Hicret By: sumeyye Date: 16 Aralýk 2009, 23:13:55
Hicret
Hicretin Baþlangýcý
Müslümanlar, intikal edebilecekleri bir barýnak ve sýðýnak bulmuþlardý. Müþrikler de Ýslamiyet´in, kendilerine misilleme de bulunup mukabil darbeyi vurmak ve eziyetlerini geri püs kürtmek için Mekke´den temiz ve güçlü bir þekilde çýkýp git mekte olduðunu; kendisine karþý komplo hazýrladýklarý takdir de Hz. Muhammed´in buna karþýlýk verecek gücü elde ettiðini, Araplar´m kabile kabile onun etrafýnda çevrelendiklerini ve onunla sarmaþ dolaþ olduklarýný gördüler. Onunla savaþmýþol-duklarmdan dolayý piþmanlýk duymadýlar. Onun davetinin ya yýlmasýna imkan tanýmamýþ, aksine ona ve arkadaþlarýna ezi yet etmiþ, onlarý alaya almýþlardý. Ama piþmanlýk da yakasýný býrakmamýþtý. Çünkü onlar, sapýk-lýklarmda devam ediyorlar dý. Düþmanlýk duygusuyla doluydular. Bu duygunun istilasýna uðrayan, kin ve Öfkesine yenik düþen kimse, içinde bulunduðu halden asla geri dönmez. Kuvveti arttýkça hiddeti de artar. Hiddet ise piþmanlýk duygularýný örter. Çünkü piþmanlýk hak kýn üstünlüðünü hissetme anýnda görülür. Kalplerine þirk ve taassub yerleþen müþriklerin kalplerinde, hakkýn üstünlüðü yoktur. Hakkýn kuvvetlendiðini gördükçe azgýnlýklarý ve bü yüklük taslayýþlarý daha da artýrýyordu. Hak davetten yüz çevirmenin ve küfrün kalplere yerleþmesinin asýl sebebinin, aþi retler arasýndaki rekabet ve þeref çekiþmesi olduðunu unutma malýyýz. Hak davetin gücü arttýkça, bu olayý, Resulullah (sav)ýn akrabalarý olan Haþimoðullarý´nýn þereflerinin artmasý þeklinde deðerlendiriyor ve meseleyi böyle enliyorlardý.
îþte bu nedenledir ki, müslümanlarýn, kendisiyle birleþecek leri bir kuvvete doðru gitmek üzere Mekke´den ayrýlýp yola ko yulduklarýný görünce, saldýrýlarý daha da þiddetlendi. Müslü manlar daha önce Habeþistan´a iki defa hicret ederken, dinleri sebebiyle adeta firar edercesine Mekke´den ayrýlmýþlardý. Ama bu defa durum bambaþkaydý. Bu defa onlar, Allah´ýn tevfik ve hidayeti sayesinde yardýmýný görecekleri bir kuvvetle birleþme ye gidiyorlardý. Habeþistan´a iki defa yapýlan hicretle, Peygam ber efendimizin Medine´ye yaptýðý hicret arasýndaki açýk fark, iþte buydu. Bu nedenle Habeþistan hicretleri, müþrikleri ürkütmemiþti. Hatta Önceki sayfalarda da anlattýðýmýz gibi, Hattab´ oðlu Ömer gibi bazý Kureyþlileri, müslümanlara karþý þefkat duygusuyla doldurmuþtu.
Medine´ye yapýlan hicret müþrikleri rahatsýz etmiþ ve öfkele rini artýrmýþtý. Her ne kadar bazý kimselerin þefkat duygularýný artýrmýþsa da, çoklarý öfkeden kudurmuþlardý.
Medinelilerin Peygamber efendimize biat ettikleri esnada Kureyþliler bu duygu ve þuur içindeydiler. Sabýrlý müminlerin þuuruna gelince onlar, Allah´ýn kendilerine bahþedeceði zaferi hissetmeye baþlamýþlardý. Güçlendiklerini, ezilme ve alaya alýnma zilletini üzerlerinden atabilecek güce sahip olduklarýný anlamaya baþlamýþlardý. Nitekim yüce Allah þöyle buyurmuþ tur:
"Biz, memlekette güçsüz sayýlanlara iyilikte bulunmak, onla rý önderler kýlmak, onlarý varisler yapmak istiyorduk." (Kassas: 5)
Ynt: Hicret By: ceren Date: 11 Þubat 2021, 02:41:19
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bizlere sunulan bilgilerden kardeþim...
Ynt: Hicret By: Bilal2009 Date: 11 Þubat 2021, 12:29:43
Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Hicret By: Sevgi. Date: 12 Þubat 2021, 00:41:59
Aleyküm Selâm. Bu bilgileri bizlerle paylaþtýðýnýz için Allah sizlerden razý olsun kardeþim