Týp Dünyasý
Pages: 1
Sigaradan 100 kat daha tehlikeli By: hafizvuslat Date: 23 Kasým 2009, 18:11:18



Nargile içme alýþkanlýðý kanser riskini, sigara ve içkiden daha fazla artýrýyor.


Hamburg Üniversitesi Kliniðinde kanser uzmaný Türk doktor Nerbil Kýlýç, nargileden alýnan bir nefesin
100 tane sigara içmeye eþ deðer olduðunu belirterek, "Nargile, sigara ve içkiye göre daha fazla kanser riski taþýyor" dedi.

Sigaranýn kadýnlar için daha tehlikeli olduðunu da ifade eden Kýlýç, "Çünkü, bayan vücudu tehlikeli maddeleri erkeklere göre daha az kaldýrmaktadýr. Ayrýca, sigara içenlerin yanýnda duran kiþilerin kansere yakalanma riski, sigara içenlerden daha fazla" diye konuþtu.

KADINLAR DAHA FAZLA RÝSK ALTINDA

Kýlýç, içki içen kadýnlarýn kansere yakalanma oranýnýn erkeklere göre daha fazla olduðunu belirterek, "Günde bir bardak þarabýn yararlý olduðu söylenir, ancak bence günde bir bardak bile çok. Haftada en fazla üç kere þarap içilmesini tavsiye ederim" dedi.

Cep telefonlarýnýn yaydýðý ýþýnlarýn vücuda verdiði zararlara da dikkati çeken Kýlýç, özellikle çocuklarýn cep telefonunu fazla kullanmamalarýný tavsiye etti.

Kýlýç, Batýlý ülkelerde asbest zehirlenmesine maruz kalan emekli iþçilerde görülen "Mezotelyoma" adlý kanser türünün de Avrupa'da 2015 yýlýnda yaygýnlaþacaðýný ifade ederek, "Mezotelyoma, akciðerin etrafýndaki zarlarda oluþan bir kanser tipi. Asbest maddesi, özellikle gemi, uçak, otomobil, makine sanayinde ve inþaat sektöründe kullanýlmaktadýr. Asbestin neden olduðu bu kanser tipi, yaklaþýk 30 yýl sonra kendisini göstermektedir" diye konuþtu.

Rahim kanserini önleme yollarýna da deðinen Kýlýç, özellikle genç kýzlarýn rahim aðzý kanserine karþý aþý yaptýrmalarý tavsiyesinde bulundu.

AKCÝÐER KANSERÝ KORKUTUYOR

Almanya'da akciðer kanserine yakalananlarýn sayýsýnda son yýllarda büyük artýþ olduðunu, dünyada 1,3 milyon akciðer hastasý bulunduðunu kaydeden Kýlýç, "Almanya'da ölenlerin büyük bir bölümü akciðer kanserinden hayatýný kaybetmektedir. Hastalýðýn tedavisi zor. Kansere yakalanmýþ ve tedavi görmemiþ bir hastanýn ömrü en fazla 5 yýl" dedi.

Kýlýç, kanseri önlemek için yeþil çay tüketilmesini de önererek, saðlýklý beslenme, meyve-sebze tüketimi, çok su içme ve düzenli sporu da kansere karþý alýnmasý gereken önlemler olarak sýraladý.

Domuz gribi aþýsýnýn içinde bulunan "Squalen" ve "Thiomersalin" adlý katký maddelerinin kanserojen etkisi olup olmadýðýný da deðerlendiren Kýlýç, tüm aþýlarda söz konusu maddelerin bulunduðunu, burada maddelerin dozajýnýn önemli olduðunu söyledi.

Normal gribin domuz gribinden daha tehlikeli olduðunu da savunan Kýlýç, "Fazla abartmamak gerekir. Ben aþýyý yaptýrdým, þu ana kadar fazla bir yan etkisini görmedim. Özellikle vücudu zayýf olan ve kronik hastalýðý bulunan kimselerin aþý yaptýrmasý gerekir" diye konuþtu.
 


radyobeyan