Kamu Oyu By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2009, 23:45:31
Kamu Oyu
Hz. Peygamberin kurduðu îslam devleti, Allah´ýn, erdemli bir topluluk oluþturma emrini yerine getirdi. Bu sebeple Ýsla miyet, insanlar arasýnda iyiliðin emredilip kötülüðün ortadan kaldýrýlmasýný teþvik etti. Bunu, erdemli bir milletin baþ niteli ði olarak ilan etti. Mekke´deki kamuoyu, putperest bir kamuo yu olduðu için Mekkeliler, vahdaniyetle savaþmýþ, murdarlýkla rý da mubah kýlmýþlardý. Hz. Peygamber, Kur´an hidayeti ve ilahi tavsiyelere dayanarak, eðrilikleri doðrultan ve murdarlýk larý ortadan kaldýran erdemli bir kamuoyu oluþturmaya yönel di. Yine Allah þöyle buyuruyor:
"Siz, insanlar için ortaya çýkarýlan, doðruluðu emreden, fe nalýktan alýkoyan, Allah´a inanan hayýrlý bir ümmetsiniz." (Al-i Ýmran: 110)
Cenab-ý Allah, toplum düzenini bozan kimselerin lanetli ol duklarýný beyan ederek þöyle buyurmuþtur:
"îsrailoðullarýndan inkar edenler, Davud´un t)e Meryem oðlu Ýsa´nýn diliyle lanetlenmiþlerdi. Bu, baþkaldýrmalarý ve aþýrý gitmeler indendi. Birbirlerinin yaptýklarý fenalýklara engel ol muyorlardý. Yapmakta olduklarý ne kötü idi!" (Maide: 78-79)
Erdemli bir toplum oluþturmak için, her müminin kötülüðü reddetmesi ve ona karþý koymasý istenmiþtir. Eðer bu emir ye rine getirilmezse, toplum düzeni bozulur, hayat çekilmez hale gelir. Bu nedenle peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþlardýr: "Hadlerde gevþeklik gösteren kimsenin durumu, bir gemiye yer leþmek için kura.çekip bir kýsým üst kata, bir kýsmý da alt kata yerleþen kavmin durumuna benzer. Alt kattakiler, su ihtiyaçla rýný temin etmek için, üst kattakilerin yanýna gider, onlar da rahatsýz olurlar. Bu nedenle alttakiler, bir balta alýp (su bul mak amacýyla) geminin tabanýný delmeye baþlarlar. Üsttekiler gelir ve: "Ne yapýyorsunuz1?!" derler. Onlar da"Biz (im, yanýnýza gelip su istememiz)den rahatsýz oldunuz. Ama bize su lazýmdýr" diye cevap verir. Eðer üsttekiler onun elini tutup (gemiyi delme sine mani olurlarsa) hem onu, hem de kendilerini kurtarýrlar. Onu (kendi haline) býrakýrlarsa, hem onu, hem de kendilerini helak ederler."
îslamýn oluþmasýný istediði erdemli topluluk zulmü ortadan kaldýrarak adaleti kurar. Bu sebeple peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþlardýr:
"Mutlaka iyiliði emredip kötülükten men´edecek, zalimin el lerinden tutup (kötülük yapmasýna engel olacak) hakka zorla döndüreceksiniz. Ya da (böyle yapmadýðýnýz takdirde) kalpleri niz birbirine çarptýrýlacaktýr. Sonra dua edersiniz, ama duanýz kabul olunmaz."
Erdemli bir toplumda egemen olan þey fazilettir. Fazilet or tamýnda ise hiçbir rezillik boy atamaz ve görülemez. Bu neden ledir ki, Hz. peygamber (s.a.v.), insanlarý ahlaklý olmaya teþvik etmiþtir. Ahlaklý kimse, hep iyilikle insanlarýn karþýsýna çýkar. Peygamber (s.a.v) þöyle buyurmuþtur: "Hayanýn hepsi hayýr dýr." "Her dinin bir özelliði vardýr. îslamýn özelliði de hayadýr."
Doðruluktan uzaklaþan ve rezaletlerin egemenliðine giren insan topluluklarýnýn ilk belirgin özelliði, haya duygusunu yi tirmeleridir. Günah iþleyerek nefislerine zulmeden kimseler de, hem kendilerini, hem milletlerini hayasýzlýða ve rezilliðe düþü rürler.
Ynt: Kamu Oyu By: ceren Date: 04 Mart 2021, 18:09:09
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri Ýslam'a uygun yaþayan peygamber efendimizin sünnetine tabi yaþayan topluluklardan eylesin inþallah....
Ynt: Kamu Oyu By: Sevgi. Date: 05 Mart 2021, 08:36:32
Aleyküm selam. Rabb'im bizleri herzaman rýzasýna uygun þekilde yaþayan kullarýndan eylesin inþaAllah
Ynt: Kamu Oyu By: Bilal2009 Date: 06 Mart 2021, 07:45:19
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun