Futuhul Gayb
Pages: 1
Bidayet ve Nihayet By: armi Date: 21 Aralýk 2009, 17:39:36
Bidayet ve Nihayet

Bidayet, belli ve rastgele bir hayattan meþru olana çýkmakla baþlar. Emre geçilir. Sonra bu da kalkar; kader baþlar. Bunun neticesi yine rastgele yaþanan bir hayata dönülür. Bunu iyi anlatmak için þu misali vermek yerinde olur:

Ýlk önce bilinen bir hayat baþlar. Yani: Çocukluk alýþýlmýþ bir hayat olarak devam eder. Yedi yaþýa gelince birden deðiþir; tahsil çaðý baþlar. Bir zaman serbest yaþamayý kaybeder. Netice yine eski hayata döner, serbest yaþar. Fakat bu dönüþ eskisine az benzer, birtakým vazifeler uhdesine tevdi edilir.

Ýþte bir velînin ilk ve son devrine misal. O velînin tekrar bilinen hayata dönmesi lâzýmdýr. Ve döner. Ama bu arada onun için þart olan kendini bilmektir. Artýk ilk devir geçilmiþ, son devre ulaþýlmýþtýr. Bu devir son derece nazik bir devir sayýlýr; bu yüzden yeme, içme, giyme, evlenme ve daha baþka maddî zaruretlerin giderilmesinde dinî emirleri tatbik etmesi icap eder. Bütün hareketlerinde Hz. Peygambere (SAV) uymasý gerekir.
Çünkü Kur'an-ý Kerimde þöyle buyuruluyor:

- Resûlün (SAV) yararýnýz için getirdiði þeyi alýn. Yasak ettiði þeyleri yapmayýn.

- Söyle, eðer Allahý (CC) seviyorsanýz bana uyun; bunu yaparsanýz Allah (CC) da sizi sever.

Nefsini kurtar. Onun tembelliðini gider. Þahsî ve kötü arzularýný kýr. Ýçinde ve dýþýnda Allahýn (CC) birliðinden gayrisi kalmasýn; için tevhid nuru ile dolsun; dýþýn ibadetle bezensin. Emir ve yasak babýnda titiz ol. Senin daimi adetin bu minval üzere devam etsin. Anlayýþýn, davranýþýn ilahi emirlerle olsun. Yürüyüþün ve duruþun ona göre ayarlansýn. Gecen gündüzün böyle geçsin. Darlýðýný ve geniþliðini buna göre ayarla. Hastalýðýna burada þifa ara; saðlýðýný bu yolda devam ettir.

Ýþte kader yoluna böyle gir. Burada kader seni kucaklar. Varlýðýn hiçbir tesiri olmaz. Kuvvetin bir iþ göremez olur. Ortada yalnýz kader hüküm sürer.

Kalem ne yazdý ise sana gelir. Ýlahî bilgi seni kuþatýr. Emniyet ve muhafaza altýnda bulunursun. Hakk (CC) seni her kötülükten esirger.

Bu arada birçok sapýklýk yollarý açýlýr. Sakýn yolunu deðiþtirip sapmayasýn. Birçok kimseler bu yolda þaþar, ama sen þaþma. Zaten ilahi kuvvet seni esirger. Yeter ki Ona (CC) teslim olmasýný bilesin.
Allah-ü Teala (CC) Hz.leri þöyle buyurdu:

- Kur'an'ý biz indirdik, onun muhafýzý biziz.

- Biz böylece ondan kötülüðü çevirdik. Çünkü O, bizim doðru kullarýmýzdandý.

Yolunu þaþýrmak istemediðin müddet esirgenirsin.

Elinden muayyen bir zaman için bazý kýsmetin eksilir. Bu az bir zaman devam eder; yani nefsini yola getirinceye kadar. Buna alýþman lazým.

Ey tabiat içinde kalan, ey nefis ve kötülüðün geçiþ yollarýnda duran zavallý; býrak onlarý. Senin için bunlar bir yüktür. Bunlar senin için yük olmasýn. Fenanýn eþiðine bu yükle varýlmaz; fenayý buluþun Hakka (CC) yaklaþma haliyle baþlar. Fenanýn kapýsýna varýlmayýnca Hakka (CC) vusul nice olur.

Býrak bu yükleri. Ufak bir hal görünce erdiðini sanma. Dünya varlýðýný kalbinden çýkar. Çýkar ki o tabiat karanlýklarý iman nurunu söndürmesin.

Tabiat ölmez. Sen ölünceye kadar o zulmet olmaz, bunu iyi bil. Eðer yok olsa insan melek olur. Tecelliye uyulur. Hikmet kalmaz; emirler hükümsüz olur.

Bekle; bir zaman böyle gider. Daha sonra her arzun verilir. Ýþte bunu anlatan þöyle bir
Hadis-i Þerif vardýr:
- Dünyanýzdan bana üç þey sevdirildi: Güzel koku, kadýn ve gözümün nuru namaz.

Ýþte bir zaman maddî þeyleri býrakýp sonra istemek. Buna istemek denmez, sevdirildi denir.

Ýþte bir zaman sonra sana da isteklerin verilir; zamaný gelince bol bol.

Bu hal Peygamberlerindir (AS). Onlar en çok istidatlýlardýr. Zaman geçince ilahi rahmet þümulünü gösterir.

Her velî, halince Peygamberleri (AS) kendine örnek almalýdýr.

Ýþte iþin ilki bir garip halle baþlar. Sonu ise olgunlukla biter. Her velî, kendini emre vermeli. Ýlahî emirler dýþýna çýkmamaya gayret etmelidir.



radyobeyan