Kaderde Niza Yoktur By: armi Date: 19 Aralýk 2009, 13:39:48
Kaderde Niza Yoktur
Bütün manevi haller saklýdýr. Allah (CC) dostu da onlarý saklamaya memurdur. Her saklanmasý lazým gelen þeylere Kabz hali, diðerine de Bast tabir olunur. Bu cihetten bir velinin iki hali vardýr demek icap eder:
Biri Kabz (Sýkýntý), öbürü Bast (Serbest).
Hali muhafaza Kabz; kaderle hareket etmek Basttýr. Kadere uymak, serbest haldir. Ona baðlý olarak iþleri kader çerçevesi içinde görmek en rahat alemdir. Daha sonra zuhura gelecek manevi halleri saklamak lazýmdýr. Bir veli, kerametini saklamak zorundadýr.
Kaderde saklanacak bir þey yoktur. Bu yüzden ona münakaþasýz uymak, onun zuhurunu beklemek en iyisidir. Gelen kendiliðinden gelir. Olacak iþ, istenmese de olur.
Bunlarýn kendine göre makamlarý vardýr. Ýrade-i Ýlahîye ile hareket eden kimsenin kaderden haberi olmayabilir ki o kimseden bazý haller zuhur edebilir; bir nevi keramete benzer fakat deðildir. Bu sebepten zuhura gelecek bir iþi saklamak yerinde olur. Çünkü hikmeti bilinmez. Çünkü iyi sanýlan þey kulun arzusu hilafýna çýkmasý mümkündür.
Kader-i Ýlahîye tam dalmýþ olanda böyle bir mahzur yoktur. O, kendisine bir þey izafe edemez. Keramet bile olsa kader-i ilahi olduðunu bildiði için açýða vurmasýndan bir zarar gelmez. Bu makam çok aðýr bir makamdýr. Bu kader makamýna girmek için birkaç devre geçmesi lazýmdýr.
Baþta insanýn bu makama ermesi ilahi irade ile istendiði takdirde kendisine þahsi istek ve temenniler hakkýnda bazý emirler vaki olur. Bazý zamanlar bir yoklama gibi sual gelir. Suale benzemez, ama öyle demek daha iyi olur.
Mesela:-
Bu iþ nasýl?
Gibi bir teklif vaki olur. Bunu takiben de:
- Bu iþi býrak.
Emri gelir. Daha baþka þekilde zühd yolu telkin edilir. Ve o yolu tutar. Böylece bir zaman kalbi boþalýr. Bütün istek, arzu, temenni yok olur; yalnýz Allah (CC) aþký kalýr.
Bundan sonra gelecek tecelli deðiþebilir. Bazý vasýtalarla istemeye izin verilir. Kýsmetini istemeye baþlar. Çünkü kýsmetini almasý ve nasibini yemesi lazým. Bu sebepten yer içer, ama kaderin içinde kaldýðýný iyi bilir. Bunu bildiði halde yine Allah?a (CC) dua eder. Nasip ister. Halbuki istemese dahi o þeyin geleceðini bilir. Bunu yapmasýnýn sebebi de edep icaplarýna uyduðunu göstermektir. Bunu böyle yaptýðý için Allah (CC) indinde sevgi derecesi daha çok artar. Kerametlerin saklanmasý halinden kurtulmak bir nimet sayýlýr. Bir velinin her iþi açýk olmasý da ayrý bir fazilettir. Bu duruma gelmek için isteme derecesine çýkmak lazým. Haddi aþmamak bir yüktür. Buna her veli dayanamaz. Bu makam aðýrdýr. Kader içinde kalmak daha iyidir. Bir sürü güçlükler ve sýr saklamalar aðýr bir vazifedir. Ama kader içinde hoþ geçinmek daha rahattýr. Çünkü gizli tutulmasý gereken bir hal yoktur.
- Ýþte kaderdir, ne ise oluyor.
denir, geçilir.
Burada bir sual tevcih etmek mümkündür. Bu da bizim bu anlattýðýmýz son þekil için bir, Kaderiyeci tabirinin kullanýlma tehlikesidir.
Madem kader içinde hareket ediyor, o halde emir ve vazifelerin ne lüzumu var Sonra:
- Ölüm gelinceye kadar Allaha (CC) ibadet et.
Ayetini red demek oluvor gibi bir söz söylenmesi beklenebilir.
Bunun cevabý basittir. Ýlk bakýþta hiçbir veli böyle bir kötü yola girmez. Allah'ýn (CC) sevgili kullarýný böyle bir hareket yapmaktan tenzih ederiz. Þu iyi bilinmelidir ki bu kadar yüksek bir makama eren kötülük yapamaz. Kötülüðe ait bütün arzularý sönmüþtür. Daha evvel de belirttiðimiz gibi bu hal lafla deðil, kolay anlaþýlmasý için evvela hal sahibi olmak lazýmdýr. Bir insan, ilahi kudret ve kuvvet sayesinde en üst makama çýksýn; sonra da dinin emirleri dýþýnda iþ yapsýn; bu imkansýzdýr. Bir defa bu makam sahibinin iradesi Hakk?a (CC) baðlýdýr. Hakk (CC) ise en güzel þeyleri ister. Hakk?tan (CC) güzel iþler zuhur eder. O insan, iyi iþ yapmak için bir güçlükle de karþýlaþmaz. Allah (CC) onu her kötülükten esirger. Nasýl ki Allah-ü Teala (CC):-
Ýþte biz, ondan bu þekilde kötülükleri bertaraf ettik. Çünkü O, bizim saðlam kullarýmýzdandý.
Buyurdu.
Diðer ayette ise:-
Bütün kullarým üzerinde senin hükmün olamaz.
Buyurdu. Bu, þeytana bir azar idi..
Ayrýca þeytanýn:- Yalnýz Allahýn (CC) halis kullarýna bir þey yapamam.
Dediðini de Rabbimiz (CC) bize haber veriyor.
Yukarýdaki sualinle senin bir zavallý insan olduðun anlaþýlýr. Zamanýmýzýn sapýklarý gibi bir veliyi görmek yerinde olmaz. Veli, Allahýn (CC) himayesindedir. Diðeri ise þeytanýn kucaðýndadýr.
Allahýn (CC) himayesinde olana þeytan nasýl yanaþýr Böyle bir makam sahibi için kötü þeyler nasýl düþünülür .Yukarýdaki soruyu sormak kadar düþünmek de bir hatadýr. Bu yolun hakiki yolcularý, yalnýz hal sahibidir. Onlar, sözde bir veli geçinip dinin emirlerini hiçe sayan deðildir. Bu sual yolunu takip edenler, bir sapýklýk içinde bulunmaktalar.
Allah (CC) sonsuz kuvvet ve kudretiyle bizleri bu yolun sapýklarýndan saklasýn. Ve bizleri muhafazasý altýna alsýn. Bizleri ve bu yolun hakiki yolcularýný gerek dýþ ve gerekse iç alemi zengin olanlardan kýlsýn. Ýyiliklerini üzerimizden eksik etmesin.