Son Peygamber
Pages: 1
Hz. Peygamberin Hicreti By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2009, 23:23:02
Hz. Peygamberin Hicreti


Gerek ferdi, gerek toplu olarak müslümanlar gizlice hicret etmeye baþladýlar. Hz. Ömer´in yaptýðý gibi açýkça hicret eden lerin sayýsý çok azdý. Hz. Ömer Medine´ye hicret edeceðini ilan etmiþ, kendisini hicretten alýkoyacak olanlara meydan okumuþ tu. Hz. Ali, hem açýkça hicret eden,hem de müþriklere meydan okuyanýn sadece Hz. Ömer olduðunu söylemiþtir. Onu diðerle rinden ayýran husus, belki de meydan okuyuþuydu. Yoksa þe-hidlerin efendisi Hz. Hamza gibi gizlenmeyen ve hicretini her­kese duyuran kimseler de vardý. Zaten Hz. Hamza gibi güçlü, kuvvetli ve imanlý bir kimsenin gizlenmesi, yakýþýk almazdý. Bütün bunlardan sonra, baþlarýnda Abbas bin Abdülmuttalib olmak üzere, Haþimi aþireti, Hz. Hamza´nýn iradesinin zorlan masýna veya onun hicret arzusuna muvafakat edilmemesine rý za göstermezlerdi. Abbas, Medinelilerin, Peygamber efendimizi korumak ve kendisine yardýmcý olmak üzere yaptýklarý ikinci akabe biatinden irad ettiði konuþmasýndan da anlaþýldýðý gibi, Rasulullah (sav)´ýn hicretine razý olmuþtu. Akýl ve mantýðýmýzý biraz daha çalýþtýracak olursak, deriz ki Abbas, Hz. Hamza´nýn da hicret ederek Medine´de kardeþi oðlu Muhammed (sav) ile komþu olmasýna ve diðer yardýmcýlarýyla birlikte ona yardým etmesine gönülden razý idi.

Müminler içinde Medine´ye hicret etmeyen sadece Hz. Ali ile Hz. Ebu Bekir kalmýþtý. Diðer müminlerin tamamý, peygamber efendimizden önce hicret etmiþlerdi. Hz. Ali Peygamber efendi mizle birlikte kalýyordu. Peygamber efendimizin Mekke´den ay­rýlýþýndan sonra, emanetleri sahiplerine geri vermek üzere Hz. Ali, peygamber efendimizin emri üzerine Mekke´de kalmýþtý.

Peygamber efendimizin hicretinden sonra kendisi, verilen iþleri tamamlayýnca Medine´ye hicret etmiþti.

Hz. Ebu Bekir´e gelince o, hicret etmek istiyor, ama hep pey gamber efendimiz onu bekletiyordu. Üstü kapalý sözlerle, ken disine yol arkadaþlýðý yapacaðýna iki yolcunun ikincisinin o ola caðýna iþaret ediyordu.

"Siret" adlý eserde îbn îshak þöyle der:

"Rasulullah (sav), muhacir ashabýndan sonra, kendisine de hicret izni verilmesi için Mekke´de beklemeye baþladý. Hapsedi lip zorla dininden döndürülmek istenen kimselerle Hz. Ali ve Hz. Ebu Bekir´den baþka Mekke´de hiç bir muhacir kalmamýþtý. Ebu Bekir, Medine´ye hicret etmek için birçok defa Peygamber efendimizden izin istemiþti. Peygamber efendimizse, ona: "Ace le etme. Belki de Allah sana bir arkadaþ çýkarýr" diyordu. O da, yol arkadaþýnýn, Hz. Peygamber olmasýný arzuluyordu.

Birinci Akabe biatinde Evs ve Hazreç kabileleriyle yaptýðý görüþmeden sonra, biat gereðince Medine´ye hicret etmeye ha zýrlanýyordu. Daha sonra Medine´de kendisinin barm-dýnlacaðý ve yardým göreceðine dair ikinci Akabe biati yapýldý. Bu da , onun hicret etmek istediðini ve hicrete kararlý olduðunu göste riyordu. Bundan sonra Peygamber efendimiz, hicret etmeleri için sahabilere izin verdi. Onlar da ferdi ya da toplu olarak, ço ðunlukla gizlenerek, nadiren de alenen hicret etmeye baþladý lar.

Hicret, islam daveti için yeni bir düzenleme oldu. Ýslam´ýn güçsüz olduðu bir mýntýkadan, Ýslam´ýn güçlü olduðu bir mýntý kaya gidildi. Gidilen yerde, Islami bir devlet kurmak için yeter li güç vardý. Peygamber efendimizin îslami ilkeleri Mekke´de uygulamasý makul deðildi. Çünkü orasý putperestliðin gölgesin de yaþýyor ve oraya müþrikler hükmediyor, onlar tarafýndan yö netiliyorlardý. Sözgelimi zekat ancak zenginlerden toplayýp fa kirlere daðýtýlan adil bir hükümdarýn yönetimi altýnda toplana­bilir. Zalim hükümdarlarýn yönetiminde toplanmasý mümkün deðildir. Müminler arasýnda eþitlik ve kardeþlik esaslarýnýn uy gulanmasý; müslümanlarm kafirlere karþý þiddetli, kendi arala rýnda merhametli olmalarý için birbirlerine acýmaya davet edil meleri; erdemli bir devletin inþasý için caydýrýcý cezalarýn tatbi ki, adil kýsasýn uygulanmasý; insanlar arasýndaki muamelelerin hoþnutluk ve adalet esaslarýna dayandýrýlmasý; cahiliyet ribasý-na karþý savaþ açýlmasý gibi hususlarýn gerçekleþtirilmesi, an cak Allah´ýn gölgesinde ve O´nun emirlerini yerine getiren, ya saklarýndan da insanlarý sakýndýran Islami bir devlette müm kün olur. Peygamber efendimizin Mekke´de sapýklarý düzelten, doðru yolu bulmak isteyene rehberlik eden, iyiye mükafat ve ren erdemli bir kamuoyu oluþturmasý mümkün deðildi. Bütün bunlar, ancak tslami bir devletin gölgesinde yapýlabilirdi. Þu halde hicret etmek, zorunlu olmuþtu. îslami esaslarýn ikamesi, telamýn temel taþlarýnýn oturmasý, îslam davetinin tüm insan lýða yayýlmasý için hicret etmek, kaçýnýlmaz olmuþtu. Yoksa hicret, gelip geçici bir olay veya beklenen bir korku sebebiyle yapýlmýþ deðildir.

Ynt: Hz. Peygamberin Hicreti By: ceren Date: 31 Aralýk 2020, 03:00:12
Esselamu aleyküm.binler salatu selam peygamber efendimizin üzerine olsun inþallah...
Ynt: Hz. Peygamberin Hicreti By: Bilal2009 Date: 31 Aralýk 2020, 15:21:27
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin davasýndan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Hz. Peygamberin Hicreti By: Sevgi. Date: 01 Ocak 2021, 03:51:12
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri canlar câný gönüller sultaný Peygamberimizin yolundan ayýrmasýn inþaAllah

radyobeyan