Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: beyzanur Date: 06 Aralık 2009, 00:01:35
Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.)
Şam ahalisinden biri hac maksadıyla veya başka bir maksatla Medine?ye geldi. Gözü, bir kenarda oturmuş olan bir adama ilişti, ilgisini çekti...
Bu adam kimdir? diye sordu.
Hüseyin b. Ali İbn Ebitalib (r.a.)dir denildi. Ruhunda yerleşen çirkin bir tanıtmanın eseri onu öfkelendirdi., ve Allah rızası için Hüseyin b. Aliye edebildiği kadar küfretti.
İmam Hüseyin (r.a.), kızmadan ve rahatsızlık göstermeden, sevgi ve şefkatle ona baktı, sonra Kuran-ı Kerimden güzel huy, bağışlamak ve göz yumma hakkında bir kaç ayet okudu sonra ona :
- Biz sana her türlü hizmet ve yardım için hazırız. dedi. Daha sonra :
- Şam ahalisinden misin? diye sordu.
AdamEvetdiye cevap verdi.
İmam, Bu huyunun bir geçmişi vardır, onun sebebini biliyorum.
Sen bizim şehirimizde garipsin, ihtiyacın olursa sana yardım etmeye, seni evimizde ağırlamaya, giydirmeye ve sana para vermeye hazırız.
Böylesine bir affetme sıfatı ile karşılaşacağını ummayan, ve aksine şiddetli bir tepkiyle karşı karşıya gelebileceğini beklemekte olan Şamlı adam, öylesine değişti ki o anda:
- Yerin yarılarak beni içine almasını, bu tarzdaki ölçüsüz küstahlığıma tercih ederdim. dedi ve şöyle devam etti :
O saate kadar, benim için bütün dünyada, Hüseyin (a.s) ve babasına olduğu kadar, nefret ettiğim hiçbir kimse yoktu. Ve o saatten sonra tersine bütün dünyada Hüseyin (r.a.) ve babası kadar sevdiğim kimse yoktur.
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: kardelen7d Date: 20 Ocak 2014, 18:24:36
Bizler ne olursa olsun iyilikle karşılık vermeliyiz.
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: Hanife 8.D Date: 20 Ocak 2014, 18:32:43
Yüce Allah’a gönülden teslim olan müminlerin yaşamları boyunca rehber edindikleri Kuran’da tarif edilen güzel ahlak özellikleri birçok hikmet içermektedir. Bu hikmetlerden biri de “kötülüğe iyilikle karşılık vermek”tir. İman etmeyen insanların anlayışına son derece aykırı olan bu tutum, İslam ahlakında barış, hoşgörü ve tevazunun önemini ve müminlerin yüksek ahlakını gözler önüne sermektedir.
Kibirlenen birine tevazu göstermek, onu onore etmek, haksızca öfkelenen birini sakinleştirmek ve alttan almak, tartışmak isteyen birine güzel söz söylemek... Kuran ahlakı, bu ahlakı yaşamayan toplumların kavramakta zorlanacağı bunlar gibi pek çok yüksek ahlaki değere sahiptir.
“Kötülüğe iyilikle karşılık vermek” olarak genelleyebileceğimiz bu güzel üslup, Kuran’da bildirilen bir hikmeti de içermektedir. Bu hikmet, iyilikle karşılık verilen kişinin, düşman dahi olsa yumuşayarak sıcak bir dost haline gelmesidir. Yüce Allah bu durumu Kuran’da şöyle bildirmektedir:
“İyilikle kötülük eşit olmaz. Sen, en güzel olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) oluvermiştir.”
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: Rukiye Çekici Date: 15 Ocak 2015, 17:18:43
Bizler her zaman herkese, düşmanımıza bile kötülükle değil iyilikle, dostlukla, şefkatle karşılık verip, yaklaşmalıyız...
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: fatmaysr Date: 15 Ocak 2015, 17:24:46
bu ne güzel ve anlam verici bir yazı Allah razı olsun
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: Tuğçe 7/D Date: 15 Ocak 2015, 17:32:40
İnsanlara karşı önyargılı olmamalıyız. Herkes birbirinden farklıdır, saygı duymalı, onları tanımaya çalışmalıyız. Önyargı bize hiçbir katkı sağlamaz. Kim bilir belki o kişi çok iyi biri olabilir.
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: bahrişan 8/b Date: 15 Ocak 2015, 18:46:16
bazı insanlar bize kötülük etselerde biz yine iyilik etmeliyiz
Ynt: Şamlı Adam ve Hz.Hüseyin(r.a.) By: yunus emre 7/B Date: 15 Ocak 2015, 18:52:13
bize birisi kotu de yaklassa da bz ona bagrmadan cagrmadan onaiylikle yaklasmalyz
radyobeyan