Namazlara Ait Niyetler By: haber Date: 06 Kasým 2009, 17:29:48
NAMAZLARA AÝT NÝYETLER
60- Namazlarda niyet de þarttýr. Þöyle ki: Niyet aslen bir azimden ve kesin bir iradeden ibarettir. Kalbin bir þeye karar vermesi ve bir iþin ne için yapýldýðýný düþünmeksizin bilmesi demektir.
Namazla ilgili niyet, Yüce Allah'ýn rýzasý için ihlasla namazý kýlmayý istemek ve hangi namazýn kýlýnacaðýný bilmektir. Yapýlan iþlerin önemleri ve sevablarý niyetlere göredir. Ýnsanýn niyeti halis (sýrf Allah rýzasý için) olmalýdýr. Ýnsan yapacaðý bir ibadeti þuurlu bir halde yapmalýdýr. Yapacaðý iþle, Allah rýzasý gibi, yüksek bir gaye gözetmeli ve gaflet içinde bulunmamalýdýr.
61- Niyet kalbe aittir. Bununla beraber kalb ile niyet yapýldýktan sonra dil ile de söylenmesi daha iyidir. Bir insan baþlayacaðý bir namaza, kalb ile niyet edip de dili ile bir þey söylemese, o namazý caiz olur. Fakat kalb ile niyet etmekle beraber "þu vaktin farzýný veya sünnetini kýlmaya niyet ettim" demesi, daha iyidir. Bu þekilde, hem kalb, hem de dil ile niyet edilmesi, sahih olan görüþe göre müstahabdýr. Kalbden niyet olmaksýzýn dil ile yapýlan niyet sahih deðildir.
62- Farz namazlarla bayram ve vitir namazlarýndan bunlarý yerine getirirken hangi vakitler olduðunu belirlemek gerekir: "Bugünkü sabah namazýna" veya "Bugünkü cuma namazýna, bugünkü vitir namazýna, bugünkü bayram namazýna" diye niyet edilir. Yalnýz farz namaza niyet etmek yeterli deðildir. Böyle bir niyetle farz namazlarý tayin edilmiþ olmaz. Fakat hangi namaz olduðu belirlenmeksizin vakit içinde: "Bu vaktin farzýný kýlmaya" diye niyet edilmesi kafi gelir. Rekatlarýn sayýsýný anmaya gerek yoktur. Yalnýz cuma namazý böyle deðildir; onu vaktin farzý niyeti ile kýlmak olmaz; çünkü asýl vakit öðlenindir, cumanýn deðildir.
63- Nafile namazlara gelince: Bunlarda sadece namaza niyet etmek kafidir. Fakat þu vaktin ilk sünnetine veya son sünnetine niyet ettim, diye de kýlýnýrlar. Bu namazlarýn müekked veya gayri müekked olduklarýný belirlemeye de gerek yoktur. Ancak teravih namazý için: "Teravih namazýný veya vaktin sünnetini kýlmaya niyet ettim" demelidir, ihtiyat olan budur.
64- Cemaata yetiþip de, imamýn farzý mý, yoksa teravihi mi kýldýðýný bilmeyen kimse, farza niyet ederek imama uyar. Eðer imam farzý kýlýyordu ise, uyanýn da farzý sahih olur. Eðer imam teravih namazýný kýlýyordu ise, ona uyan o kimsenin namazý nafile yerine geçer. Yatsý namazýndan önce teravih kýlýnamayacaðý için, teravih yerine geçmez.
65- Niyetin Tekbir alma zamanýna yakýn olmasý daha faziletlidir. Daha önce de niyet edilebilir; yeter ki, niyet ile tekbir arasýnda namaza aykýrý bir hal bulunmuþ olmasýn.
Örnek: Bir kimse abdest alýrken herhangi bir namazý kýlmaya niyet etse, sonra namaza aykýrý düþen yiyip içmek ve konuþmak gibi bir iþte bulunmadan namaz yerine varýp namaza baþlasa sahih olur. Bu arada hatýrýna o niyet gelmese dahi yine namazý sahih olur. Fakat tekbirden sonra yapýlacak bir niyet ile namaz sahih olmaz. Tercih edilen görüþ budur. Diðer bir görüþe göre, tekbir aldýktan sonra, Sübhaneke ve Eüzü'den önce yapýlacak niyetle de namaz caiz olur.
(Ýmam Þafiî'ye göre, niyetin tekbire yakýn yapýlmasý þarttýr.)
66- Farz namaz yerine getirilirken kazayý niyet etmek, kaza namazý kýlýnýrken farza niyet etmek suretiyle namaz caiz olur. Örnek: Bir kimse öðle namazýnýn vakti çýkmamýþtýr inancý ile öðlenin farzýný yerine getirmeye niyet etse ve namazý tamamladýktan sonra öðle vaktinin çýkmýþ bulunduðunu anlasa, farza niyet ederek kýlmýþ olduðu namaz kaza yerine geçer.
67- Bir kimse öðle gibi vakit içinde hem öðle, hem de ikindi namazýna niyet etse, bu niyet vakti girmiþ olan namaz için geçerli olur. Vakti girmemiþ olan namaz buna engel olmaz.
68- Bir kimse, bir vaktin farzýna niyet ederek namaza baþlayýp da sonra nafile kýlýyormuþ gibi bir zanla namazý tamamlasa, bu namazý o farzdan sayýlýr. Çünkü namazýn sonuna kadar niyetin hatýrlanmasý þart deðildir.
69- Bir kimse nafileye niyet ederek tekbir aldýktan sonra farza niyet ederek tekrar tekbir alsa, farz namaza baþlamýþ olur. Aksi de böyledir.
Yine bir kimse öðle namazýnýn farzýna niyet ederek bir rekat kýldýktan sonra, ikindi namazýnýn farzýna veya bir nafile namaza niyet ederek tekrar tekbir alsa, öðle namazýný bozmuþ olur ve ikinci niyete göre namaza baþlamýþ sayýlýr.
70- Cemaat halinde imama uyulduðu zaman da niyet edilmesi lâzýmdýr. "Bugünkü öððle namazýnýn farzýný kýlmaya niyet ettim; uydum bu imama" denir. Bu þekilde bir niyet yapýlmazsa, imama uymak sahih olmaz.
71- Bir kimse namaza tek baþýna baþlamýþken imama uymaya niyet ederek diliyle tekrar tekbir alsa önceki namazýný bozmuþ ve imama uymuþ olur.
72- Ýmama uyan kimsenin kýlacaðý namazý belirtmeksizin yalnýz: "Ýmama uydum" veya "iktida ettim" diye niyet etmesi, üstün tutulan görüþe göre yeterli deðildir. "Ýmamla beraber namaz kýlmaya niyet ettim" denilmesi de böyledir.
73- Bir kimse imama uymaya niyet edip namaza baþladýðý halde imam henüz namaza baþlamamýþ bulunsa bu uyuþ, sahih olmamýþ olur. Hatta "Allah" veya "Ekber" kelimesini imam daha bitirmeden kendisi bitirse yine imama uymuþ olmaz. Fakat ikinci kere olarak tekbir alsa bununla imama uymuþ olur.
74- Cemaatin imama uymaya niyeti, imam "Allahü Ekber" deyip namaza baþlamasýndan sonra olmalýdýr ki, bir namaz kýlana uyulmuþ olsun ve imamdan önce tekbir alýnmýþ olmak ihtimali kalmasýn. Bu, Ýmam Ebû Yusuf ile Ýmam Muhammed'in görüþüdür. Ýmam Azam'a göre, cemaatýn tekbirleri imamýn tekbirine yakýn olmalýdýr; çünkü bunda ibadete acele etme fazileti vardýr. O halde niyetin önce olmasý gerekir. Bununla beraber imam, daha Fatiha suresini bitirmeden tekbir alýp imama uyan kimse, iftitah (baþlangýç) tekbirinin sevabýna kavuþmuþ olur.
75- Kendisine uyulan imamýn kim olduðunu bilmek gerekmez. Hasan olduðu sanýlan imamýn, Bekir olduðu anlaþýlsa, yapýlan imama uyma niyetine bir engel teþkil etmez. Ancak Hasan'a uydum diye tayinde bulunarak niyet edildiði halde, imamýn baþkasý olduðu anlaþýlsa, iktida (imama uyma) sahih olmamýþ olur; çünkü bu kayda baðlanmýþ bir niyettir.
76- Ýmam olan þahsýn, imamete niyet etmesi gerekmez. Ancak kadýnlarýn da kendisine uymalarýnýn sahih olabilmesi için imamete niyet etmesi gerekir. Bunun için bir imam: "Ene imamun limen tebianî = Ben bana uyanlara imamým" diye niyet etse, kendisine kadýnlar da uyabilirler. Ýmamet bahsine bakýlsýn.
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: mevlüdekalýnsaz Date: 01 Aralýk 2014, 19:14:48
Allah razý olsun..konu ayrýntýlý bir þekilde açýklanmýþ..bilmediklerimi de öðrenmiþ oldum .Rabbim unutturmasýn..
Rabbim ilmimizi ziyade eylesin inþallah..
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: Rüveyha Date: 01 Aralýk 2014, 19:49:56
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah..Mevlam razý olsun kardeþim..Amin inþaAllah mevlüde hocamýzdan..Rabbim öðrendiklerimizi unutturmasýn inþaAllah..
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: [Muhammed] Date: 01 Þubat 2015, 01:10:54
Ve aleykumselam...
Rabbim razý olsun gerçektende bilmediðim konularýmý gidermiþ oldum...
Rabbim razý olsun paylaþýmdan dolayý...
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: SEVÝLAY AKTAY 8/B Date: 01 Þubat 2015, 01:54:02
Bizim neye niyet ettigimizi neye karar verdiysek bellirtmeliyiz.paylaþandan Allah razý olsun:)
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: Bilal2009 Date: 27 Kasým 2018, 14:59:41
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri her iþte niyetini hakkýyla alanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: Sevgi. Date: 28 Kasým 2018, 00:44:24
Aleyküm Selâm. Rabbim bizleri herdaim Rýzasýna uygun þekilde her iþinde niyeti güzel olan kullarýndan olabilmeyi nasip etsin inþaAllah. Amin Ecmăin
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: ceren Date: 29 Kasým 2018, 16:14:08
Esselamu aleykum. Namaza baþlarken hakkiyla niyet eden adabýna uyan kullardan olalim inþallah. ..
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: Fethiye Çopur Koü Date: 30 Kasým 2018, 01:35:37
"ALLAH'IM saygý duymayan kalpten, kabul olmayan duadan, doymadan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sýðýnýrým." Hadisi Þerif
Böyle faydalý bilgileri bizlere ulaþtýrdýðiniz için Allah razý olsun...
Ynt: Namazlara Ait Niyetler By: Sevgi. Date: 30 Kasým 2018, 01:35:59
Rabbim ilmimizi ziyade eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah Razý olsun
radyobeyan