Týp Dünyasý
Pages: 1
Limondan vazgecmemeniz icin 10 neden By: hafizvuslat Date: 13 Kasým 2009, 12:26:35




Limon yaz-kýþ insanoðlunun sofrasýndan eksik etmediði bir meyve. Et yemeklerine, özellikle tavuða eþlik eden limon, salatalarýn da vazgeçilmez tadýdýr.


Tatlýda da kullanýlýr, tuzlu yemeklerde de; çaya da sýkýlýr, çorbaya da... Daha bitmedi; limonun yararlarý saymakla tükenmez! Gribe iyi gelir, iþtah açar, insaný güzelleþtirir, cildi temizler... Daha neler neler...

1- Lezzet katma: Limon, güçlü narenciye tadý veren popüler bir meyve. Bu tat kabuðundaki yaðlardan geliyor. Tipik olarak süslemede kullanýlan limonu, yemeðin tarifine göre uzun dilimler halinde kesebilir ya da küçük küçük kýyabilirsiniz. Yemeklere limon lezzeti katmak için, sadece limon kabuðunun dýþ parçasýný rendeleyin ya da keskin bir býçakla ince ince dilimleyin. Daha acý olan alttaki beyaz kýsýmdan uzak durun.

2- Gremolata yapmak: Gremolata, Ýtalya'da meþhur olan, et, balýk, dana incikle kullanýlan bir çeþni. Sarýmsak ve narenciye tadýný seviyorsanýz gremolata tuz ve biberin yerine servis edilebilir. Gremolata için, eþit oranlarda limon, sarýmsak ve maydanozu karýþtýrýn. Birkaç damla zeytinyaðý sarýmsak tadýnýn yoðunluðunu azaltýr.

3- Kaynayan yumurtalar: Piþerken kabuklarýnýn çatlamamasý için yumurtayý limon suyuyla fýrçalayýn. Eðer suya bir çay kaþýðý limon suyu eklerseniz, piþtikten sonra yumurtalarýnýzýn kabuðu daha kolay soyulur. Ayrýca, limon suyu patateslerin ve karnýbaharýn kararmasýný da önlüyor.

4- Pörsümüþ salataya can verir: Hiçbir þey buruþmuþ, pörsümüþ salata kadar kötü olamaz. Ancak, limon salataya ikinci bir can verir. Kendini býrakmýþ yeþilliklerin önceki lezzetli durumuna gelmesi için, bir kâse soðuk suyun içine sadece yarým limon sýkmanýz gerekiyor. Sonra kâseyi bir saat kadar buzdolabýnda bekletin, yeþillikleri dýþarý çýkarýp kurulayýn.

5- Koruma malzemesi: Limonlar, yeni kesilen birçok meyveyi kararmaktan koruyor. Dilimlenmiþ meyveler üzerine biraz limon sýkmak meyvelerin orijinal rengini korumasýný saðlar. Bu etki birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve avokado, elma, þeftali, kayýsý ve armut gibi birçok meyveyle birlikte kullanýlabilir. Birçok insan, limonun birçok gýdanýn tadýný geliþtirdiðini düþünüyor.

6- Tat geliþtirici: Yemeklere limon sýkmak tuz tüketimini azaltýr. Fazla tuz, kan basýncýný, kalp krizi ile felç riskini de artýrýr. Amerikalýlar günde 7 bin mg'a yakýn tuz tüketiyor. Günlük tuz ihtiyacý ise sadece 2 bin 300 mg'dýr. Limon suyu, en sevdiðiniz yiyecekler için farklý bir lezzet geliþtirmede iyi bir seçenek. Tavuða, bifteðe, ve sebzeler limon sýkarak lezzetini artýrabilirsiniz.

7- Kanserle savaþýr: Limon kabuklu siyah ya da yeþil çay içmenin, belirli kanser türlerini, yüzde 70'e varan oranlarda azalttýðý belirtiliyor. Limon, cilt kanseri koruyucusu olarak güneþ yanýðýný önlemeye yardým ediyor. Çay ve limon kabuðu kombinasyonunda bulunan doðal içerikler, vücudu cilt kanserine yol açan güneþin zararlý UV ýþýnlarýndan koruyor.

8- Ýçecekleri soðuk tutar: Buz kalýplarýnýza bir damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Suya, sodaya ve hatta çaya limon eklemek, içeceklerinizin tadýnýn daha iyi olmasýný saðlar. Buz kalýbýnýzý doldurduðunuzda taze limonu ortadan ikiye kesin ve suyun içine sýkýn. Birkaç saat sonra herhangi bir soðuk içeceðinize eklemek için harika bir buzunuz olacak.

9- Limonata yapmak: Birkaç limonunuz varsa, limonata yapmayý deneyin. Sýradan bir limonata yapmayýn. Yenilikçi olun ve limonatayý ananas veya karpuz suyuna karýþtýrabilirsiniz. Karýþýk limonatayý sevmiyorsanýz, buz, limon, su ve þekeri karýþtýrarak hazýrladýðýnýz sýradan limonata da içebilirsiniz. Bu klasik içecek her zaman raðbet görecek.
 
10- Saðlýðýnýza iyi gelir: Limon suyu birçok yaygýn hastalýk için doðal, lezzetli bir tedavi. Boðazýnýz aðrýyorsa günde 3 kez limonlu suyla gargara yapabilirsiniz. Limon böbrek, karaciðe ve kanýnýzý temizliyor. Ilýk ya da sýcak limon suyu, sindirim sisteminize iyi gelir. Sabahlarý uyanýnca limon suyu içerseniz, sindirim ve dolaþým sistemi daha iyi çalýþýr.


ZAMAN


radyobeyan