Uyurken horlamayi onlemenin 5 yolu By: hafizvuslat Date: 08 Kasým 2009, 16:08:11

Horlama burun týkanýklýðý, þiþmanlýk, uyku apnesi gibi çeþitli nedenlerden dolayý meydana geliyor. Hangi nedenle olursa olsun horlama uykunuzu bölebilir ya da eþinizin uykusunun kaçmasýna neden olabilir. peki nasýl kurtulmalý?
Horlama burun týkanýklýðý, þiþmanlýk, uyku apnesi gibi çeþitli nedenlerden dolayý meydana geliyor. Hangi nedenle olursa olsun horlama uykunuzu bölebilir ya da eþinizin uykusunun kaçmasýna neden olabilir. Peki sýkýntý veren bu durumu önlemek için neler yapabilirsiniz?
horluyorsanýz öncelikle buna neyin yol açtýðýný tespit etmeniz gerekiyor. Nedenini anladýðýnýzda, horlamayý önlemenin yolunu bulmada daha baþarýlý olacaðýnýz belirtiliyor.
Horlamanýn nedenleri:
1. Horlama, burun geçiþiniz dar olduðunda ya da týkandýðýnda meydana gelebilir. Bunun da çeþitli nedenleri var: soðuk algýnlýðý, alerji, aþýrý kilo, uyku apnesi, alkol, burun týkanýklýðý, kas gevþetici ilaçlar, uyku ilaçlarý, büyük bademcik ya da burun deviyasyonu gibi fiziksel durumunuz, astým, sýrt üstü uyuma.
2. Nedenini bulmak için doktora gidin. Çünkü, uyku apnesi ya da astým gibi tedavi gerektiren bir nedenden dolayý horluyor olabilirsiniz.
Baþka bir deyiþle, doktorlar horlama nedeninizi bularak buna uygun çözümler önerebilirler. Örneðin, burun deviyasyonunuz varsa, doktorunuz düzeltmek için ameliyat olmanýz gerektiðini söyleyebilir.
Horlamanýz kilo sorunundan kaynaklanýyorsa, doktorunuz bunu baþarmanýz için faydalý öðütler verecektir. Eðer horlamanýz uzun süreliyse ya da þiddetliyse, uykunuzu bölüp saðlýðýnýzý etkileyebilir.
Saðlýðýnýza katkýda bulunmak için, doktora gitmeniz pozitif bir adým olacaktýr.
3. Týkanýklýktan kurtulma: Horlamanýz burun týkanýklýðýndan ileri geliyorsa, burun yolunuzu mümkün olduðunca açýk tutmak size yardýmcý olacaktýr. Bunu deðiþik þekillerde yapabilirsiniz.
· Burun týkanýklýðýný giderici ilaç kullanýn: Eczanede burun týkanýklýðýný açan bitkisel ya da homeopatik ilaçlar bulabilirsiniz.
· Mentolü akciðerlere soluma aygýtý kullanýn: Mentolün birkaç saat iþe yaradýðý belirtiliyor.
· Bitkisel yaðlar: yastýðýnýzýn üzerine birkaç damla nane, biberiye gibi bitkisel yaðlarý döküp horlamadan uyuyabilirsiniz.
4. Alerjinizi kontrol altýna alýn. Alerjiler, horlamanýn bir baþka nedenidir. Alerjinizi kontol altýna alýrsanýz, horlama ihtimalinizi azaltabilirsiniz.
Alerjinizi kontrol altýna almak için de reçetesiz ilaçlar içebilir, doktorunuzun verdiði ilacý ya da doðal çareler kullanabilirsiniz. C vitamini, yeþil çay, üzüm çekirdeði özü, ýsýrgan otu da alerjinin doðal yoldan çaresi olabiliyor.
5. Kilonuzu kontrol edin: Aþýrý kilolu olmak, horlamanýn nedenlerinden biridir. Eðer kilonuzu düþük tutarsanýz ya da kilo verirseniz, horlamanýz da duracaktýr.
Sizin için iyi olan herhangi bir yöntemle kilo vermeyi tercih edin. Yavaþ ve aþamalý kilo vermenin daha uzun süre kalýcý olduðunu unutmayýn.
Zaman