Yerli arama motoru geliyor By: hafizvuslat Date: 29 Kasým 2009, 11:58:34

Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) Baþkaný Tayfun Acarer, ''yerli arama motoru'' kurulmasýna yönelik çalýþmalarý 2010 yýlýnda tamamlamayý hedeflediklerini ve ''Anaposta Projesi'' kapsamýnda, her çocuðun doðar doðmaz nüfus cüzdanýnda yazýlý olan bir posta adresine sahip olacaðýný bildirdi.
AA muhabirine bilgi veren BTK Baþkaný Acarer, ''Youtube'' ve ''Google'' baþta olmak üzere mevcut tüm arama motorlarýnýn yabancý kaynaklý olduðunu hatýrlatarak, ''Bu nedenle, þu andaki internet yoluyla yapýlan her türlü haberleþme yabancý ülkelere gidiyor, oralardan geri geliyor. Ýþin bu açýdan bir güvenlik tarafý var'' dedi.
Mevcut yabancý arama motorlarýnýn Türkiye'nin ihtiyaçlarýna cevap vermediðini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsýz kaldýðýný ifade eden Acarer, Türkçe karakterlerden kaynaklanan sýkýntýlar da yaþandýðýný dile getirdi.
Acarer, þunlarý kaydetti:
''Yerli arama motorunun kurulmasýna yönelik çalýþmalarý 2010 yýlýnda tamamlamayý hedefliyoruz. Çalýþmalarýmýzý, üniversitelerin yaný sýra iþletmecilerle birlikte sürdürüyoruz. Yerli arama motorunun Türkiye'nin yaný sýra Türk cumhuriyetleri ile Ýslam ülkelerinde de çok tutulacaðýný ve bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceðini düþünüyorum.''
-E-POSTA ADRESLERÝ NÜFUS CÜZDANINA YAZILACAK-
Yerli arama motoru kurulmasý çalýþmalarý kapsamýnda ''Anaposta Projesi''ni de yürüttüklerini anlatan Acarer, þöyle konuþtu:
''Proje kapsamýnda, 70 milyon vatandaþýmýzýn her birine 10 GB mail kotasý olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doðar doðmaz nüfus cüzdanýnda yazýlý olan bir posta adresine sahip olacak. 70 milyon kiþinin TC kimlik numarasý eþleþmesi seviyesinde kullanýlabileceði bir mobil að saðlanmýþ olacaktýr. Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancý ve güvenli olmayan posta adresleri ve aðlarý kullanýlmamýþ olacak. Ýslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye'nin posta altyapýsýný tercih edeceklerinden, uluslararasý büyük bir að ve internet haberleþme ortamý saðlanmýþ olacak.''
Projenin yazýlým altyapýsýnýn tamamlandýðýna ve test uygulamalarýnýn baþlatýldýðýna dikkati çeken Acarer, ''Bu ölçekte geliþtirilecek bir projenin uygulamaya sunulmasý ve ulusal bir e-posta altyapýsýnýn kurulmasý, teknik, ekonomik ve soysal açýdan ülkemize büyük prestij ve kazanýmlar saðlayacak'' dedi.
-YOUTUBE'DAN TÜRKÇE VERSÝYON ÝSTENDÝ-
Youtube internet sitesine eriþimin 17 Ocak 2008'de Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesinin kararýyla ''Atatürk'le ilgili özel bir kanun'' nedeniyle engellendiðini hatýrlatan Acarer, söz konusu engellemenin kaldýrýlmasý için Youtube yetkilileri ile pek çok görüþme yapýldýðýný söyledi. Görüþmelerden 3'üne Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým'ýn da katýldýðýný ifade eden Acarer, ''Bu görüþmelerde, Türkiye'ye özgü, Türkçe bir versiyon geliþtirmesi gibi çok makul öneriler getirildi. Son görüþmenin üzerinden 3 ay geçmesine raðmen, Youtube'dan ses seda çýkmadý. Youtube'un bu konuda adým atmasýný, çözüm önerisi getirmesini bekliyoruz'' diye konuþtu.
Acarer, Youtube'un 22 ülke için o ülkelerin dilinde özel versiyonlar geliþtirdiðini de kaydetti.