Adalet By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2009, 23:49:28
Adalet
Kur´an-ý Kerim, her çeþidiyle adaleti emretmiþ, onu islamýn en baþta gelen ilkeleri arasýnda saymýþtýr. Bu konuda nakl edi len bir rivayete göre, kendisine Hz. peygamberin daveti ulaþan Eksem bin Saytî, bu davetin mahiyetini öðrenmeleri için oðul larým mekke´ye göndermiþti. Hz. Peygamber de, onun oðullarý na þu ayet-i kerimeyi okumuþtu:
"Allah þüphesiz adaleti, iyilik yapmayý, yakýnlara bakmayý emreder. Hayasýzlýðý, fenalýðý ve haddi aþmayý yasak eder. Tu-tasýnýz diye size öðüt verir. "(Nahi: 90) Dosta da, düþmana da ada leti eþit þekilde uygulamak gerekir. Þunu bize emreden Cenab-ý Allah þöyle buyurmuþtur: "Bir topluluða olan Öfkeniz, sizi ada letsizliðe sürüklemesin. Adil olun. Bu, Allah´a karþý gelmekten sakýnmaya daha yakýndýr."waide: s) Sevimsiz düþmana bile adil davranmak, takvaya daha yakýndýr.
Kavram olarak adalet kelimesi, kanuni adalet denen þeyi de kapsamýna alýr. Buna göre adalet, kanunla eþ anlamlý olur. Ve herkese ayný þekilde tatbik edilir. Bu tatbikattan fakir zarar görmez. Yaptýðý muamelelerde de zengine iltimas yapýlmaz. Bunun esasý, uygulamadaki eþitliktir. Bu sebeple peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: "Hepiniz Adem´densiniz... Adem de topraktan yaratýlmýþtýr. Arabýn arap olmayana üstünlüðü yok tur. Üstünlük ancak takva iledir."
Hz. Ebubekir de peygamber efendimizin gösterdiði yoldan yürümüþ ve þöyle demiþtir: "Mazlumun hakkýný kendisinden alýncaya kadar, güçlü olanýnýz benim yanýmda zayýftýr. Zalim deki hakkýný alýncaya kadar, zayýf olanýnýz benim yanýmda güçlüdür."
Adalet kavramý, sosyal adaleti de kapsamýna alýr. Sosyal adalet; her insanýn, yasaksýz ve kýsýtsýz olarak insan onuruna yaraþýr bir þekilde yaþamasý, yeteneklerini kendisine ve toplu muna faydalý olacak þekilde kullanmasý, her insanýn aklen ve bedenen kendi gücüyle çalýþabilmesi için gerekli fýrsatlarýn ha zýrlanmasý demektir. Sosyal adalet, fakirliðin ortadan kaldýrýl masý deðildir. Çünkü zenginlik ve fakirlik, halk arasýnda söy lendiði gibi, ikisinden birinin yok edilip eritilmesi mümkün ol mayan ve varlýk alanýnda sabit olarak mevcut bulunan iki ha kikattir. Sosyal adalet; insanlar arasýndaki ayýrýmcýlýðý, sýnýf sistemine dayanarak insanlara hükmetmeyi, zenginin -mal varlýðýna dayanarak- fakire tahakkümünü, soylunun -kendi yüksek soyuna dayanarak- alt sýnýftaki insana hükmetmesini ortadan kaldýrmayý öngörür. Anlamý ve uygulamasý bakýmýn dan herkes, îslamýn yasalarý önünde eþit bir konumdadýr.
Her mü´minin insanca yaþama imkanlarýný bulmasý gerekir. Kutlu islam devleti; Hz. Peygamberin þu buyruðuna uyarak aciz ve güçsüzlerin bakýmým tekeffül eder: "Her kim mal býra kýrsa (o mal) mirasçýlarýna ait olur. Her kim bakýma muhtaç ço luk çocuk býrakýrsa, onlarýn bakýmý bana ait olur. Onlar, benim sorumluluðuma geçerler."
Devletlerarasý adalet kavramý, Kur´an-ý Kerim´in hükmünde ve peygamber (s.a.v.)in uygulamasýnda sabit olan üç ilke üze rinde durur. Bu prensipleri þöyle sýralayabiliriz:
1. Ahde vefa.
2. Misliyle muamelede bulunmak. Ancak bunu yaparken de faziletin saygýnlýðýný hiçe sayan düþmanlara karþý misliyle kar þýlýk vermemeliyiz. Onlar kadýnlarýmýzý, çoluk-çocuðumuzu öl-dürürlerse, biz ayný þeyi yapmayýz. Onlar faziletin saygýnlýðýný hiçe sayarlarsa, biz ayný þekilde davranmayýz. Zira adalet ve fazilet dini, iþledikleri günah ve kötülükler hususunda insanla ra misliyle mukabelede bulunmaya cevaz vermez.
3. Müslümanlar, diðer ülke insanlarýyla iliþkilerini barýþ esasýna dayandýrýrlar. Bu durum, bir tecavüz oluncaya veya te cavüz hazýrlýðý görülünceye veya inanç Özgürlüðüne karþý savaþ açýlýncaya, hiçbir müminin fitneye düþmeyeceði, inanca saldý-nlmayacaðý þekilde dinin bütünüyle Allah´a ait olmasýna çaðrý da bulunan îslam davetine karþý duruluncaya kadar devam eder.
Ynt: Adalet By: Liyla Date: 18 Mart 2015, 15:12:56
Adalet olmayan toplum ilerleyemez ve insana deðer veriLmez.
insanlar nsanlýktan çýkar ve buna kimse ceza veremez .
Bu yüzden adaletsiz toplumda güven ve huzur olmaz.
Ynt: Adalet By: RAMAZAN 7/D Date: 12 Nisan 2015, 01:11:11
Es Selamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü . Ýslam’da adaletin önemli esaslarýndan biri de, birisinin hatasý ile baþkalarýnýn, akraba ve dostlarýnýn, milletinin ve devletinin sorumlu tutulamayacaðýdýr. Cenab-ý Hakk, Kur’an-ý Kerimde; “Hiçbir günahkar, baþkasýnýn günahýný yüklenmez,” (Fâtýr Sûresi,18) buyurur. Herkes kendi günahýnýn cezasýný çeker. Cinayeti kim iþlemiþse, cezayý da ancak o çekmelidir ve çekecektir. Þu var ki, bir insan bir baþkasýnýn günah iþlemesine sebep olmuþsa, bu durumda hem günahý iþleyen, hem de o günaha sebep olan kiþi ceza göreceklerdir.
Ynt: Adalet By: Edanur 8/D Date: 17 Þubat 2016, 21:37:54
Aleykumusselam
Adaletlerin en buyugu ve en guzeli Allah Teala kayindaki ilahi adalettir.Allah c,c razi olsun Insaallah paylasimdan dolayi
Ynt: Adalet By: ikranur 7d Date: 17 Þubat 2016, 22:29:52
selamun aleyküm.
inþ bizlerde her konuda adaletli olalým. herzaman herkeze eþit ve adaletli davranalým.
Allah c.c. razý olsun.
Ynt: Adalet By: selinay 7b Date: 08 Mart 2016, 16:01:14
Selamun Aleykum
Yüce Rabb'im her çeþidiyle olsun adaleti emretmiþtir. Ýslam dininin en baþta gelen ilkelerinden biridir. Efendimiz de her durumda adaletli davranmýþtýr. Ýnþallah efendimizin ahlakýný ornek alýrýz.
Allah razý olsun
Ynt: Adalet By: Sevgi. Date: 24 Aralýk 2020, 06:09:10
Esselâmü Aleyküm.
Adalet olmayan bir toplumun ilerlemesi mümkün deðildir. Oyüzden adaletsiz bir toplumda güven ve huzur da olmaz. Rabb'im bizleri her zaman rýzasýna uygun þekilde adaletli olan kullarýndan eylesin inþaAllah..
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
Ynt: Adalet By: ceren Date: 25 Aralýk 2020, 01:33:31
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun bizlere sunulan bilgilerden kardeþim...