“Yahudi Tarihi Yahudi Dini” By: ezzehraveyn Date: 04 Kasým 2009, 22:11:09
“Yahudi Tarihi Yahudi Dini”
Ebubekir Sifil
Ýsrail’in Filistin ve Lübnan topraklarýnda sürdürdüðü vahþi iþgal, þüphesiz ki Siyonist ideolojinin kaynaðýný bizatihi Ortodoks Yahudilik’ten alan karakterinin bir yansýmasý. Ýsrailli hahamlarýn savaþ sýrasýnda masum kadýn ve çocuklarýn öldürülebileceðini hükme baðlayan fetvasý bu açýdan þaþýrtýcý deðil.
Dünyanýn gözü önünde sergilenen vahþet örnekleri, “On Emir” içinde yer alan “öldürmeyeceksin, çalmayacaksýn…” gibi hükümleri, “yahudiyi öldürmeyeceksin, yahudinin malýný çalmayacaksýn” tarzýnda yorumlayan Talmud’un tesis ettiði inanç, düþünce ve algý sisteminin pratik yansýmasýndan baþka bir þey deðil.
Yazýnýn týrnak içinde verdiðim baþlýðý, Israel Shahak’ýn Jewish History Jewish Religion adlý eserinin, ilk baskýsý Eylül-2002′de yapýlmýþ Türkçe çevirisinin adý. Edward Said’in uzun bir sunuþ yazýsý yazdýðý, oldukça rahat okunan bu eserinde Shahak, Ýsrail devletinin karakterinin ve gerek içeriye gerekse dýþarýya yönelik olarak ortaya koyduðu uygulamalarýn Ortodoks Yahudilik’le irtibatýný “içeriden” bir ses olarak aktarýyor.
Genel olarak laik/liberal bir bakýþ açýsýyla kaleme alýndýðýna dikkat edilerek okunmasý gereken eserde, Ýsrailli hahamlarýn gündemdeki fetvasýnýn derinlerdeki dayanaðýný da gözler önüne seren yazar, bu konuda oldukça aydýnlatýcý malumat aktarýyor. Ýsrail ordusunda görev yapan bir askerle, baðlý bulunduðu haham arasýnda cereyan eden ilginç mektuplaþma sadece bu nokta itibariyle deðil, birçok bakýmdan üzerinde düþünülmeye deðer. (s. 138 vd.)
Uzun olduðu için buraya alamayacaðým mektubun öncesinde de Ýsrail Ordusu Merkez Komutanlýðý’nca yayýmlanan bir kitapçýkta yer alan –komutanlýk baþ vaizine ait– bir pasajý aktarýlýyor. Birlikte okuyalým:
“Askerî birliklerimiz, bir savaþ, sýcak bir takip ya da baskýn sýrasýnda sivillere rastladýðýnda, eðer bu sivillerin bizim birliklerimize zarar verip veremeyeceði konusunda bir netlik yoksa, halacha’ya göre onlar öldürülebilir, hatta öldürülmelidir… Hangi koþul altýnda olursa olsun, bir Arab’a güvenilmemeli, velev ki o kiþi sivilleþtiði izlenimi vermiþ olsa dahi… Bir savaþ sýrasýnda birliklerimiz düþmana saldýrdýðýnda, onlara halacha tarafýndan kendi halindeki sivilleri dahi öldürme izni ve hatta emri verilmiþtir…”
(Buradaki “halacha”, yüzyýllardan bu yana korunan ve uygulanan Yahudi yasal sisteminin adýdýr.)
Shahak, bu pasajý aktardýðý sayfanýn dipnotunda mezkûr kitapçýðýn Ýsrail Genelkurmayý’nýn emriyle ortadan kaldýrýldýðýný belirtmiþ. Bunun çok fazla önemi de yok zaten. Zira bir “gentile” (Yahudi olmayan kiþi) öldüren Yahudi için somut herhangi bir müeyyidenin söz konusu olmadýðý, hele bunu –altýndaki merdiveni çekmek gibi– “dolaylý” yoldan yapmýþsa, bu fiilinin günah bile sayýlmayacaðý bir sistemde, “Þimdi git, Amalek’i (Amalikalýlar’ý) vur, ve onlarýn her þeylerini tamamen yok et, ve onlarý esirgeme: ve erkekten kadýna, çocuktan emzikte olana, öküzden koyuna, deveden eþeðe kadar hepsini öldür” (I. Samuel, 15/3) emrinin Araplar’a da uygulanmasý gerektiðini öðütleyen bir inanç yapýsýnda “savaþ durumu”nun getirdiði sýra dýþýlýðýn çok da sözü edilmez deðil mi!!
Geniþ bir entelektüel ufka sahip olan Ýsrael Shahak’ýn, baþlýðýnýn da yansýttýðý gibi Yahudi dinini, tarihini, Ýsrail’i kuran ve yöneten bilinç durumunu son derece çarpýcý biçimde gözler önüne seren kitabý –yukarýda iþaret ettiðim yönüne, bir de Ýslam hakkýndaki bazý tesbitlerine dikkat edilerek– mutlaka okunmalý.
radyobeyan