Zevceye Verilecek Nafaka By: sumeyye Date: 19 Aralýk 2009, 23:39:23
Zevceye Verilecek Nafaka
Zevceye verilecek nafaka, koca üzerinde bir vecibedir. Fýkýh-çýlar nafakayý, "temkin nafakasý" ve temlik nafakasý" olmak üzere iki kýsma ayýrmýþlardýr ki, asi olan temkin nafakasýdýr. Temlik nafakasýna gelince bu erkeðin örfe uygun bir þekilde karýsýna yetecek nafaka miktarýný takdir edip bu nafakayý na-kid ya da yiyecek maddesi ya da baþka çeþit bir mal olarak ona vermesidir. Peygamber efendimiz Mekke´nin fethi esnasýnda temkin nafakasýný teþri kýlmýþ idi. Ebu Süfyan´m zevcesi Hind ona þöyle demiþti: "Ey Allah´ýn resulü Ebu Süfyan cimri bir adamdýr, bana ve çocuklarýma yetecek miktardaki nafakayý vermiyor, onun bilgisi dýþýnda malýný alacak olursam, benim için günah olur mu?" onun bu sorusuna karþý peygamber efen dimiz þu cevabý vermiþti: "Ebu Süfyan´ýn malýndan meþru Ölçü de saha ve çocuklarýna yetecek kadarýný alabilirsin."
Beyhaki, Hz. Aiþe´nin þöyle dediðini rivayet eder: Hind binti Utbe peygamber efendimize þöyle dedi: "Vallahi Ya resulullah dün yeryüzünde senin çadýrýndakiler kadar zillete ve hakarete uðramasýný özlediðim bir çadýr halký yoktu! Bugün sabaha çýkýnca, yeryüzünde senin çadýrýndakiler kadar izzet ve þerefe er mesini özlediðim ve çok sevdiðim bir çadýr halký yoktur!" dedi.
Sonra Hind yine sözüne devamla þöyle dedi: Ya Resulallah! Nefsim kudret elinde olan Allah´a and olsun ki Ebu Süfyan cimri bir adamdýr. Haberi olmaksýzýn onun malýndan yersem günahkar olur muyum?" Peygamber efendimiz ona cevaben de di ki: "Meþru Ölçüde yersen günahkar olmazsýn."
Her ne kadar rivayet ve lafýzlarý muhtelif olsa da bu hadisi þerif üç þeye delalet etmektedir:
1- Kadýn zengin de olsa yoksul da olsa, çalýþýp kazanmaya muktedir olsa da olmasa da nafakasýný kocasýnýn saðlamasý va ciptir. Çünkükocasýndan aldýðý nafaka, evlilik hukukuna riayet etmesinin ve kocasýnýn evini idare edip çoluk çocuðunu terbiye etmesinin karþýlýðýdýr. Bu, evlilik hayat düzenindeki bir iþ bölü münün gereðidir. Kadýn ev idaresini üstlenir erkek ise evdeki aile efradýnýn rýzkýný temin etmek için .çalýþýp çabalar. Bu se-bebledir ki Veda Haccmda peygamber efendimiz erkeklere hita ben þöyle buyurmuþtur: "Kadýnlarýn meþru çerçevede rýzýk ve giyeceklerini temin etmek, sizin üzerinize bir borçtur."
2- Yukarýda nakledilen hadislerde geçen Hind´in sorularý ve peygamber efendimizin ona verdiði cevaplardan anlaþýldýðýna göre koca kendi mali gücünisbetinde karýsýna nafaka temin et mek, çoluk çocuða rýzýk getirmek, bu hususta hýyanet etmeksi zin dürüst davranmak mecburiyetindedir.
3- Mahkemenin kararýna ya da veliyyül emrin vereceði emre gerek kalmaksýzýn kadýnýn evlilik nafakasýný ve çoluk çocuðu nun masrafýný kocanýn temin etmesi sabit bir haktýr. Bu, anlaþ ma ya da yargýya dayanmaksýzýn þer´i hükümler gereðince ka dýna tanýnan bir haktýr. Ancak bu nafakanýn miktarý, karý koca
arasýndaki anlaþma ile belirlenebilir. Ancak prensip olarak na fakanýn koca tarafýndan verilmesi þer´i hüküm gereðince vaciptir.
Ynt: Zevceye Verilecek Nafaka By: ceren Date: 27 Aralýk 2020, 21:12:05
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bizlere sunulan bu bilgilerden...
Ynt: Zevceye Verilecek Nafaka By: Sevgi. Date: 28 Aralýk 2020, 10:43:02
Aleyküm Selâm. Bu faydalý bilgileri bizlerle paylaþtýðýnýz için Allah sizlerden razý olsun kardeþim