Sizden Gelenler( Güncel Meseleler )
Pages: 1
Tartiliyoruz...!!! By: merziye Date: 19 Kasým 2009, 15:59:49
                     


Tartýlýyoruz ...


Gözetimindeyiz Yaratan’ýn (c.c.).

Biz görmesek de, O görüyor bizi. Biliyor ne düþündüðümüzü, ne konuþup, ne yaptýðýmýzý… Günü gelende, sorgulayacak hepimizi.

Nimetlerle ve musibetlerle sýnýyor bizi.

“Mallarýnýzla ve canlarýnýzla mutlaka sýnanacaksýnýz”1 buyuruyor.

 “Sonra o gün (gelende, verilen) nimetlerden (mutlaka) sorulacaksýnýz.”2

 “Andolsun, biz sizi korku, açlýk, mallardan, canlardan ve ürünlerden (gelirlerinizden) eksiltmekle sýnýyoruz. Sabýr gösterenleri müjdele”3 buyuruyor.

Ýyilikler tartý bize, sýkýntýlar tartý… Baþarýlar, yenilgiler tartý… Karþýmýza çýkan her olay, her konu tartý… Bizi tartýyor. 

Ýmanýmýz tartýlýyor sürekli. Düþüncemiz, aklýmýz, sözümüz, davranýþýmýz tartýlýyor…

Tercihlerimizle, seçimlerimizle; kazançlarýmýzla ve kayýplarýmýzla tartýlýyoruz.

Görevlerimiz, sorumluluklarýmýz, canýmýz, malýmýz, ailemiz, yaþadýðýmýz dünya emanet bize… Emanetlere vefamýzla tartýlýyoruz. Sorumsuz ve baþýboþ olarak gönderilmedik dünyaya.

“Ýnsan, baþýboþ býrakýlacaðýný mý sanýyor”4 buyuruyor Yaratan.

       “Bizim, sizi boþ yere, bir oyun ve eðlence olarak yarattýðýmýzý ve sizin bize döndürülüp getirilmeyeceðinizi (hesaba çekilmeyeceðinizi) mi sanýyorsunuz”5 buyuruyor.

Sadece inanmak yeterli deðil elbet. Ýnancýn gereðini yerine getirmekle de sýnanýyoruz: “Ýnsanlar, (sadece) ‘inandýk’ demeleriyle býrakýlacaklarýný ve sýnava çekilmeyeceklerini mi sanýyorlar. Evet, Andolsun ki, biz, kendilerinden öncekileri de sýnadýk.”6

Hayat bunun için, ölüm bunun için…

       Rab, kimin daha güzel iþ yapacaðýný denemek için hayatý ve ölümü yarattý.7

“Her can ölümü tadacaktýr. Biz sizi, þerle ve hayýrla deneyerek imtihan etmekteyiz ve siz sonunda bize döndürüleceksiniz.”8

Bazen basit, bazen aðýr oluyor deneniþimiz. Yükümüzü hafifletmesi için; “Rabbimiz, gücümüzün yetmeyeceði þeyleri bize yükleme”9 diye dua etmemiz isteniyor Kutlu Kitabýmýzda.

Nimetler karþýsýnda þükretmek; musibetler karþýsýnda sabretmek borcumuz var Yaratan’a… Þükür ve sabýrla tartýlýyoruz. Dünya bu iþte, Hayat bu…

Þükür; tam bir teslimiyetle, O’nun emirlerini yerine getirmek, yasaklarýndan sakýnmaktýr. Mevla’yý memnun etmeye çalýþmaktýr.

Þükür; kulluk etmektir Yaratan’a. Kulluk; þükürdür zaten. Hak Teala’ya karþý isyan içerisinde bulunup da ALLAH’la (hâþâ) alay edercesine “çok þükür” demek; þükür deðildir. O’na kulluk etmeden þükür olmaz!

“Ey iman edenler, size rýzýk olarak verdiðimiz iyi þeylerden nasiplenin ve ALLAH’a þükredin, eðer gerçekten O’na kulluk ediyorsanýz.”10

“Hayýr, artýk (yalnýzca) ALLAH'a kulluk et ve þükredenlerden ol.”11

Þükür, iman etmenin gereðidir. Ýman edip þükretmek; ateþten kurtuluþ vesilesidir:

“Eðer siz iman eder ve þükrederseniz, ALLAH size neden azap etsin! ALLAH, þükre karþýlýk veren ve her þeyi bilendir.”12

Þükür, ibadetin (kulluðun) karþýlýðý olarak kullanýldýðý gibi iman yerine de kullanýlmýþtýr:

“Gerçek þu ki, biz, ona (insana) yolu yöntemi gösterdik. Ýster þükretsin, ister küfür.”13

“Bana þükredin. Küfr (inkâr) etmeyin.”14

Bu manada, ALLAH’a karþý þükür içerisinde bulunmamak; küfürdür!

Þükür, hem dünya, hem de ahret için nimetlerin artýþ vesilesidir:

“Þükredenleri mükâfatlandýracaðýz.”15

“Hani Rabbiniz size þöyle bildirmiþti: Eðer þükrederseniz, size yönelik nimetlerimi kesinlikle arttýrýrým, eðer nankörlük ederseniz, hiç kuþkusuz azabým pek aðýrdýr.”16


Musibetler karþýsýnda da sabretmekle ödevliyiz:

Sabýr; yapýlan haksýzlýk ve zulümler karþýsýnda boynunu büküp elini koynuna baðlayarak, zillete razý olmak deðildir. Böyle bir sabrý ne Kur’an tavsiye etmiþtir ve ne de Peygamberler örnekleþtirmiþtir…

Ýslam, haksýzlýða destek olmak veya uzlaþmak þurada kalsýn, zulme razý olmayý bile zulüm kabul eder.

Ýslam’ýn geliþ gayesi; haksýzlýklarý ortadan kaldýrmak ve hakký hâkim kýlmaktýr!

Sabýr; Hakk’ýn hâkimiyeti için; zulüm, haksýzlýk ve batýl ile savaþta; yýlmamak, yorulmamak, baskýlara boyun eðmemek, sýkýntýlara tahammül ederek direnmektir.

Sabýr; ALLAH’ýn emirlerini yerine getirmekte ve yasaklarýna karþý mücadele etmekte azami ceht ve gayret göstermektir.

Bu anlamda; kesinlikle hiç kimseye haksýzlýk ve zulmetmeyen, yapýlan zulüm ve haksýzlýklara da seyirci kalmayan; haksýzlýk karþýsýnda susmayan insandýr Müslüman. Ýyiliði emreden, kötülükleri yasaklayan insandýr. Eliyle ve diliyle kötülükleri düzeltmeye gayret eden insandýr.

Hiçbir þey yapmadan sadece kalben tiksinmek ve nefret etmek ise zayýf imanlýlarýn yapacaðý iþtir. Müslüman bunu bilir… Zalimlerden nefret etmeyenlerin; (hele hele dünya menfaati için) dalkavukluk edenlerin; hardal tanesi kadar imana sahip bulunmadýklarýný da bilir…

Bilmelidir… Ve kendine yakýþýr þekilde davranmalýdýr!

Ýþte bu çileli yolculuða dayanmanýn adýdýr sabýr…

“ALLAH, (kendi yolunda) üstün çaba gösterdiðinizi (ve bu cihatta) zorluklara karþý sabýrlý olduðunuzu görmedikçe; Cennete girebileceðinizi mi sanýyorsunuz?”17

Evet, sabýr, bu denli önemli…

Çaðýmýzda, yeryüzü coðrafyasýnda zorlu bir sýnav geçiriyor mustad’af (zayýf, ezilen) insanlar… Ne yazýk! Putlaþtýrýlan bazý ilahlardan medet umuyor kimileri. Elendi, döküldü niceleri bu deneniþte. Putlarýn gölgesine sýðýnarak kendilerini sömürenlerden yardým dilenenleri gördükçe kahroluyor insan.

Her sýkýntý da, her nimet de bir sýnav sorusu bize. Dünya hayatýnýn tamamý, bütün ömür bir deneniþ… Tartýlýyoruz.  Ve tartýlacak bütün fiillerimiz dünyadan ayrýlýnca. Memnun edici bir hayatla tanýþacak o gün tartýsý aðýr gelenler. Tartýsý hafif gelenler, kýzgýn ateþten bir annenin kucaðýna atýlacak.18

Ýþlenen “fahþa” (ahlaksýzlýklar ve çirkinlikler), münker (kötülükler) ve baðilikler (aþýrýlýklar) karþýsýnda elimizden bir þey gelmiyorsa; gücümüz yetmiyorsa; bari zillete razý olmadan, onurlu kimliðimizi kuþanarak; “lekum dinukum ve liye din.” Sizin dininiz (yolunuz) size; benim dinim de bana dememiz gerekmez mi?..

Tartýsý hafif gelenlerin safýnda yer almayýp bu bilinçle bilendiðimiz gün; gün aðaracaktýr inþALLAH…


 Al-i Ýmran:3/186

2- Tekasür: 102/8

3- Bakara: 2/155

4- Kýyamet:75/36

5- Mu’minun:23/115

6- Ankebut: 29/2, 3; Ýnsan: 75/36

7- Mülk: 67/2

8- Enbiya: 21/35

9- Bakara: 2/286

10- Bakara:2/172

11- Zümer: 39/66

12- Nisa: 4/147

13- Ýnsan: 76/3

14- Bakara: 2/152

15- Al-i Ýmran:3/145

16- Ýbrahim: 14/7

17- Al-i Ýmran:3/142 Bakýnýz: Bakara:2/155;153,249; Al-i Ýmran:3/146;Enfal: 8/46,66; Nahl: 16/110

18- Karia: 101/6-11


radyobeyan