Masonluk By: neslinur Date: 22 Aralýk 2009, 12:09:53
Masonluk
Masonluðun köklerini, Çin´den Ortadoðu´ya, Eski Yunan´dan Þaman rahiplerine, eski Mýsýr´dan Avrupa´nýn þövalye tarikat larýna kadar dünyanýn çeþitli yer ve topluluklarýna dayandýrmak mümkündür, zira Masonik ritüel lere bakýldýðýnda ise bu kadim öðretilerin tamamýnýn etkileri görülebilmektedir. Fakat Masonluðun çok uzun yýllar boyunca çalýþmalarýný büyük bir gizlilik içinde sürdürmesi ve 1390´da Regius el yazmasýna kadar hiçbir kayýt tutmamalarý sebebiyle, asal kökeni hakkýnda net ve kesin bir yargýya henüz varýlabilmiþ deðildir. Tüm dünyadaki Masonlar köklerini MÖ 10.yüzyýlda yapýlmýþ olan Hazreti Süleyman Mabedi iþçilerine dayandýrsalar da, bu iþçilerin de önceden bu iþi yaptýklarý ve oraya hep birlikte gittiklerinin bilinmesi, kökenleri daha eskiye taþýmaktadýr.
Operatif Masonluk
Hz.Süleyman Mabedi (MÖ 965-957)Ortaçað´da nice ülkede Mason denilen duvarcý, taþçý gibi çeþitli yapý zanaatkarlarýnýn kurduklarý meslek loncalarý vardý. Bugün Operatif Mason adý verilenler iþte bu loncalarda çalýþan yapý iþçileridir. Bu loncalar da günümüzde Operatif Mason Localarý olarak anýlýr. Bu localar, üyelerinin mesleki menfaaetlerini koruyan, aralarýnda büyük bir dayanýþma ile mesleki sýrlarý kendi içlerinden dýþarýya asla sýzdýrmayan kuruluþlardý.
Operatif Masonluðun piri ve en büyük ismi olarak, Hazreti Süleyman Mabedi´nin Baþ Mimarý Hiram Abif´in ismi üzerinde bir anlaþmaya varýlmýþtýr. Bu efsanevi kiþilik, günümüz Masonluðunun en önemli ritüellerinde yer alýr ve insanýn kendisini yüceltmesi yolculuðundaki son noktanýn, yani Kâmil Ýnsan olabilme serüveninin zirvesinin sembolü olarak, Hiram þahsiyeti ve isminde vücut bulur.
Masonlukta çok önemli bir yeri Büyük Üstat Baþ Mimar Hiram Abif, Tanrý´ya atfedilen ilk yapý olan Süleyman Tapýnaðý´nýn yapýmýnda yanýnda çalýþan ve Üstatlýk sýrrý ile gizli kelimesini öðrenmek için güç kullanmak isteyen üç Kalfa tarafýndan öldürülmüþtür. Hiram Abif´in gömüldüðü yer belli olmasýn diye üzerine bir akasya aðacý dikilmiþ ve böylece akasya, Masonlar için kutsal ve özel bir anlama bürünmüþ, Üstat derecesinin önemli sembollerinden birisi olarak kabul görmüþtür.
Spekülatif Masonluk
Masonluðun öðretisini sembollerle yaptýðý felsefi çalýþmalara vermesi Spekülatif, veya Fikri Masonluk ise, duvar iþçiliði ile uðraþan birer mesleki lonca olan Operatif Mason Localarýnda fikri ve felsefi çalýþmalarýn da yapýlmaya baþlanmasý ile ortaya çýkan ve günümüz Hür Masonluðunun artýk tamamýna hakim olan anlayýþtýr. Binlerce yýldan bu yana inisiyatik-ezoterik geleneðin temsilcisi olarak Masonlarýn iyiyi, doðruyu, güzeli, hakikati aradýklarý, tüm dünyada hakim olacak bir sevgi anlayýþýný yerleþtirmeye çalýþtýklarý, bu yoldaki bilgi ve deneyimlerini kuþaktan kuþaða aktararak geçmiþi ve geleceði ile insanlýðý bir bütün haline getirmeye çalýþan, dolayýsýyla toplumsal bir yaþayýþ ülküsünü gerçekleþtirmeye çalýþan bir düsturdur Spekülatif Masonluk.
Spekülatif çalýþmalarýn Operatif Localar da baþlamýþ olduðunu söylemiþtik. Fakat Spekülatif Masonluk asýl aðýrlýðýný 16.yüzyýlýn ortalarýnda, yapý iþçisi olmayan haricilerin Mason Localarýna kabul edilmeye baþlanýlmasý ile birlikte kazanmaya baþlamýþtýr. Bu sayý zamanla hýzla artmýþ, özellikle Ýngiltere ve Fransa´da soylularýn, saray erkanýnýn ve hatta krallarýn birbiri ardýna Kabul Edilmiþ Mason olmaya baþlamasý ile Mason Localarý kýsa zaman içinde meslek loncalarý olmaktan çýkýp, tamamiyle felsefi ve fikri çalýþmalarýn yapýldýðý Spekülatif Mason Localarý haline dönüþmüþtür. Bugün tüm dünyada takip edilen gelenek de budur.
Ýlk Büyük Loca´nýn Kuruluþu
Ýngiltere Birleþik Büyük Locasý´nýn amblemi24 Haziran 1717´de Ýngiltere´de 4 Loca bir araya gelerek, ilk Büyük Loca´yý, Ýngiltere Büyük Locasý´ný kurdular. Kýsa zaman içinde Ýngiltere´deki diðer Localarýn da katýlmasý ile geniþlemiþ ve 1723 yýlýnda Büyük Loca, geleneksel ve kadim yasalarýný derleme görevini Protestan bir Rahip olan James Anderson´a vererek ilk yazýlý anayasasýný oluþturdu ve Masonluðun, ara vermeden sürdürülecek olan, yazýlý tarihi ve ilk yazýlý yasalarý böylece resmen baþlamýþ oldu. Anderson Anayasasý (veya Anderson Yasalarý veya Nizamnamesi) adý verilen bu kurallarýn ana hatlarýna, bugün halen dünya düzenli Masonluðunca riayet edilmektedir. Her ne kadar Anderson Anayasasý kýsa süreli bir anlaþmazlýða yol açmýþ ve York Locasý´nýn önderliðinde bir grup Ýngiltere Büyük Locasý´ndan ayrýlarak ayrý bir Büyük Loca kurmuþ olsa da, ancak 1813 yýlýnda bu iki Büyük Loca tekrar bir araya gelerek, bugün varlýðýný halen sürdüren ve düzenli Masonluðun ilk Büyük Locasý olarak kabul edilen Ýngiltere Birleþik Büyük Locasý´ný oluþturmuþlardýr. Geleneksel olarak, günümüzde de sürdürüldüðü þekliyle, Ýngiltere Birleþik Büyük Locasý Büyük Üstatlarý kraliyet ailesi ile soylu dük veya lordlar arasýndan seçilir.
Türk Masonluðu
Tüm dünyada masonluk, 1875 Lozan Konvaný ile, Gelenekçi Kesim ve Özgür Kesim olarak ikiye bölünmüþ ve her ülkede bu yolda ayrýþmalar yaþanmýþtýr. Bugün, Ýngiltere, Amerika ve Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa?nýn genelinde Gelenekçi Masonluk, Fransa´da ise Özgür Masonluk aðýrlýklý olarak varlýðýný sürdürmektedir. Gelenekçi Masonluk denilen ve Masonluðu baþlatan kurumlar olarak kabul edilen oluþumlar, bu ayrýþma sonrasýnda Liberal Masonluk yolunu seçenleri Masonluðun Masonluk olarak adlandýrýlabilmesi için olmazsa olmaz umdelerine riayet etmedikleri için düzensiz ilan etmiþler ve bu topluluklarla tüm iliþkilerini keserek onlarý Masonluktan dýþlamýþlardýr.
Türk Masonluðu ise, çeþitli sebeplerle, 1965 yýlýnda ayrýlmýþ ve o güne kadar sadece Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý var iken, 1966 yýlýnda Özgür Masonlar Büyük Locasý da ortaya çýkmýþtýr. Bugün, 14.000 üyesi ile Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý, Türkiye´nin en eski ve düzenli olarak kabul edilen Büyük Locasý iken, 2.000 üyeye sahip Özgür Masonlar Büyük Locasý ve onlarýn bünyesinde çalýþmalarýný sürdüren Kadýn Mason Büyük Locasý bu oluþumun içinden ayrýlmýþ bir fraksiyon olarak kendi çalýþmalarýný sürdürmektedir.
Türkiyede Masonluk Tarihi
Her ne kadar Türkiye´de Masonluðun ve ilk Masonlarýn 1720´li yýllardan bu yana var olduðu bilinse de, daha ziyade dýþ obediyanslara baðlý ve Osmanlý topraklarýndaki yabancýlarýn etkinliðinde sürdürülen bu çalýþmalar, 18. yüzyýlýn ortalarýndan itibaren Türkleri de içine almaya baþlamýþtýr. Bilinen ve kayýtlarý günümüze ulaþan ilk Türk Masonlar, bu yüzyýlýn ortalarýnda topluluða kabul edilmiþ olan Ýbrahim Müteferrika ve Yirmisekiz Çelebizade Sait Çelebi´dir.
1861 yýlýna kadar, daha ziyade Ýngiltere, Fransa ve Ýtalya milli obediyanslarýna baðlý localarda çalýþmalarýný sürdüren Türk Masonluðu, bu yýl içerisinde Mýsýr asýllý Osmanlý Prensi Abdülhalim Paþa´nýn önderliðinde Osmanlý Yüksek Þurasý´ný, o zamanki ismi ile Makbul Ýskoç Riti Þura-ý Ali-i Osmani´yi kurar. Bu resmi cemiyeti ilk tanýyan dýþ obediyans ise 1869 yýlýnda ABD Güney Jüridiksiyonu olur ve böylece Milli bir hüviyet kazanmýþ olan Türk Masonluðu, dýþ obediyanslarca da tanýnmaya baþlamýþ ve ABD´yi diðer bazý obediyanslar takip etmiþtir.
Dönemin Osmanlý Yüksek Þurasý´nýn yanýsýra yabancý obediyanslara baðlý olarak Osmanlý topraklarýnda varlýklarýný sürdüren localar da çok sayýdaydý. Örneðin, Ýttihat ve Terakki üyelerinin çok büyük kýsmýný içinde barýndýran ve bu harekete bir yerde ev sahipliði yapan iki locadan Macedonia Risorta Ýtalyan, Veritas ise Fransa Grand Orient´i bünyesindeki localardý.
1956 yýlýnda dönemin Baþbakanlýk Müsteþarý Ahmet Salih Korur´un Büyük Üstatlýðýnda, Yüksek Þura´dan baðýmsýz ve Masonluðun 3 âli derecesinde (Çýrak, Kalfa, Üstat) çalýþmak üzere ilk Türkiye Büyük Locasý kurulur, fakat muntazam Masonluk tarafýndan, bir obediyansýn düzenli sayýlabilmesi için kabul edilen, Büyük Loca´nýn Yüksek Þura´dan baðýmsýz olarak kurulabilmesi ilkesine riayet edilmemesi ve ilk Türk obediyansýnýn bir Büyük Loca deðil bir Yüksek Þura olmasý itibariyle Türk masonluðu uzun yýllar boyunca Düzensiz Masonluk (Grand Orient) tarafýnda kalýr.
Dünya düzenli Masonluðunu temsil eden, ve bir yerde Hür Masonluðu (Fikri Masonluk, Spekülatif Masonluk) babasý sayýlan Ýngiltere Birleþik Büyük Locasý´nýn Türkiye Büyük Locasý´ný kabul etmesi ise ancak 1970 yýlýnda, 1909 yýlýnda Mýsýr´da kurulmuþ bulunan ve Resne Locasý´nýn düzenli köklerine baðlanarak gerçekleþir. Ondan önce Ýskoçya Büyük Locasý tarafýndan 1965 yýlýnda, ayný gerekçe ile kabul edilerek konsekre edilen Türkiye Büyük Locasý bu yýldan itibaren dünya düzenli Masonluðunca kabul edilerek ritüelleri, kýyafetleri, mabetleri geleneksel Masonluða göre yeniden tanzim edilerek muntazam bir hal alýr ve bu düzenli Büyük Locaya Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý adý verilerek kuruluþ tarihi 1909 olarak tasdik edilir.
1965 yýlýnda Ýskoçya Büyük Locasý tarafýndan tanýnmasý ve tasdik töreninin icra edilmesinden kýsa bir süre sonra, küçük bir grup Türk Masonluðu´ndan ayrýlarak düzensiz bir oluþuma gider ve hemen akabinde, bu grubun Türk ve Dünya Düzenli Masonluk dünyasý ile alakalarý, 1966´nýn Aðustos ve Eylül aylarýnda birbiri ardýna gelen kararlar ile süresiz olarak kesilir.
Türkiye´de Masonlar
Bugün, Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Bursa, Adana, Eskiþehir, Denizli, Bodrum, Marmaris, Kuþadasý, Antalya, Çeþme, Fethiye´de 200´ün üzerinde Locasýnda çalýþan 14.000 üyesi ile Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý, Türk Masonluðunun dünyadaki temsilcisidir. Yýllýk %3 oranýndaki üye artýþý ile de dünyanýn en hýzlý büyüme oranýna sahip obediyanslarýndan birisidir. Çalýþmalarýnda din ve siyaset tartýþmalarý haricinde tüm konuþmalarýn özgürce yapýldýðý ve analitik felsefi çalýþmalar üzerine yoðunlaþan Localarýnda, ülke meseleleri söz konusu iken laiklik, Atatürkçülük ve ilericilik düþüncelerinden asla taviz verilmez ve bu ilkelere riayet etmeyen bir kimse herhangi bir Locanýn üyesi olamaz. Bunun yanýsýra, 21 yaþýný doldurmamýþ, Tanrý inancýna sahip olmayan ve hür bir erkek olmayan kimseler de aralarýna kabul edilmezler. Bu niteliklerden herhangi birisini kaybeden üye, üyelikten çýkartýlýr.
Türkiye Büyük Locasý, Masonluðun üç derecesinde (Çýrak, Kalfa, Üstat) çalýþýr. 4 ile 33 arasýndaki yüksek derecelere devam edip etmemek üyelerin kendi insiyatiflerindedir. Bu dereceleri yöneten Türkiye Yüksek Þurasý´nýn ise Büyük Loca ile herhangi bir organik baðý yoktur, aralarýnda sadece iyi niyet antlaþmasý vardýr. Yüksek Þura´nýn çalýþmalarýna katýlabilmek için bir Masonun, kendi Locasýnda Üstat derecesine haiz olmasý ve Locasýnda düzenli ve iyi durumda olmasý gerekir. Kendi Locasýndaki düzenini kaybeden bir üye, otomatik olarak yüksek derecelerde çalýþma ve devam hakkýný da kaybeder.
Her yýl bir kere yapýlan beyaz gecelerde Mason eþleri, kýzlarý, anneleri ve kýzkardeþleri Mabetlere alýnýr ve onlara Masonik hikayeler anlatýlýr. Bu özel gecelerde Masonik çalýþma yapýlmaz ve herhangi bir ritüel gerçekleþtirilmez.
Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasýna Nasýl Üye Olunur
Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý, T.C. Ýçiþleri Bakanlýðý Dernekler Masasý´na baðlý olarak çalýþmalarýný sürdüren resmi bir dernektir. Derneðe katýlma prosedürü, 2 senelik Üstat derecesine sahip bir üyenin önerisi ile baþlar. Bu üye, önereceði kiþiyi uzun zamandan beri tanýyor olmalý ve kendisiyle her þeyiyle kefil olabilecek kadar iyi tanýmalýdýr. Üstat Mason, aday yapmayý düþündüðü kiþiye bu düþüncesini bir defa dile getirir ve haricinin olumlu karþýlamasý sonrasýnda iþlemlere baþlar. Doðru olan, bir defa önerilen kiþinin olumsuz yanýt vermesi veya süre istemesi sonrasýnda teklifin bir daha yinelenmemesidir.
Aday gösterilmesine karar verilen haricinin teklif bilgileri teklif kesesine atýlýr. Kabulü ile ilgili herhangi bir engelin olmadýðýna dair Büyük Loca´nýn verdiði onaydan sonra iþlemler baþlar ve adayýn kimlik ve kiþisel bilgileri önerildiði Locanýn bir Üstat oturumunda okunur ve oylanýr. 3 veya daha fazla olumsuz oy çýkmasý halinde aday reddedilir. Bu ve diðer tüm oylamalara yalnýz o Locanýn deðil, herhangi bir Locaya baðlý tüm Masonlar katýlma hakkýna sahiptir. Oylama olumlu sonuç verdiði takdirde, adayý daha önce tanýmayanlar arasýndan seçilen 3 Üstat Mason görevlendirilir ve aday hakkýnda önce uzunca bir araþtýrma yaparlar, daha sonra da kendisiyle görüþerek, derneðe kendi isteðiyle girmek istediði ile alakalý bir talepname ile Masonluða neden girmek istediði ile alakalý bir form doldurmasýný isterler ve buna adli sicil kaydýnýn temiz olduðu ile alaklý bir belgeyi de eklemesini isterler.
Bu esnada adayýn fotoðrafý ve bilgilerini içeren belge, Türkiye Büyük Locasý´nýn tüm binalarýnda askýya çýkartýlýr ve herhangi bir Mason´un, askýya çýkan adayý tanýdýðýný ve Masonluða girmesine sýcak bakmadýðýnýn gerekçelerini yazýlý olarak Büyük Loca ve adayýn önerildiði Loca´ya bildirmesi ile tüm iþlemler durdurulur.
Askýda da herhangi bir problem çýkmamasý sonrasýnda, o ana kadar yapýlan araþtýrmalarýn tüm sonuçlarý, Locanýn yine bir Üstat oturumunda okunup, tartýþýlýp, oylandýktan ve bu oylama da temiz çýktýktan sonra adayýn tekris adý verilen ritüelik ve geleneksel bir kabul töreni ile topluluða kabulü saðlanýr. Adaylýktan tekrise kadar giden bu safha, Locanýn çalýþma programý ve aday sayýsýna baðlý olarak, 6 ay ile 3 sene arasýnda bir zaman sürebilmektedir.
Tüm bu tahkikat safhasýnýn herhangi bir yerinde reddedilen aday, üzerinden en az 1 sene geçmeden tekrar aday gösterilemez. Ýkinci defa reddedilen aday ise, üyelik hakkýný tamamiyle yitirmiþ olur.
Türkiye Büyük Locasý´nýn yýllardan beri üyeliðe giriþ yaþ ortalamasý 40 civarýnda seyretmektedir. Her ne kadar Mason babanýn çocuklarýnýn 19 yaþýnda, olmayanlarýn 21 yaþýnda derneðe üye olabilecekleri tüzükte yazýlýysa da, bu pek görülen bir uygulama deðildir. Yaklaþýk 25 yaþýndan önce bir haricinin, babasý Mason olsun veya olmasýn, önerildiði nadiren görülür.
Türkiyede Dereceler ve Çalýþma Sistemi
Türkiye Büyük Locasý da, dünyanýn diðer tüm düzenli Büyük Localarý gibi Masonluðun üç derecesinde, yani Çýrak, Kalfa ve Üstat derecelerinde çalýþýrlar. Üstat derecesinin üzerinde bir derece, Büyük Loca bünyesinde yoktur.
Masonluða kabul edilen ve düzenli bir Locada usülüne uygun olarak yapýlan düzenli bir tören ile üyeliðe kabul edilen üye Çýrak ünvanýný kazanýr. Kabul töreninin ardýndan en az 12 ay geçmeden Kalfalýða yükselinmez. Bu 12 ay içerisinde Çýrak Mason, kendisine verilen en az üç ayrý Masonik ödevi baþarýyla tamamlamalý ve Kalfalýða layýk olduðunu, farklý zamanlarda verdiði bu tezler ile ispatlamalýdýr.
Kalfa olduktan sonra da en az 12 ay geçmeden Üstatlýða yükselinmez. Üstat olabilmek için de Çýraklýk dönemindekine benzer Masonik çalýþmalar, bu sefer Kalfa gözüyle yapýlýr ve verilen tezler sonrasýnda Üstat olunabilir.
Türkiyedeki Büyük Üstadlar
2005-....... : Asým Akin
2003-2005 : Kaya Paþakay
2000-2003 : Demir Savaþçýn
1998-2000 : Sahit Talat Akev
1996-1998 : Tunç Timurkan
1992-1996 : Can Arpaç
1991 : Suha Tuðrul Aksoy
1988-1991 : Orhan Alsaç
1986-1988 : Cavit Yenicioðlu
1981-1986 : Þekür Ökten
1980-1981 : Halit Ý. Arpaç
1973-1979 : Nafiz Z. Ekemen
1965-1973 : Hayrullah Örs
1965 : Enver Necdet Egeran
1962-1965 : Ekrem Tok
1960-1962 : Kemalettin Apak
1955-1960 : Ahmet Salih Korur
1953-1955 : Fethi Erden
1933-1936 : Muhiddin Osman Omay
1932-1933 : Mustafa Hakký Nalçacý
1930-1933 : Mim Kemal Öke
1927-1930 : Mustafa Edip Servet
1924-1927 : Fikret Takiyeddin Onuralp
1924-1927 : Servet Yesari
1921-1924 : Besim Ömer Paþa
1918-1921 : Fuat Hulusi Demirelli
1918 : Rýza Tevfik Bölükbaþý
1912-1915 : Mehmet Ali Erel
1910-1912 : Faik Süleyman Paþa
1909-1910 : Talat Paþa
Dünyada Derece Sistemi
En üstünde mason simgesi bulunan Ýnsan Haklarý BeyannamesiGeleneksel dünya düzenli Masonluðu Büyük Localarý, Çýrak, Kalfa ve Üstat olmak üzere Masonluðun üç remzi derecesinde çalýþýrlar. Bunun üzerindeki dereceler için rit adý verilen Masonik yollar ve öðretiler izlenebilir. Bu ritlere katýlmak veya katýlmamak Üstat derecesine sahip Masonlarýn kendi isteklerine kalmýþ bir seçimdir, zorunlu veya yapýlmasý gereken bir yükümlülük deðildir. Ülkemizde de takip edilen 33 dereceli Ýskoç Riti (veya Skoç Riti) dünya üzerinde en fazla üyeye sahip olan ve bu yönüyle en fazla tercih edilen felsefi dereceler ritidir. Onu, özellikle ABD´de geniþ bir kesimce benimsenen York Riti takip etmektedir.
Herhangi bir ritte, dördüncü derece ve yukarýsýna devam edebilmek için Büyük Loca´ya baðlý olarak çalýþan düzenli bir Locada Üstat derecesine sahip olmuþ olmanýn yanýsýra, bu ana Loca ile iliþkilerinin herhangi bir dönemde düzensiz olmamasý ve yükümlülüklerinin aksatýlmadan yerine getirilmesi gerekir. Kendi Locasýnda düzensiz ilan edilen bir üyenin, yüksek derecelerdeki üyeliði de otomatik olarak düþer.
Ýskoç Riti Ýskoç Riti
Ýskoç Riti geleneksel amblemiDünya Masonluðunun büyük bir bölümünde olduðu gibi, Türk Masonlarýnca da takip edilen, popüler bir Masonik rit. Çalýþmalarý 4. derece ile baþlar ve 33. derecede sona erer.
Ýskoç Riti Tarihçesi
Sembolik bir amblemOperatif dönemlerde Localarda sadece Çýraklar, Kalfalar ve bir Üstat yer alýrdý. Üstat, Locanýn baþkanýydý ve çalýþmalar 2 derecede yapýlýrdý. Spekülatif Masonluða ilk geçiþ de bu sistem ile gerçekleþtiyse de zaman içinde Üstatlýk da 3. derece olarak çalýþmalara eklendi ve eskiden sadece Üstat olarak anýlan Loca baþkaný, Üstadý Muhterem (Worshipful Master) olarak anýlmaya baþlandý.
Üç dereceli sistemi yeterli bulmayan ve ayný zamanda baþarýlý bir Mason da olan Fransýz þovalye Ramsay (1686-1743), kendi þövalye geleneklerinden derlediði üç derece daha ekledi ve bu derecelere yükselecek üyeleri Üstat derecesine sahip Masonlar arasýndan seçerek ilk Masonik Riti yarattý ve bu Rite de Ýskoç Riti (veya Skoç Riti) adýný verdi. Daha sonra, Paris´te çalýþan St.Jean Locasý 1758 yýlýnda bu 6 dereceyi 25´e, kýsa süre sonra ABD Localarý ise ortak bir çalýþma ile derece sayýsýný bugün de kullanýlan 33´e çýkartarak Ritin geliþimini tamamladýlar (1786).
Ritin isminin, zannedildiði gibi Ýskoçya ve Ýskoç Masonluðu ile alakasý yoktur. Ýskoç ekose deseninin sembolizmasý esas alýnmýþ ve her bir karenin bir diðerini tamamlamasý gibi, derecelerin birbirini ardýna gelerek bir bütünlük oluþturduklarý anlatýlmak istenmiþtir.
Ýskoç Riti Organizasyon Yapýsý
Ýskoç Riti atölyelerinden birisinin amblemiÝskoç Riti´nde çalýþan obediyanslar -Büyük Localara baðlý olarak çalýþan ilk üç dereceyi saymazsak- 4 farklý atölyede çalýþmalarýný sürdürürler. 4 ile 14. dereceler arasýnda yer alan derecelerin atölyelerine Olgunlaþma Atölyeleri, 15. ile 18. dereceler arasýnda çalýþan atölyere Þapitr, 19. ile 30. dereceler arasýnda çalýþan atölyelere ise Areopaj adý verilir. Felsefi çalýþmalar 30. derecede sona erer. 31 ile 33. dereceler, idari derecelerdir ve bunlara da Konsistuar ismi verilir.
31. derece üyeleri Haysiyet Kurulu´nu, 32. derece üyeleri ise Yüksek Danýþma Kurulu´nu oluþtururlar. En büyük idari yetke ise, 33. dereceli Masonlarýn oluþturduðu Yüksek Þura´dýr. Yüksek Þura´nýn baþkaný Hakim Büyük Amir sanýyla anýlýr ve felsefi derecelerin en büyük yöneticisidir. Hakim Büyük Amir, sadece Yüksek Þura ve felsefi derecelerin idaresinden sorumludur, düzenli Masonluk´ta Mavi Localar adý verilen ilk 3 derece üzerinde herhangi bir otoritesi yoktur. Düzenli Masonlukta, bir ülkedeki en büyük ve tek yetkili otorite, Büyük Loca´nýn Büyük Üstadýdýr.
Ýskoç Riti Dereceleri
Yüksek derece amblemlerinden
4. Sýr Üstadý
5. Mükemmel Üstat
6. Gizli Sekreter
7. Nazýr ve Hakim
8. Bina Emini
9. Dokuzlarýn Seçilmiþ Üstadý
10. Onbeþlerin Seçilmiþ Hakimi
11. Yüce Þövalye
12. Büyük Mimar Üstat
13. Royal Arch Þövalyesi
14. Yüce Üstat
15. Doðu Þövalyesi
16. Kudüs Prensi
17. Doðu ve Batý Þövalyesi
18. Rose-Croix Þövalyesi
19. Yüce Ýskoç
20. Sayýn Büyük Üstat
21. Prusya Þövalyesi
22. Lübnan Prensi
23. Tabernakl Þefi
24. Tabernakl Prensi
25. Tunç Yýlan Þövalyesi
26. Triniter Ýskoç
27. Kudüs Mabedi´nin Hakim Amiri
28. Güneþ Þövalyesi
29. St. Andre´nin Büyük Ýskoçu
30. Büyük Seçilmiþ Kadoþ Þövalyesi
31. Büyük Müfettiþ
32. Gizli Sýrrýn Yüce Prensi
33. Hakim Büyük Genel Müfettiþ
Türkiye´de Ýskoç Riti
18. derecenin alametiOsmanlý´da, özellikle Ýstanbul´da, 18.yüzyýlýn sonlarýnda Ýskoç Riti´nde çalýþan pek çok yabancý Locanýn olduðu biliniyor. Fakat ilk Türk Ýskoç Riti obediyansý resmi olarak Osmanlý döneminde, 1861 yýlýnda Prens Abdülhalim Paþa´nýn (veya Prens Sait Halim Paþa) önderliði ve baþkanlýðýnda kurulmuþ ve Makbul Ýskoç Riti Þura-ý Ali-i Osmani adýný almýþtýr. Uzun yýllar boyunca Türk Masonluðunu yöneten ve düzenli Masonlukça kabul edilmeyen bir biçimde ilk 3 derece üzerinde de hakimiyet kuran Yüksek Þura, bu yýllar içinde bir Büyük Loca hüviyetinde de varlýk göstermiþ, daha sonra Türkiye Büyük Locasý, veya Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý´nýn kurulmasý ve kurulduktan bir süre sonra intizamýný kazanmasý ile idari baðlarýný ayýrmýþlar, bu sürede Türk Masonluðu bir bölünme dönemi de yaþamýþ, sonucunda düzenli Masonluk içerisinde kalan düzenli Masonlar, Büyük Loca ve Yüksek Þura iliþkilerini karþýlýklý iyi niyet anlayýþý, ahenk ve güzellik ile yeþerterek, düzenli Büyük Loca ile beraber düzenli Yüksek Þura´yý da kurmuþlardýr.
Günümüzde etkinliðini halen Türkiye Fikir ve Kültür Derneði adý ile yürüten Türk Ýskoç Riti Masonlarý, çalýþmalarýný Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir´de 4000´ün üzerinde üye ile devam ettirmektedirler. Türkiye´de Ýskoç Riti´ne devam edebilmek için Hür ve Kabul Edilmiþ Masonlar Büyük Locasý´nýn devamlý ve düzenli bir üyesi olmak ve Üstat derecesine sahip olmak gerekmektedir
Ynt: Masonluk By: Lal-i Hal Date: 23 Haziran 2016, 01:31:51
Masonluga dair cok farkli bilgiler var.payalsm icin tesekkur ederiz.
Ynt: Masonluk By: ceren Date: 23 Haziran 2016, 01:59:33
Esselamu aleykum.Masinlugun olusumuna ve nasil yayildigini dusuncelerin ne oldugunu ogrenmis oldum.Rabbim razi olsun bilgilerden reyyan abla...
Ynt: Masonluk By: yagmur_7-c Date: 20 Temmuz 2016, 17:16:59
Ve aleykum selam
Ýlk kez. Duyduðum bir terim ...Böyle bir din olduðunu bilmiyordum...Temeli felsefeye dayalý bir din olduðunu...Ama bizim dinimiz tamemen gerçekliðe dayalý....Rabbim hayýrlý kullardan olmayý nasip etsýn inþallah...
radyobeyan