Agnostisizm By: neslinur Date: 23 Aralýk 2009, 17:19:37
Agnostisizm
Agnostisizm resmi olarak ilk defa 1800´lü yýllarýn sonunda ünlü biyolog T. H. Huxley tarafýndan ortaya atýlmýþtýr. Bilinmezcilik olarak da tanýmlanýr. Agnostisizm, tanrýnýn varlýðýnýn "bilinemez" olduðunu savunur. Dinlerin tanrýdan gelmediðini söyler ve dinlerin tanrýsýný da reddeder ancak baþka bir tanrýnýn, bir yaratýcýnýn varolup olmadýðýnýn hiçbir zaman bilinemeyeceðini söyler. Bu bakýmdan agnostisizm kendini, "kesinliklinle tanrý vardýr" diyen teizmden de "kesinlikle tanrý yoktur" diyen ateizmden de ayrý tutar.
Agnostiklere göre tanrýnýn varlýðý meselesi insan aklýnýn ötesinde bir konudur. O halde böyle bir varlýk hakkýnda konuþmak ve hüküm vermek de imkansýzdýr Dolayýsýyla agnostikler Tanrý inancý konusunda tarafsýz kalmayý tercih etmiþlerdir ancak onlarýn bu tarafsýzlýðý bazen ateizm olacakta deðerlendirilmiþtir. Her nekadar bazý agnostikler tavýrlarý ve yaþamlarý onlarýn ateist olduðu izlenimini vermekteyse de bir kýsmý kendilerinin felsefi açýdan ateist olmadýðýný ifade etmiþtir. Mesela ateist olarak bilinen ünlü düþünürlerden Bertrand Russell (1872-1970) felsefi açýdan kendisini agnostik olarak tanýmlamýþtýr .Çünkü ona göre her þeye raðmen tanrýnýn yokluðunu kanýtlýyacak bir delil mevcut deðildir.
Huxley agnostik sözcüðünü hem geleneksel Yahudi-Hýristiyan tanrýcýlýðýný, hem de tanrýtanýmazlýk öðretisini reddederek Tanrýnýn varlýðý sorununu ortada býrakan düþünürler için kullandý. Terim daha sonra geriye götürülerek bütün bilinemezci öðretileri kapsamýþtýr. Agnostisizm, tarihsel olarak bilimin denetiminden yoksun insan düþüncesinin düþtüðü büyük yanýlgýlara bir tepki olarak ortaya çýkmýþtýr. Ýlk tepkiyi Yunan antikçað bilgicilerinden duyumcu sofistler vermiþtir. Onlara göre bilgi duyularýn sonucudur ve duyular dýþýnda bilgi edinemez ve herkes için geçerli bilgi olamaz.Ýnsanin, kendi deneyimleriyle elde ettiði olgularýn ötesinde hiçbir þeyin varlýðýný bilemeyeceðini ileri süren bu öðreti Tanrý kavramýna getirilen yorum bakýmýndan tüm zamanlarýn en mantýcý düþüncesidir .
radyobeyan