Dünya Dinleri
Pages: 12
Hinduizm By: neslinur Date: 27 Aralýk 2009, 09:02:54
Hinduizm







Hindistan ´ýn en belirgin dinlerinden biri de Hinduizmdir. Hint dinlerindeki geliþmeler sonucu hinduizm adýný alan din, Brahmanlarýn hakimiyet saðladýklarý dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiþtir. Günümüzde Hinduizm ve Brahmanizm terimlerinin bir biri yerine kullanýldýðý bilinmektedir. Yaygýn bir anlayýþa göre Hinduizm ve Brahmanizm terimleriyle, en eski Vedalar döneminden günümüze ulaþmýþ bulunan Hintlerin inanç, düþünüþ, his ve hayat tarzlarý kastedilmektedir. Hint yarýmadasýndaki halkýn çoðunun dini inanç ve geleneklerini ifade ettiði için Hinduizm terimini kullanmaktadýr.Hindular ise dinlerini "Sanatana Dharma" yani ezeli ve ebedi din veya baki din diye adlandýrýrlar. Bu dine mensup kiþilere de "sanatani" yani baki denir.

Tarihi kayýtlardan elde edilen bilgilere göre takriben M.Ö. 1500 yýllarý civarýnda Doðu Avrupa ´dan gelen Ariler, Hindistan ´ý ele geçirirler.(Aryan iþgali teorisi hemen hemen hiçbir Hindu tarafýndan kabul edilmez...Dahasý bu teoriye karþý çýkan çok sayýda bilim adamý da vardýr..."Ari ýrk" ýn hayali bir ýrk olduðunu gerçekte böyle bir topluluðun olmadýðýný söyleyen çok insan var.. Hindulara göre Hinduizm MÖ 1500 yýllarýnda oluþmamýþtýr...Aryan iþgali teorisi kabul edilse bile Hindistan´ý sözde iþgal eden Aryanlarýn Veda ilahileri yüzlerce yýldýr "oral tradition" yoluyla aðýzdan aðýza aktarýlýyordu..MÖ1500 de düzenlenerek yazýya geçirildi...Bu Rig-veda ayetleri en az MÖ2000-1800 yýllarý arasýna denk geriye gidiyor) Ýki farklý halkýn bir biriyle karýþmasý sonucu dini inanç ve geleneklerde bir birine karýþmýþtýr. Kökü yüzyýllar öncesine kadar uzanan bu karýþým sonucu Hinduizm ortaya çýkmýþtýr. Bu iki ýrkýn karýþýmýndan meydana gelen bu geliþme beþ devreye ayrýlýr.

-Vedalar dönemi
-Upaniþalar dönemi
-Klasik dönem
-Ortað ´daki Ýlahiyat, felsefe geliþme dönemi
-Modern dönem

Hinduizm; yaklaþýk dünya nüfusunun %12 ´ sini oluþturur. Hinduizmin tespit edilebilmiþ belli bir kurucusu bilinmediði gibi kendine özgü bir inanç sistemi ve kitabý da yoktur. Hinduizmin temelinde Brahma (Mutlak Varlýk) inancý yatmaktadýr. Bu husustaki geniþ bilgiyi Hinduizmin Kutsal Metinleri olan Veda ´larla Brahmana ´larda bulmak mümkündür.

Hinduizm Ari ýrkýn üstünlüðü,kast sistemi,sýnýrsýz bir vatan sevgisi ve baðlýlýk duygusu kavramlarý üzerine kurulmuþ toplumsal ve siyasi olgularýn bir özel görüntüsüdür. Hinduizmin bir ilk lideri temel tebliði bildiren bir ilk kurucusu olmadýðý için bir anlamda kurucularýnýn kalabalýk olduðunu söyleyebiliriz.


Ýnanç Sistemi

Hinduizm ´de Tanrý sayýsý akýl almaz derecede çoktur. Tanrý Brahma ´nýn dünyayý meydana getirdiðine inanýlýr. Tanrý Þiva ve Viþnu Brahma ´dan sonra gelir.(Rig-veda´da "Tanrý´nýn/gerçekliðin tek olduðunu ama bilgeler tarafýndan farklý adlarla anýldýðý"ayeti bulunmaktadýr. Hindulara göre bütün bunlar tek olan Brahman´ýn tezahürleridir) Hinduizmde saygý gösterilen bazý varlýklar Kaylasa,Himalaya Daðlarý,Ganj Yamuna Nehri ( Hindu geleneklerine göre kutsal Ganj Nehri ´nin bir kolu olan Yamuna ´yý arýndýrmak için Hindu rahipleri gümüþ maþrapalar içinde 850 litre süt dökmüþlerdir) vardýr. Vedalar Dönemi ´nde önemli sayýlan pek çok Tanrý bugün unutulmuþ gibidir; onlara nadiren dua edilir. Bazý Hindu tanrýlarý ile yaptýklarý iþler ise þöyledir ;

-Güneþ tanrýsý Surya
-Ay tanrýsý Soma
-Rüzgar tanrýsý Vayu
-Su tanrýsý Varun
-Yaðmur tanrýsý Ýndra
-Ateþ tanrýsý Agni
-Ölüler aleminin tanrýsý Yama


Hinduizm ´in Tanrý anlayýþý çeþitli mezhep ve ekollere göre deðiþik þekilde algýlanmýþtýr. Bir kýsým Hindu ´lar monoteisttirler. Bir Hindu doðumundan ölümüne kadar bütün hayatý boyunca belirli merasimleri yerine getirmekle mükelleftirler. Nitekim adaklarýnýn yerini bulmasý için ziyaret, kalbin aydýnlanmasý için, meditasyon þarttýr. Vedalar Dönemi ´nde ölenlerin cesetleri kýsmen gömülür, kýsmen yakýlýrken, günümüzde ise Muktilerin(Hindu inancýna göre reenkarnasyon döngüsünden kurtulmuþ ermiþ kiþi) dýþýnda bütün cesetler yakýlmaktadýr. Dullarýnda yakýldýðý Hindistan ´da bu uygulama genel bir kaide halini almýþtýr. Bununla beraber günümüzde ara sýra da olsa dullarýn yakýldýðýna þahit olunmaktadýr. Ýnançlarýna göre bu dini merasimden sonra kadýn gökyüzünde kocasýyla birleþmektedir.

Kutsal Metinleri

Hinduizm mukaddes kitaplarýnýn tamamýný içine alan metinler Veda ´lardýr. Sanskritçe yazýlmýþ olan Veda ´lar 4 bölümden oluþur.

1 - Rigveda : Tanrýlarý tazim için yazýlmýþ on kitaptan ibarettir. 1028 ilahiyi ihtiva eder. Veda ´larýn en eskisi ve en önemlisidir. Dünya dinleri içinde en eski belge özelliðini taþýmaktadýr.

2 - Samaveda : Kurban esnasýnda söylenen ilahileri ihtiva eder. Bir çeþit melodiler Vedasýdýr. Yüksek sesle okunur.

3 - Yajurveda : Bu da kurbanla ilgili formüllerden meydana gelmiþtir. Bazý kesimleri nesir, bazý kesimleri manzum olmak üzere iki bölümden oluþmuþtur. Bir özelliði de kurban esnasýnda mýrýldanarak okunmasýdýr.

4 - Atharvaveda : Kainat ve büyü ile ilgili dualardan ibaret olan Atharvaveda ´yý Brahman ´lar hayatýn belirli pozisyonlarýnda okumak zorundadýrlar.

Genellikle bütün Veda ´larda ilahi, niyaz, dua, hayat kaideleri, týlsým ve büyü ile ilgili konular iç içedir. Veda ´larýn tabiat üstü güçlerle temas kurduðuna hakim kiþilerin kalplerine doðduðuna da inanýlýr.

Genellikle Hinduizm ´in mukaddes metinleri sadece Veda ´lardan ibaret deðildir. Brahma, Upaniþad ve Aranyaka ´lar da Vedalarýn tamamlayýcýsý niteliðindedirler. Upaniþad ´lara göre kainat insan ruhlarýnýn (Atman) dünya ruhu ile (Brahman) birleþmesinden meydana gelmiþtir. Ebedi saadet, Atman- Brahman birleþmesiyle gerçekleþir. Upaniþad ´lar Tanrý, kainat, ruh, ölümden sonraki hayat vb. konularý iþlemiþtir. Bu sayýlan kutsal metinler dýþýnda Muhabharata Destaný, 240.000 cümleden oluþmakta ve dünyanýn en uzun destaný olma niteliðini korumaktadýr.

Hinduizmde Kast Sistemi

Hinduizmde halkýn ayrýldýðý sýnýflardan her birine Kast denir. Bir bakýma Kast ayný iþle meþgul olan görev ve gelenekleriyle bir birine sýmsýký baðlanan insanlarýn meydana getirdiði birlik diye de tanýmlanabilir. Kendi isteði doðrultusunda Kast seçemez, belli bir Kast ´ta dünyaya gelir. Bununla beraber sonradan Kast terk eden, Kast dýþý sayýlan gruplar da vardýr. Bunlara dokunulmazlar denir. Kast sistemi Hinduizm inançlarýndan kaynaklanýr. Belli baþlý 4 Kast vardýr:

1 - Brahmanlar (rahip ve alimler)
2 - Kþatriya (prensler ve askerler)
3 - Vaiþya (tüccar, esnaf ve çiftçiler)
4 - Þudra (iþçiler, sanatkarlar)

Bu Kast ´lar dýþýnda, insanlýðýn en aþaðý tabakasý sayýlan birde Parya sýnýfý vardýr. Kast içinde en önemli yeri iþgal eden Brahman ´larýn baþlýca görevleri, kurban ayinlerini idare etmektir; kutsal metinleri (Veda) korumak, dini ayinleri icra etmek irsî haklarýdýr.

Meslekler Kast ´lara ayrýldýðý gibi, evlenmeler de ancak ayný Kast içinde cereyan edebilir. Yeme - içme, giyim - kuþam, niþan ve düðün merasimleri de her Kast için belli özellikler taþýr.

Karma


Bir sebep-sonuç kanunu olan karma,insanýn geçmiþte yaptýðýnýn gelecekte ayrýca görüleceði esasýna dayanýr. Ýnsan ektiðini biçer. Bugün ekilen yarýn alýnacaktýr. Ýyiliklerin karþýlýðý iyilik,kötülüklerin karþýlýðý kötülük olacaktýr.

Karma, her kararýn doðru ve yanlýþ sonuçlarýný tespit eden bir kavramdýr. Karma ´da asýl olan mükafat beklemeden hareket etmektir. Böylece sonuç bekleme arzusu frenlenmiþ olur. Karma ´ya göre ölüm yokluk deðil bir halden diðerine geçiþtir.


Reenkarnasyon


Ruhun bir bedenden ötekine geçtiði inancý nýn adý olan reenkarnasyon, karma doktrine baðlý olarak doðmuþtur. Reenkarnasyon inancýna göre, bedenden ayrý olarak ruhun ölümden sonra devamlýlýðý, ruhun kendi derecesi içinde yüksek veya alçak bir þekilde meydana gelmektedir. Buna göre insan yaptýklarýna uygun tarzda, insan, hayvan veya Tanrý olarak yeniden doðar. Ölümden sonraki hayatta mutlu olmak, hayatta iken doðru hareket etmeðe baðlýdýr. Sonuç itibariyle herkes yaptýðýndan sorumlu tutulacaktýr.

Reenkarnasyon inancýna göre kiþinin ölümden korkmasýna gerek yoktur. Ýnsan devamlý olarak tekrar doðuþlarla isteklerine kavuþur. Reenkarnasyon inancýna Yunan, Eski Mýsýr,bazý Hýristiyan Mezhepleri ve Tanrýnýn Yolu Topluluðu gibi dinlerde de rastlanmaktadýr.


Hulul (Enkarnasyon-Avatar-)


Arapça bir kelime olan hulul Tanrý Viþnu ´nun insan þeklinde kendini göstermesi anlamýna gelir. Hinduizme göre Tanrý her döneminde çeþitli þahsiyetlere bürünerek kendini göstermiþ, kötülüðü yok ederek,insanlarýn ihtiyacý olan kanunlarý bildirmiþtir. Böylece tanrýsal mesajlar sonsuza kadar devam edecektir.

Ýbadet ve Ayinler

Hinduizmde ayin ve ibadetler 3 temele dayanýr. Bunlar ;
Güzel ameller
Bilgi sahibi olmak
Tanrý ile beraber olmak

Bu gayelere ulaþmak için sýrayla þu hususlar yerine getirilmelidir.

Ölenler için kurbanlar kesmek
Güneþe saygý göstermek
Doðumda ve ölümde ibadet etmek (düzenlemek)
Mukaddes metinleri devamlý okumak
Hakikat bilgisini elde etmeye çalýþmak
Her an Tanrý ´nýn varlýðýný düþünerek O ´na kullukta bulunmak

Hinduizmde ayin esnasýnda bir takým kutsal sözler telaffuz edilir Om en etkili kelimedir. Hemen her yerde ibadet etmek mümkündür. Tapýnaklar olmak la beraber ibadet ve ayinler ferdilik tercih edilir. Tanrý her yerde yapýlan ibadeti gördüðü için, ibadetin belirli bir þekli ve düzeni yoktur. Ýbadetin ortak sembolü kabul edilen Om, her ibadet ve yemekten önce,Veda ´larý okumaya ve her tür iþe baþlarken söylenir. Ýlk ibadete sabah þafaktan önce baþlanýr;doðuya doðru dönülerek oturulur. Evlerde de genellikle tapýnýlan puta ayrýlmýþ bir oda bulunur.

Ýnekler ,tüm kainatýn anasý olan Devi´nin yani Tanrýça´nýn sembolü sayýldýðý için,inek ve öküzler caddelerde,alýþ veri merkezlerinde veya diledikleri her yerde serbestçe dolaþýlabilir. Etinin yenilmesi yasaktýr.(Hinduizmde inek Tanrý deðldir ona tapýlmaz)

Tapýnaklarda yapýlan ibadet evdeki ibadetten biraz farklýdýr. Ýbadete boru çalýnarak baþlanýr. Her köyde tapýnak vardýr. Büyük mabetlerin hemen yakýnýnda kutsal yýkanmayý saðlayan havuzlar bulunur.

Hindularýn günlük vacip ibadetleri ise ; 1-Japa=zikir çekmek,2-Puja=Tanrý´ya saygý sunmak

Mabetlerdeki yýllýk ayinler dýþýnda ilkbahar , sonbahar ve yeni yýlda özel þenlikler yapýlýr. Bazý mezheplerde kabile baþkanlarýna bir nevi kutsallýk vererek onlara saygý gösterildiði,ölmüþ kahraman ve azizlere de yardým için dua edildiði görülmektedir. Kurban, Hinduizmde çok önemli bir yer tutar ve dini hayatýn eksenini teþkil eder. Tanrýlarýn kudretlerini kurban sayesinde gösterdikleri inancý tartýþýlamaz. Bu insanlar ancak kurban sayesinde tanrýlarla ilgi kurabilirler. Tanrýlara sunulan her þey kurban edilir.

Kutsal sayýlan 7 ziyaret yeri vardýr. Hindularýn hayatýnda önemli rol oynayan bu kutsal yerlere ziyaret ve Hac seferlerinin en bilineni Benares ´e (Bu þehrin ismi deðiþtirilmiþ ve eski kutsal ismi Varanasi olmuþtur) yapýlan ziyarettir.
Hindularýn bunlarýn dýþýndaki günlük olmayan ibadetleri ise ;homa=ateþ ayini,yajna=büyük kurban töreni,vrata=kutsal günlerde oruç tutmak, yatra=hacca gitmek, seva=karþýlýksýz hizmet etmek tir.


Günümüzde Hinduizm


Günümüzde Hindistan, Seylan, Pakistan, Nepal ve Hint Yarýmadasýnda ki diðer bölgeler de yoðun taraftara sahip olan Hinduizm mensuplarýna dünyanýn bir çok ülkesinde de rastlanmaktadýr. Hindistan ´da Müslüman ve Sýkh Dini mensuplarý ile zaman zaman þiddetli çatýþmalara girmektedirler. 800.000.000 ´un üzerinde inananý bulunan Hinduizm günümüz dünyasýnda (özellikle Hindistan ´da) insanlarýn yaþamlarýný etkilemeye devam etmektedir

Ynt: Hinduizm By: 8-D fatma zehra Date: 17 Nisan 2014, 17:53:52
saðlun hocam ödevimi yapmama yardýmcý oldunuz allah sizden razý olsun
Ynt: Hinduizm By: MEHMET/8/A/ENES Date: 21 Nisan 2014, 21:38:02
Hocam Allah razý olsun bilgiler için ödevime yardýmcý oldu...
Ynt: Hinduizm By: cansu8/D Date: 08 Nisan 2015, 16:03:30
 Hinduizm bir din türüymüþ ve Hitler de en çok bilinen dinmiþ.
Ynt: Hinduizm By: cansu8/D Date: 08 Nisan 2015, 16:05:01
Ayrýca  Hinduizm  dinin de bir tek tanrý deðil de birden fazla tanrý varmýþ.
Ynt: Hinduizm By: cansu8/D Date: 08 Nisan 2015, 16:05:56
Hinduizmde ayin ve ibadetler 3 temele dayanýr. Bunlar ;
Güzel ameller
Bilgi sahibi olmak
Tanrý ile beraber olmak

Ynt: Hinduizm By: Haktan7/b Date: 08 Nisan 2015, 16:07:44
Paylaþým Ýçin Allah Razý Olsun . Sizin Sayenizde birçok þey öðrendim .
Ynt: Hinduizm By: Rabia K Date: 08 Nisan 2015, 16:51:21
Hinduizm  Hindistan da  yaygýn olarak bilinen bir dindir. Ayrýca tek tanrýlý deðil birden fazla tanrýsý vardýr.

Ynt: Hinduizm By: fatmaysr Date: 13 Nisan 2015, 21:31:06
Esselamu  Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatüh ...
Hinduizmin bir çok tanrýsý vardýr ve hindistanda yaygýnlaþmýþ bir Dindir
paylaþýmdan Allah razý olsun
Ynt: Hinduizm By: Kaan8/B Date: 13 Nisan 2015, 21:37:07
 Hindistan, Seylan, Pakistan, Nepal ve Hint Yarýmadasýnda ki diðer bölgeler de yoðun taraftara sahip olan Hinduizm mensuplarýna dünyanýn bir çok ülkesinde de rastlanmaktadýr. Hindistan ´da Müslüman ve Sýkh Dini mensuplarý ile zaman zaman þiddetli çatýþmalara girmektedirler. 800.000.000 ´un üzerinde inananý bulunan Hinduizm günümüz dünyasýnda (özellikle Hindistan ´da) insanlarýn yaþamlarýný etkilemeye devam etmektedir
Ynt: Hinduizm By: damla6d Date: 13 Nisan 2015, 22:30:42
Hinduizmin bir çok tanrýsý vardýr ve hindistanda yaygýnlaþmýþ bir Dindir
Bu cümleye katýlýyorum.
Ynt: Hinduizm By: burcu113 Date: 18 Nisan 2015, 15:10:59
Hinduizm  bildiðime göre hinlilerin inandýðý bir din.
Ve çok saçma bir din.Çünkü ölülerin cesedini yakýp ganj  nehrine küllerini döküyorlarmýþ.
Ynt: Hinduizm By: sultan aktay Date: 21 Nisan 2015, 17:05:08
burcu kardeþim hiç bir din saçma olmz çünkü bnde din dersinde baþka bir dine saçma demiþitm ama yanýlmþ çünkü onu þuan ismini haýtrlamayýoyorum peygamberimiz yapðýyormuþ
Ynt: Hinduizm By: aysegul999 Date: 21 Nisan 2015, 19:01:44
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh ; insanlýðýn olduðu her yerde din arayýþýda vardýr. Ama hak din tekdir. Diðer dinleri bilmenin bize faydalarý ise onlara benzememek ve Ýslam dininin güzelliklerini farketmek.
Ynt: Hinduizm By: burcu113 Date: 06 Mayýs 2015, 22:22:53
Hinduizm Hinlilerin bir diniymiþ ve en çok bilinen ganj nehri ile bilimiyormuþ.
Ruhun bir bedenden ötekine geçtiði inancý nýn adý olan reenkarnasyon, karma doktrine baðlý olarak doðmuþtur.
Allah sizden razý olsun.Çok teþekkürler.

radyobeyan