Budizm By: gul-i-rana Date: 05 Aralýk 2009, 22:55:45
Brahmanizm´in tahrife uðramasýndan ve bu dinin akidesine göre, insanlarýn sýnýflara ayrýlmasýndan sonra, bunlarýn arasýn dan, bu düzeni benimsemeyen ve gayrete gelen bir kimsenin çýk masý kaçýnýlmaz hale gelmiþti. Böyle biri ortaya çýktý. Bu kiþi bi rinci sýnýfta bulunup yüksek derecelere ulaþan Buda adýndaki bir zattý. M. O. 560 yýlýnda doðan Buda, sýnýf sisteminin getirdiði me þakkatler altýnda ezilen insanlýðýn bela ve musibetini hafifletme çaðrýsýnda bulunuyordu.
Buda, insanlýðýn çektiði zahmet ve meþakkatleri hafifletme yo lunda, insanlarýn ihtiyaçlarýný hafifletmeyi ve nefisleri þehvetlere karþý frenlemeyi öneriyordu. Çünkü ona göre, insaný mutsuz eden þey, kiþisel arzu ve isteklerdi. Madem ki, insamn çektiði azap sýnýr tanýmayan arzulardan ve elinde bulunanlarla yetinmemekten kaynaklanýyor, o halde bu arzu ve isteklerden vazgeçmek ve elin de olanla yetinmek gerekirdi. Bunun için de nefis terbiyesi þarttýr.
Ýþte bu nedenle Buda, nefis terbiyesi için bir metod ortaya koy muþtur. Buna göre ilk aþamada insan, heveslere sýrt çevirmekle iþe baþlamalý, sonra da, selim bir kalple iþlere yönelmelidir. Bu durumda nefis berraklaþýr ve parlar. Her þeyi saðlýklý bir þekilde algýlar. Daha sonra da saðlam bir inanca sahip olmak gerekir. Eþ ya, selim bir þekilde algýlandýktan sonra düzgün ve doðru konuþ ma aþamasýna, bunun arkasýndan düzgün hareket ve davranýþ aþamasýna gelinir. Bütün bunlardan sonra da ahlak esasýna dayalý bir toplum meydana" gelir.
Buda, ahlakî prensipler ortaya koymuþtur. Örneðin insanlarýn on þeyi yapmalarýný yasaklar:
1- Hiç kimseyi öldürme.
2- Çalma ve öfkelenme. Sana verilmeyen þeyi alma.
3- Yalan Söyleme.
4- Ýçki içme ve uyuþturucu kullanma.
5- Zina yapma. Cinsel hayatla ilgili haram iþlere giriþme.
6- Ýyi piþmemiþ yemeði yeme.
7- Koku sürünme. Çiçeklerden yapýlmýþ tacý baþýna koyma.
8- Oynama, oyun alanlarýnda ve þarký söylenen meclislerde bu lunma.
9- Yumuþak yataklar, koltuklar sergi ve yaygýlar edinme. Kon forlu yastýklar ve divanlar kullanma.
10- Altýn ve gümüþ edinme.
Bu Budist ilkelerin birtakým kusur ve noksanlýklarý vardýr. Bir kere bunlar, insaný yönlendirici bir inanca dayanmamaktadýrlar. Aksine Buda´nýn kendisinden kaynaklanmaktadýrlar. O, bu varlý ðý yoktan var eden bir tanrýnýn varlýðým inkar etmiþtir. Bu neden le kendisinden sonra gelenler arasýnda putperestlik yaygýn bir inanç haline gelmiþti. O kendisine tabi olanlara bir inanç sistemi býrakmamýþtý. Ortaya koyduðu þeyler, aklý saptýran birer vehim den ibaretti. Doðru yola insanlarý iletmiþ deðildir.
Bunun yanýnda o, insanlarý hayatta az þeylerle yetinmeye ve zahidliðe çaðýrmaktaydý. Ýnsanlarý, hayatýn birtakým nimetlerin den faydalanmaktan engellemekteydi. Çünkü ona göre insan, gözleriyle gördüðü güzelliklerden uzak durmak ve nefsim onlar dan men etmek için yaratýlmýþtýr.
Faziletleri hep olumsuz yönde gören Buda, hep olumsuz ilkeler ortaya koymuþtur. Yani onun ilkeleri hep yasaklara dayanmak tadýr. Dolayýsýyla Budist ilkeler, olumlu emirler yerine, sadece kö tülüklerden sakmdýrýcý yasaklar içermektedir.
Kuþkusuz insani erdemler iki unsurdan oluþur: Olumlu unsur, insani faydaya öncelik tanýyarak, insanýn, kardeþi olan diðer in sana hakkýný vermesidir. Ýnsanlar arasýnda yardýmlaþma baðla rýný kurmaktýr. Ýþte faziletteki en kuvvetli unsur budur.
Ýkinci unsur i-se, baþkalarýna eziyet vermekten kaçýnmaktýr. Olumsuz olan unsur, iþte budur. Ama bu diðerine nisbetle daha alt seviyededir. Erdemin özü, birinci unsurdur. Bu gerçek hayýr ve iyiliktir. Bu unsur mevcut olunca diðerlerini yok eder. Yani orta da bulunan iyilik, eziyetlerin bir kýsmýný yok eder. Budizm sadece olumsuz unsurlara dayandýðý için, ondaki olgunluk manasý da ek siktir.
Budizm ilkelerini ancak havas tabakasýna mensup kimseler uygulayabilirler. Bu ilkeleri avam tabakasýnýn uygulamasý müm kün deðildir. Halbuki mezhepleri ve doktrinleri, sadece havas ta bakasýnýn deðil, bütün insanlarýn uygulayabilmesi þarttýr. Böyle olunca Budizm bazý tasavvuf ekolleri gibi olur ki, bu ekollerin prensiplerini sadece þeyhler uygularlar. Müridler bu þeyhlere yaklaþýrlar. Bunlarý göz önünde bulundurduðumuz takdirde Bu dizm, herkesin tatbik edebileceði bir düzen olma imkanýna sahip görülmemektedir. Bu nedenle, Budizm ilkelerini bütün Budistler uygtdayamamýþlardýr. Aksine bizzat Budistler kendilerini iki kýs ma ayýrmýþlardýr:
1- Biraz önce anlattýðýmýz prensipleri benimseyen ve bu pren siplerin dýþýna çýkmadan kendilerini sadece birkaç çeþit yiyecekle sýnýrlayýp diðer yiyeceklerden mahrum býrakan, kaba ve sert giy sileri giymeyi tercih eden Budistler. Bunlar, hayata egemen ol mak ve onun boyunduruðu altýna girmemek için, hayatýn zevkle rini terketmiþlerdir.
2- Medeni Budistler: Bunlar zorluk ve meþakkate katlanma yan kimselerdirler. Ýfrata kaçmadan, lezzetlerden mahrum kal madan ve lezzetleri terketme zorluðuna katlanmadan orta bir yo lu takip eden kimselerdirler.
Bunlar Buda´nm alçak gönüllülük, doðruluk ve güvenilirlik gi bi ahlaki ilkelerini benimsemiþler ve sonucunda elem duyulma yan bazý lezzetleri elde etmiþlerdir. Baþaramadýklarý takdirde mahrumiyet acýlarýna düþmemek için, zevklerini tatmin etme hu susunda aþýrýlýða sapmamýþlardýr. Özetle bunlar, Budizm´in ilk beþ prensibini benimsemiþlerdir. Yani adam öldürmeme, içki içip sarhoþ olmama, çalmama, yalan söylememe ve zina etmeme gibi ilkelere sadýk kalmýþlar, bunlarýn dýþýndaki yasaklara riayet et memiþlerdir.
Bunlarýn tuttuklarý yol, medeni Budistler´in çoðalmasýna ne den olmuþ, hatta bu prensiplere riayet etmeyen bir fýrkanýn doð-masýnada yol açmýþtýr. Böylece tek baþýna din, emir ve yasak icat etme hususunda zayýf kaldýðýmý göstermiþtir.
Ynt: Budizm By: damla6d Date: 10 Mayýs 2016, 16:32:47
#Esselamu aleyum..Aslýnda Buda putlara ve tanrýlara tapmayý yasaklamýþtýr..Ama Buda öldükten sonra insanlar onun heykelini yapýp aslýnda onu putlaþtýrmýþlardýr. ve onu tanrý olarak görmüþlerdir...Budizmde belirli b,r dua veya ibadet þekli yoktur..Ama tapýnaklarý vardýr..Rabbim bizi dinimizde sabit kýlsýn inþAllah..Rabbim razý olsun..#
Ynt: Budizm By: Sevgi. Date: 09 Ocak 2021, 04:53:44
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri hak islâm yolunda ilerleyen kullarýndan eylesin. imanýmýzý da kuvvetli kýlsýn inþaAllah
radyobeyan