Týp Dünyasý
Pages: 1
Meyve suyu asabiyetinize iyi gelir By: hafizvuslat Date: 15 Kasým 2009, 12:57:25



Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalýklarýnýn en yoðun olarak görülmeye baþladýðý þu günlerde, C vitamini büyük önem taþýyor. Ayrýca, günde içilen bir bardak portakal suyu sinirleri yumuþatýyor.



Optimal beslenmeyi hiç duydunuz mu? Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, 'optimal beslenme'yi; çeþitli besinleri tüketmek, boya uygun beden aðýrlýðýný korumak, daha az yað ve daha az doymuþ yað tüketmek, diyette tam tahýl ürünleri, kuru baklagiller, sebze-meyve tüketimini artýrýp, þeker tüketimini azaltmak, günlük tuz ve sodyum tüketiminde aþýrýya kaçmamak, sývý tüketimini artýrmak, sigara içmemek, alkol tüketmemek, aktif yaþam þekli yaþam kalitesini artýrdýðý için fiziksel aktiviteyi artýrmak olarak tanýmlýyor. Beslenme yetersizliði ve dengesizliðinin neden olduðu hastalýklarýn baþýnda enfeksiyon hastalýklarý geliyor. Bu hastalýklar sýrasýnda metabolizma hýzlanýyor, vücut dokularýnýn yýkýmý artýyor, dolayýsýyla besin öðelerinin vücuttan atýlýmý artýyor. Özellikle protein, A ve C vitamini, demir ve çinkonun vücuttaki miktarý azalýyor. Prof. Yücecan, bu kayýplarý yerine koymanýn 'optimal beslenme' ile mümkün olacaðýný vurguluyor.
A vitamininin büyüme için gerekli olduðuna deðinen Yücecan, kemiklerin geliþimi için çok önemli olan bu vitaminin yeters zliðinde infeksiyon hastalýklarýna yakalanma olasýlýðýnýn arttýðýna iþaret ediyor. A vitamini yönünden zengin havuç ve kayýsýnýn, çocuklar için keyifli bir hale getirilerek, karýþýk meyve veya sebze suyu olarak verilmesini öneriyor. Örneðin; bir bardak kayýsý suyu, günlük A vitamini gereksiniminin 4-8 yaþ grubu çocuklarda % 48'ini, 9-13 yaþ grubunda % 32'sini, 14 yaþ ve üzeri erkeklerde % 21'ini, 14 yaþ ve sonrasý kadýnlarda ise % 27'sini karþýlýyor.

SEBZE SUYU ÝÇMEYE NE DERSÝNÝZ?

Savunma sistemimizi güçlendirmek elimizde. Bunlarýn en iyi kaynaðýnýn ise sebze ve meyveler olduðuna vurgu yapan Prof. Yücecan, sebze ve meyve sularýnýn içeriðinde yüksek oranda bulunan A, C ve E vitaminlerinin antioksidan etkinlik gösterdiðini söylüyor.

C VÝTAMÝNÝ STRESÝ ÖNLÜYOR

Turunçgillerden elde edilen beþ farklý meyve suyunun toplam antioksidan kapasitesi % 65-100 arasýnda deðiþiyor. Portakal suyunda yüksek antioksidan potansiyele ve saðlýðý geliþtirici kapasiteye sahip bileþenler bulunuyor. Bu bileþenlerin portakal suyunda bulunan C vitaminiyle birlikte baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði belirtiliyor. Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini gereksiniminin % 30'nu karþýlýyor. Ayrýca potasyum, folik asit için iyi kaynak. Portakal suyu tüketiminin insanlarda vitamin C konsantrasyonu ve antioksidan göstergeler üzerine etkisi üzerinde yapýlan bir çalýþmada 250 mg vitamin C içeren 2 bardak portakal suyu (500 mL/g) içilmesinin plazmadaki vitamin C konsantrasyonlarýný artýrdýðý belirlenmiþ. Yücecan, özellikle yüksek strese sahip insanlarda C vitamininin koruyucu etkisinin daha ileri düzeyde olduðunu vurgulayarak, bu kiþilerin her gün bir bardak portakal suyu tüketmesini öneriyor. Özellikle sigara içen insanlarda, C vitamini alýmýnýn önemine dikkat çekiliyor.

YENÝ ÞAFAK


radyobeyan