Güzel Ahlak
Pages: 12
İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: GizEmLi_yAzaR Date: 09 Aralık 2007, 22:27:24
İmam-ı Azam Ebu Hanife, oğlu Hammad'a bir vasiyette bulunmuş, eğer bunları tatbik ederse, dünya ve âhiret mutluluğuna erişeceğini söylemiştir, tavsiyesi şu şekildedir:
1.Bütün günahlardan sakınmalı ve takva sahibi olmalısın.
2.Daima ilmi arayarak, cehaletten kurtulmaya çalışmalısın.
3.Din ve dünya için muhtaç olduğun kimselerle arkadaşlık yapmalısın.
4.Ölmeyecek kadar ve sadece zaruri hallerde nefsinin istek ve arzularını yerine getirmelisin.
5.Müslüman veya zımmilere düşmanlık ve eziyet etmemelisin.
6. Allah'ın sana verdiğine kanaat etmelisin.
7. İnsanlara muhtaç olmamak için çalışmalısın.
8. Seni ilgilendirmeyen işlerle meşgul olmamalısın.
9. Hiç kimseyi kendinden küçük görmemelisin.
10. İnsanları selâmlamalı; onlara tatlı söz söylemeli; iyilik yapanları sevmeli, kötülük yapanlarla iyi geçinmeye çalışmalısın.
11. Allah'ı çok zikretmeli ve Resulullah'a da çok salavat getirmelisin.
12. Peygamber Efendimizin her zaman okuduğu ve bütün istiğfarların efendisi diye adlandırdığı şu istiğfar duasını her zaman okumalısın:
"Ey Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni sen yarattın ve ben de senin kulunum. Gücümün yettiği kadar sana verdiğim ahd ve vaadim üzerindeyim, yaptıklarımın kötülüklerinden sana sığınırım. Bana verdiğin ve üzerimde tamamladığın nimetlerini ikrar ediyorum. Günahlarımı da ikrar ediyorum. Beni bağışla çünkü senden başka günahları bağışlayacak kimse yoktur." (Buhari, Daavat:2/16)
Her kim bunu gece uyumadan önce söylerse, o gece öldüğü zaman cennete girer. Her kim bunu gündüz söylerse, o gün içinde ölürse cennete girer.
13. Hergün Kur'an-ı Kerim’(den) okumalısın. Sevabını Peygambere, baba ve annene ve bütün müslümanlara bağışlamalısın.
14. Düşmanlarından fazla, dostlarından kendini korumalısın. Zamanımız fesad ve fitnenin yığın haline geldiği zamandır. Düşmanın, dostundan istifade etmektedir.
15. Yolunu, gidişatını, düşüncelerini ve bütün sırlarını gizlemelisin. Güvenmediğin kimselerle fazla sohbet etmemelisin.
16. Komşuna iyilik yapmalısın ve sakın ola ki onu rahatsız etmeyesin.
17. Cehalet ve sapıklıkla dolu olan kimselerin mezhebinden uzaklaşmalısın. Ehl-i Sünnet vel-Cemaat mezhebine dört elle sarılıp, ona göre amel etmelisin.
18. Kazancın helal olsun. Her işte niyetin daima halis ve samimi olsun.
19. Hadis-i şerifler içerisinden seçtiğim şu beşini, hayatın için vazgeçilmez birer düstur olarak kabul etmelisin.
a-) "Ameller ancak niyetledir. Her insana, ancak yaptığı niyetinin karşılığı vardır." (Buhari, İman:41, Müslim, İmare:155)
b-) "Müslümanın güzelliklerinden biri de kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesidir.” (Tirmizi, Zühd:11,İmam-ı Malik, Hüsnü’l-Huluk:3)
c-) "Sizden biriniz kendisi için sevdiğini, başkaları için de sevmedikçe imanı kemâle ermez.” (Buhari, İman:6; Müslim, İman:71, Tirmizi:3517, İbn Mace:66)
d-) "Helal de belirlidir. Haram da belirlidir. Aralarında bazı şüpheli durumlar vardır. Bu şüpheleri insanların çoğu bilmez. Kim şüphelerden uzaklaşırsa namusunu ve dinini korumuş olur. Şüphelere düşen kimse ise harama düşmüş olur. Bir korunun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi, daima koruya girmekten şüphelenir ve sürüsünü korur. Her padişahın bir korusu vardır. Allah'ın korusu da haramlardır. İnsanın vücudunda bir et parçası vardır. Eğer bu iyi olursa, bütün vücud iyi olur. Şayet o kötü olursa, bütün vücud kötü olur. İyi bilin ki o da kalptir.” (Buhari, İman:39, Müslim, Musakat: 107, Ebu Davud: 3229, Tirmizi: 1205)
e-) "Hakiki müslüman, diğer müslümanların elinden ve dilinden rahatsız olmadığı kimsedir." (Buhari, İman:4, Müslim, İman:64, Ebu Davud:2481, Tirmizi: 2629)
20. Allah hakkında iyi niyetli ve iyi düşünceli olmalısın. Korku ile ümit arasında yaşamalısın. Allah'ın azabından korktuğun gibi onun rahmetinden de ümidini kesmemelisin.

Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: neslinur Date: 06 Şubat 2010, 16:58:42
İmamı Azamın bu vasiyeti hepimiz için geçerli inş bu vasiyeti hakkıyla yerine getirebiliriz
Allah c.c. razı olsun hocam +rep
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: Sems Date: 24 Şubat 2010, 00:29:45
İnşallah Neslinur hocam. Allah  (c.c) razı olsun paylaşım için. Hocam. İmam-ı Azama selamlar olsun.
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: rabia Date: 11 Mart 2010, 20:49:21
Rabbim İmam-ı Azam'ın vasiyetinde belirttiği bütün hususları yerine getirebilmeyi nasip etsin.Allah razı olsun hocam.Selametle...
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: akmina Date: 11 Mart 2010, 22:39:40
ALLAH razı olsun hocam paylaşımınız için .hayırlı akşamlar
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: sumeyye Date: 13 Ağustos 2010, 23:13:32
Esselamu aleykum hocam ; Rabbim (c.c.) razi olsun çok degerli bir paylasimi sunmussunuz içinde çikarilmasi gereken çok ders var..Rabbim (c.c.) bizlere de uygulamayi nasip eylesin amin..Selam ve dua ile..
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: saniyenur Date: 03 Mayıs 2011, 20:40:36
Esselamu aleykum Rabbim razı olsun çok güzel öğütler.Rabbbim bunları gereği gibi yerine getirenlerden eylesin bizleri..Amin.
Ey ALLAH'ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni sen yarattın ve ben de senin kulunum. Gücümün yettiği kadar sana verdiğim ahd ve vaadim üzerindeyim, yaptıklarımın kötülüklerinden sana sığınırım. Bana verdiğin ve üzerimde tamamladığın nimetlerini ikrar ediyorum. Günahlarımı da ikrar ediyorum. Beni bağışla çünkü senden başka günahları bağışlayacak kimse yoktur." (Buhari, Daavat:2/16)

Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: mavi derinlik Date: 22 Temmuz 2011, 21:50:09

"12. Peygamber Efendimizin her zaman okuduğu ve bütün istiğfarların efendisi diye adlandırdığı şu istiğfar duasını her zaman okumalısın:
"Ey ALLAH'ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni sen yarattın ve ben de senin kulunum. Gücümün yettiği kadar sana verdiğim ahd ve vaadim üzerindeyim, yaptıklarımın kötülüklerinden sana sığınırım. Bana verdiğin ve üzerimde tamamladığın nimetlerini ikrar ediyorum. Günahlarımı da ikrar ediyorum. Beni bağışla çünkü senden başka günahları bağışlayacak kimse yoktur." (Buhari, Daavat:2/16)
Her kim bunu gece uyumadan önce söylerse, o gece öldüğü zaman cennete girer. Her kim bunu gündüz söylerse, o gün içinde ölürse cennete girer. "
       Allah Razı Olsun.. Bu güzel öğütlerin, herbirine teker teker uyabilmeyi nasip etsin Rabbimiz cümlemize...
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: Halis_52 Date: 18 Eylül 2011, 11:24:25
     Ve Aleyküm Selam kıymetli hocam... Mevlam razı olsun sizlerden bu güzel paylaşımlarınızdan inşallah bu Mezheb büyüğümüz, çok değerli İmam-ı Azam Hz. nin nasihatlerine kulk veririz...
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: mevlüdekalınsaz Date: 02 Temmuz 2014, 20:01:52
Esselamü aleykum ve rahmetullah; herkesin tatbik edip uygulması gereken bir vasiyet,daha ziyade öğütler...
hayatlarını rızai ilahi çizgisinde devam ettirmiş ve bu yola hizmet etmiş bu insanları inşallah hakkıyla örnek alıp, sözlerinden,davranışlarından bir nebze de olsa faydalanabilmek cümlemize nasip olur ..
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: cerendemir Date: 02 Temmuz 2014, 21:40:08
Aleykümselam.İnşallah İmamı Azamın öğütlerine uyarız.Hayırlı bir Müslüman oluruz.
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: RAMAZAN 7/D Date: 13 Temmuz 2015, 06:15:58
Ve Aleykümüs Selam . Amin ecmain . Ne güzel öğütler . Çok önemli ve değerli öğütlerdir bunlar . İnşALLAH böyle güzel alimlerin , ilim ehli kimselerin öğütlerini dikkate alır ve uygularız .
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: aysegul999 Date: 13 Temmuz 2015, 13:47:47
Bizden geriye kalan insanlara akrtardığımız ilim ve faydalı işler olacaktir. Bu nedenle hayatimızı ilim ile geçirmek ve amel etmek gerekir. Allah c.c razı olsun.
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: Bilal2009 Date: 29 Temmuz 2015, 05:15:23
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah , Bu tavsiyeler bizlere kadar ulasmis. Fakat bunlarla amel etmez isek yanlışa düşmüş oluruz. Çünkü bu sözler Allah ( celle celaluhu ) yolundaki kandillerdir.
Ynt: İmam-ı Azam Hazretlerinin Oğluna Vasiyeti By: Kevšer Date: 08 Ağustos 2015, 04:13:36
Aleyküm selam ecmain.İmamı Azam ın bu güzel tavsiyesinin bizlere kadar ulaşması nekadar güzeldir. Bizde Rabbimizin lutfetmiş olduğu aklı hayırlı ameller de kullanmak gerekir inşaAllah.

radyobeyan