NASA: Ay'da bol miktarda su var By: hafizvuslat Date: 21 Kasým 2009, 11:53:34

Amerikan Havacýlýk ve Uzay Dairesi NASA, Ay'da su bulunup bulunmadýðýný belirlemek üzere geçen ay yapýlan deneyin büyük bir baþarýyla sonuçlandýðýný açýkladý.
Kurum, uyduda su bulma umuduyla yüzeyi incelemeye karar vermiþti.
Bunun için geçen ay, Ay'ýn genellikle karanlýk ve gözden uzak olan güney kutbunda büyük bir kratere iki insansýz uzay aracý çarptýrýldý.
Elde edilen verileri inceleyen uzmanlar, çarpma anýnda önemli miktarda su buharýnýn çevreye yayýldýðýný açýkladý.
Yayýlan buhar kovalar dolusu suya denk
Hatta uzmanlardan biri bu buhar miktarýnýn dörder litrelik bir düzine bidonun içereceði miktarda suya denk geldiðini söyledi.
Ekibin baþkaný Anthony Colaprete de "az bir miktar deðil, önemli miktarda su bulduk" diyor.
Çarpmanýn etkisiyle oluþan buhar ve toz bulutu yaklaþýk 1,5 kilometre yüksekliðe eriþti. Deney öncesindeki 10 kilometre tahminlerinin altýnda kalmasýna raðmen, bu bulut uzmanlara istedikleri verileri sundu.
NASA'nýn Ay araþtýrmalarý sorumlusu Michael Wargo, düzenlenen basýn toplantýsýnda "En yakýn komþumuzun, dolayýsýyla da Güneþ Sisteminin gizlerini çözüyoruz" dedi.
Bilim adamlarý uzun zamandýr Ay'ýn kutuplarýndaki kraterlerde buz halinde su olabileceðine inanýyor. Ancak bunun varlýðý daha önce hiç verilerle kanýtlanmamamýþtý.
Kýsa adý LCROSS olan Ay Krateri Gözlem ve Algýlama Uydusu projesi 79 milyon dolara mal oldu.
Ekim ayý baþýnda, atýlan 2.200 kilogram aðýrlýðýndaki bir roket, saatte 8.000 kilometre hýzla Ay'ýn güney kutbundaki Cabeus Krateri'ne býrakýldý.
Çeþitli kameralar ve cihazlar taþýyan bir uydu da, çarpmanýn etkisiyle saçýlan maddeleri inceleyerek içlerinde su buharý olup olmadýðýný araþtýrdý.
Dört dakika süren gözlem iþlevini tamamlayýp verilerini Dünya'ya geçtikten sonra, araþtýrma uydusu da Ay yüzeyine düþtü.
Ay'da su varlýðý, insanlarýn uyduyu daha yakýndan keþfi ve kalýcý üsler kurulmasý için hayati bir kaynak olabilir.
LCROSS projesi uzmanlarý ellerindeki verilerin henüz ilk bulgularý içerdiðini söylüyor; ancak çalýþmalarýnýn ilerleyen aþamalarýnda Ay'da ne kadar su bulunabileceði konusunda daha net veriler elde etmeyi umuyor.
Projede yer alan Brown Üniversitesi'nden Peter Schultz, "Asýl heyecan verici olan, sadece bir noktada çarpýþma yapmýþ olmamýz. Bu petrol için sondaj yapmak gibi. Bir yerde kaynak bulursanýz, yakýnlarda baþkalarýný da bulma olasýlýðýnýz artar" diyor.