3 aydan fazla bekletmeyin! By: hafizvuslat Date: 23 Kasým 2009, 18:12:31

Et tüketiminin had safhaya ulaþtýðý Kurban Bayramý'nda, kurban etinin derin dondurucuda eksi 18 derecede en fazla 3 ay boyunca saklanmasý gerektiði bildirildi.
Bayram ziyaretlerin, ikramlarýn, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin önemini bir kez daha ortaya çýkarýyor. Özellikle et tüketiminin arttýðý Kurban Bayramý'nda, kurbanlýk etinin nasýl muhafaza edilmesi gerektiði de tartýþýlýyor. Uzmanlara göre kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabý poþetine konularak kaldýrýlmalý; 0-2 santigrat derecede 3 -5 gün, buzlukta birkaç hafta, eksi 18 derecede ise 3 ay saklanabilir.
Bursa Büyükþehir Belediyesi, Kurban Bayramý hazýrlýklarý kapsamýnda Saðlýklý Kurban Kesim Rehberi oluþturdu. Rehberde saðlýk kesimin nasýl olacaðý anlatýlýrken etlerin de muhafaza edilmesine detaylýca yer veriliyor. Belediye hazýrlanan rehberi þehirdeki tüm evlere ulaþtýrmayý hedefliyor. Rehberde hayvaný yatýrma yöntemleri, kesimde hijyen, kurbanlýk seçimi, hayvanlardan bulaþan hastalýklar, kurban kesimi, karnýn açýlmasý ve organlarýnýn çýkarýlmasý gibi bilgiler bulunuyor. Rehberde vatandaþlarýn kurban etlerini saðlýklý þekilde saklamalarý ve tüketme þekillerine de yer veriliyor. Rehberde, "Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulmasý ve güneþ görmeyen yerde, 14 derecenin altýnda hava almadan dinlendirilmesi gerekiyor. Kesim sýcaklýðýnýn düþmesi için, en az 5 -6 saat bekletildikten sonra buzdolabýna kaldýrýlmalýdýr. Kurbanlýk etler, henüz kesim sýcaklýðýnda iken buzdolabýna, poþet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalýdýr. Bu durumda buzdolabýnýn ýsýsý, etin iç kýsmýný soðutmaya yetmeyeceði için çok kýsa sürede (2. gün) bozulma ve kokuþma, hatta yeþillenme görülür. Böyle kýsýmlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atýlmalýdýr. Kurbanlýk etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasýnýn büyüklüðüne göre deðiþmekle beraber, normal buzdolabý koþullarýnda 5 -6 gündür. Bu süre, kýymada genellikle 3 gündür. Eðer daha uzun süre muhafaza düþünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir. Hayvan kesildiðinde eti oldukça sert olur. Taze etin piþirilmesi ve hazmý zor olur. Kesilen etlerin, en az 24 saat buzdolabýnda bekletilmesi gerekiyor." denildi.
Kurban etini sene boyunca yemeyi planlayan vatandaþlara da rehberde bir uyarý yapýlýyor: "Etler küçük parçalar halinde derin dondurucuda eksi 18 derece 3 ay saklanabilir."
Etlerin çok çabuk bozulabileceðine vurgu yapýlan rehberde, etlerin çok kolay bir þekilde buzdolabýnýn derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceði belirtiliyor. Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taþýdýðýnýn kaydedildiði rehberde þu bilgilere yer veriliyor: "Donmuþ etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmalarý birtakým mikroorganizmalarýn üremesine imkan saðlýyor. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalý, hemen piþirilmeli. Kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabýnda poþetlerde saklanmasý en doðrusu."
Öte yandan Bursa Büyükþehir Belediyesi tarafýndan hazýrlanan rehberde, saðlýksýz koþullarda kurban kesenlere 69 ile 680 TL arasýnda para cezasý kesileceði hatýrlatýlýyor. (CÝHAN)