip eylesin.Selametle.



 

Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: rabia Date: 11 Mart 2010, 14:12:17
Aleykum selam.
Bu değerli bilgiler için Allah razı olsun hocam.
Selametle...
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: ahmet eren Date: 07 Şubat 2012, 23:56:10
Allah için Allahın dini için hizmet eden erektiğinde kendi nefislerinden vaz geçip Allah için her fedakarlığı yapan mübareklerden Allah razı olsun. Zaten Allah dostu olmak için yapılması gereken şey değilmi başkasının nefsini kendine tercih etmek. Onlar Allah onlardan razı olduğu için o makamlara eriştiler.. Allaha dost olamayan biz acizler de keşke Allahın dostlarına dost olabilsek, kıtmir misali kurtuluruz belki..
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: AyşeSungur7-B Date: 31 Mart 2015, 17:11:16
Oyle buyuk insanlar var ki bes vakit namazlarini tam olarak kiliyorlar.Allah`in adini dillerinden dusurmuyorlar.Onlar Allah`in veli kullari.Bahaeddin Naksibend Hazretleri de onlardan biri.Allah bize onlarin yolundan gitmeyi nasip etsin insallah.
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: selinay 7b Date: 03 Nisan 2015, 15:25:34
Nahşibendilik Bahauddin Nahşibend'in düşünceleri etrafında oluşan tasavvufi bir yorumdur .

Allah sizden razı olsun...
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: Kaan8/B Date: 19 Nisan 2015, 19:40:13
Alıntı sahibi: Asude Nur üzerinde 27 Temmuz 2009, 22:24:32
Hocam bu güzel konu için teşekkür ederim,Allah cc razı olsun.
Allah cc bu mübarek zatların vasıtası ile, hakkıyla Hakka teslim olmayı
nasip etsin.
Dil uzatanların dilleri sürtülsün,Hakkı arayanlara ışık olsunlar inşAllah,amiin...

Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: [Muhammed] Date: 19 Haziran 2015, 19:37:04
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Rabbim bizleri hak yolundan ayırmasın İnşaAllah.Rabbim böyle güzel zatları örnek olmayı nasip eylesin İnşaAllah.
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: ceren Date: 19 Haziran 2015, 21:35:40
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim bizleri hak yolda gitmeyi,Şahı Nakşı(k.s)nin yolunda gitmeyi nasip etsin....
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: ikranur 7d Date: 19 Haziran 2015, 21:37:50
a.s. paylaşımdan dolayı teşekkürler.. bilgilenmş oldum. allahım hocalarımızdn duyuran arkadaşlarımdn razı olsun .
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: mevlüde06 Date: 11 Temmuz 2015, 14:06:28
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;Rabbim onlardan ve onların yolunu kendine yol edinenlerden ebeden razı olsun .
inşallah bu mübarekleri hakkıyla tanıyıp,sevenlerden ve örnek alanlardan oluruz.
Allah razı olsun hocam bu değerli bilgiler için.
Ynt: Şah-ı Nakşibend (K.S) Hazretleri By: Rüveyha Date: 11 Temmuz 2015, 15:28:06
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Mübareğin hayatı öz bir şekilde kaleme alınmış..Rabbim mübarekleri hakkıyla tanıyıp ,yollarında hakkıyla ilerlemeyi nasip eylesin İnşaAllah..

radyobeyan