Fenikeliler Dini By: neslinur Date: 22 Aralýk 2009, 12:18:53
Fenikeliler Dini
M.Ö.12 yüzyýldan itibaren daha belirgin bir biçimde tarih sahnesine çýkan Fenikelilerin menþei tam olarak bilinmemekle birlikte daha önceden Filistin yöresine gelen Kenaniler ile buaraya göç eden ilk Sami gruplarýn ve MÖ 1200 den sonra Ege göçleriyle gelenlerden bazýlarýnýn kaynaþmasýyla oluþan bir ýrk olduklarý tahminedimektedir.
Fenikeliler denizcilikte ve ticaret de oldukça ilerlemiþlerdir. Sayda ,Tir, Sur, Samariye, Trablus , Azvad , Beritos , Akad gibi liman kentleri kumuþlardýr. Fenikeliler özellikle Tir ( Sur ) Þehri Üstünlüðü döneminde ( M.Ö.1100 - 800) yýllarý arasýnda en parlak dönemleri yaþamýþlar bu dönemde tüm Akdenizi dolaþmýþlar hatta Cebelitarýk ´ý aþýp uygun yerlere ticaret kolonileri kurmuþlardýr.
Ekonomik alanda oldukça güçlü olan Fenikeliler gariptirki Siyasi açýdan oldukça etkisilerdi ve kolonilerle þehirler arasýnda siyasi bir birlik kuamadýlar. Bu nedenle Önce M.Ö. 868 de daha sonrada M.Ö. 750 de Fenike þehirleri (Sayda, Arvad) Asurlulara haraç ödemeye baþladýlar.Dha sonra M.Ö. 678 de Asurlularýn eline geçen bölgeler Asurlular yýkýlýnca Babillilerin denetimine girerek Fenikeliler baðýmsýzlýklarýný zaman zamn kazanmýþ , bazen de kaybetmiþlerdir. M.Ö. Kartaca dýþýndaki böçlgeler tamamen yabancýlarýn eline geçerek Fenike egemenliði sona ermiþtir. M.Ö. 146 da ise son baðýmsýz son Fenike þehri Kartaca Romalýlarýn eline geçmiþtir. Bu tarihten itibaren Fenikeliler eski zenginliklerini kaybetmiþlerdir.
Fenikelilerde Din
Fenikelilerin çeitli kavimlerle olan sýký iliþkilerinin sonucu olarak farklý dinlerin etkisi altýnda kalmýþlardýr. Ancak yaþadýklarý dinin Mezopotamya inançlarýnýn da etkisiyle þekillenen Asya kökenli bir din olduðu söylenebilir.
Tabiat kuvvetlerini tanrýlaþtýrmýþ olan bu din, iki temel ruha dayanýyordu; kadýn ve erkek ruh. Kadýn ruhu döllendirme tanrýçasý Ýþtar ( Aþtar ) ile bereket tanrýçasý Atargatis ; Erkek Ruh´u ise yýldýrýmlar hakimi, dað tepeleri tanrýsý Hadad ile Ýþtarýn oðlu / sevgilisi Adonis temsil ediyordu. Her Fenike þehrinin kendine has bir tanrýsý olmakla birlite büyük gök mabudu Baal ´in müþterek tanrý olduðu ve her þehirde deðiþik adla anýldýðý görülür. Dað tepeleri, nehirler, kutsal aðaçlar tanrýlarýn duraðý olarak bilinir ve yüksek yerlere tapýnak yapýlýrdý. Bilinen en yaygýn ibadet adetleri ise ( Kartaca´da rastlanan) M.Ö.3 yüzyýla kadar süren erkek çocuk kurban etme usulüdür.
radyobeyan