Bilincsiz Antibiyotik kullanmayin By: hafizvuslat Date: 17 Kasým 2009, 11:43:27

Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgýna yol açan A(H1N1) gribi baþta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmadýðý, doktor tavsiyesi olmadan kullanýldýðýnda yan etkiler gösterebiliyor.
Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgýna yol açan A(H1N1) gribi baþta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmadýðý, bu hastalýklarda söz konusu ilaçlarýn doktor tavsiyesi dýþýnda kullanýlmasý halinde yan etki ve direnç geliþtiði bildirildi.
Saðlýk Bakanlýðý'nýn, ''Avrupa Antibiyotik Farkýndalýk Günü'' nedeniyle hazýrladýðý broþürlerde, akýlcý antibiyotik kullanýmý, antibiyotik direnci, nezle ve gripte antibiyotik kullanýmýnýn sakýncalarýna dikkat çekildi.
Buna göre, özellikle A(H1N1) salgýný için hastalarýn kendi kendine antibiyotik tedavisi uygulamamalarý önerilirken þunlara dikkat çekildi:
-Antibiyotikler, A (H1N1) dahil olmak üzere virüslere karþý fayda saðlamaz, salgýnýn ve diðer virüslerin baþkalarýna bulaþmasýný önlemez.
-Yanlýþ sebeplerle örneðin grip için alýnan antibiyotikler size hiçbir fayda saðlamaz, ishal gibi yan etkileri olabilir ve bakterilerdeki antibiyotik direncini artýrýr. Bunun sonucunda gelecekte antibiyotiðe ihtiyaç duyduðunuzda artýk fayda saðlamazlar.
-Bakteriyel akciðer enfeksiyonlarý bir grip komplikasyonudur. Buna A(H1N1) enfeksiyonu da dahildir. Bu türden komplikasyon görülen hastalar yalnýzca doktorlarý tarafýndan öngörülen uygun antibiyotik tedavisinden fayda görürler.
-Antibiyotik almadan önce her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
Gribe yakalananlara þu durumlarda doktora baþvurmalarý önerildi:
-Belirli bir risk grubundaysanýz,
-Astým, KOAH, þeker, kronik kalp ve böbrek ve kanser gibi hastalýðýnýz varsa,
-Gebeyseniz,
-Ciddi belirtiler gösteriyorsanýz, bunlarda iyileþme olmuyorsa ya da kötüleþme varsa.
ANTÝBÝYOTÝK DÝRENCÝ NEDÝR?
Antibiyotik direnci, bir antibiyotiðin belli bir bakteriyi öldürme veya çoðalmasýný durdurma özelliðini kaybetmesi anlamýna geliyor. Dirençli bakteri, antibiyotik karþýsýnda hayatta kalarak çoðalmaya devam ederken, hastalýðýn daha uzun sürmesine ve hatta ölüme yol açabiliyor. Dirençli bakterilerin neden olduðu enfeksiyonlarýn tedavisinde daha ciddi yan etkileri olabilen ve daha pahalý baþka antibiyotikler kullanýlýyor.
Dirençli bakteriler hastanýn durumuna baðlý olarak idrar yolu, akciðer, cilt ve kan dolaþýmý enfeksiyonlarýna yol açabiliyor.
Dirençli bakteriler nedeniyle hastanede yatan hastalar, yatýrýlma sebeplerine baðlý olmayan dolaþým sistemi, cerrahi bölge ve kan dolaþýmý, kalp kapaðý enfeksiyonlarý açýsýndan da risk altýnda bulunuyor.
ANTÝBÝYOTÝKLERÝN ÝLAÇ TÜKETÝMÝNDEKÝ PAYI
Bu arada, 2008 yýlýnýn Eylül ayý ile bu yýlýn Eylül ayý arasýnda Türkiye'de toplam 243 milyon 826 bin 404 kutu antibiyotik satýlýrken, bunlar için 1 milyar 974 milyon 996 bin TL'lik harcama yapýldý.
Yine ayný dönemde Türkiye'de antibiyotiklerin genel ilaç tüketimi içindeki payý, bir çok geliþmiþ ülkeden çok daha yüksek.
Antibiyotiklerin genel ilaç tüketimi içindeki payý ABD'de yüzde 3.3, Japonya'da yüzde 4.9, Fransa'da yüzde 3.7, Almanya'da yüzde 2.9, Ýtalya'da yüzde 6.1, Ýspanya'da yüzde 4, Ýngiltere'de yüzde 3.6, Kanada'da yüzde 2.8, Brezilya'da yüzde 7.3, Rusya'da yüzde 5.5, Avustralya'da yüzde 3.1, Hollanda'da yüzde 2.5, Yunanistan'da yüzde 4.5, Polonya'da yüzde 6.4, Portekiz'de yüzde 3.8, Türkiye'de ise yüzde 12.9.
AA