Týp Dünyasý
Pages: 1
Sigara icen kadinlarda kanser riski artiyor By: hafizvuslat Date: 26 Ekim 2009, 20:41:00






Akciðer kanserinin bilinen en önemli nedenlerinden biridir sigara ve kadýnlarda bu hastalýða yakalanma oranlarýnda sigara kullanan kadýn kullanmayan kadýna göre daha hýzlý þekilde bu hastalýða yakalanýyor.


Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastanesi Göðüs Hastalýklarý Klinik Þefi Prof. Dr. Yalçýn Karakoca, sigara içen bir kadýnýn akciðer kanseri olma riskinin, içmeyen bir kadýna göre 1.5-3 kat daha fazla olduðunu bildirdi.

Karakoca, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, sigaranýn ve beslenme alýþkanlýklarýnýn akciðer kanseri üzerindeki etkilerini dile getirdi.

Akciðer kanserinin baþlýca nedeninin sigara olduðunu vurgulayan Karakoca, þunlarý kaydetti:

''Akciðer kanserinin baþlýca nedeni günümüzde herkesin bildiði gibi sigaradýr. Tüm akciðer kanserlerinin yüzde 80-90'ý sigaraya baðlýdýr. Küçük hücreli akciðer kanseri, genellikle sigara içen veya içmiþ olan kiþilerde bulunmaktadýr. Bu birliktelik bazý araþtýrmalarda yüzde 98'lere kadar çýkmaktadýr. Sigaranýn getirdiði akciðer kanseri risk oraný, sigara içme süresi, toplam içilen sigara, baþlama yaþý ve içilen sigaranýn tipine göre deðiþir.

Sigara içen bir kadýnýn akciðer kanserine yakalanma riski içmeyen bir kadýna göre 1.5-3 kat daha fazladýr. Ayrýca, ayný miktar sigaraya maruz kalan kadýnlarýn erkeklere göre 1.5-3 kat daha fazla akciðer kanserine yakalanma riskleri olduðu hesaplanmýþtýr. Aktif sigaradan sonra akciðer kanserinin en önemli ikinci risk faktörü 'pasif içicili' veya 'duman altý' olmaktýr. Pasif sigara içicilerinde tek baþýna akciðer kanseri riski ortalama 1.2-1.3 kat artmaktadýr.''

Beslenmenin de akciðer kanserine etkileri olduðuna iþaret eden Karakoca, ''Bazý beslenme özelliklerinin de akciðer kanseri riskini etkileyebileceði bilinmektedir. Küflü besinler, çoklu doymamýþ sývý yaðlar (ayçiçek, mýsýrözü, soya, pamuk yaðlarý), Ýþlem görmüþ, dumanlanmýþ etler, nitrit katýlmýþ besinler (sosis, salam), kavrulmuþ, yanmýþ besinler (etler), sirke, turþu, soya sosu gibi fermente besinler, beyaz un ve rafine þeker, salamura ve tuzlarýn kanseri riskini artýrdýðý belirtilmektedir'' dedi.

Akciðer kanserinde genetiðin önemine de vurgu yapan Karakoca, ''Ailede akciðer kanseri olmasý akciðer kanserine yakalanma riskini arttýrmaktadýr. Ailede akciðer kanseri olan ve hiç sigara içmemiþ bir kadýnýn akciðer kanseri riski 2.8 kat artmýþ iken, ailede akciðer kanseri olan ve sigara içen bir kadýnda ise bu riskin 30 kat arttýðý görülmüþtür'' diye konuþtu.

''REZEKTÖR BALON'' UYGULAMASI

Kendi bulduðu ''Rezektör Balon'' uygulamasýný da anlatan Karakoca, þöyle devam etti:

''Akciðer kanserlerinin 3'te 1'inde ilk taný anýnda diðer 3'te 1'inde de ilerleyen dönemlerinde soluk borusu týkanýklýðý ve buna baðlý geliþen durumlar (zatürre, solunum yetmezliði gibi) görülmektedir. Bu durumlarda hem hastalar kaybedilmekte hem de onkolojik tedavileri istenilen biçimde yapýlamamaktadýr. Bizim geliþtirdiðimiz (rezektör balon) yöntemi ise riski olmayan güvenli ve basit bir yöntemdir. Týkalý hava yolunda, týkanýklýk ortasýna yerleþtirilen balonun þiþirilip, balon üzerindeki özel dokunun tümörü týraþlamasý suretiyle çalýþýyor. Bu sistem ayný zamanda kanamayý durduran bir balon görevi de gördüðünden tedavideki komplikasyon ve risk, iþlem sýrasýnda önleniyor.''

Akciðer kanserinin artýþ nedenine de dikkati çeken Karakoca, ''Tütünün sigara haline dönüþmesi ve tüketiminin hýzla yaygýnlaþmasý sonucu, 1940'larda akciðer kanseri salgýný ortaya çýkmýþtýr ve bu salgýn etkisini, bütün dünyada, artan þekilde devam ettirmektedir. Ülkemizde resmi rakamlara göre her yýl 20-25 bin yeni akciðer kanseri hastasý ortaya çýkmakta ve bu rakamýn 40 binlere kadar ulaþabileceði düþünülmektedir'' þeklinde konuþtu.

Prof. Dr. Yalçýn Karakoca, Türkiye'de akciðer kanserlerinin çoðunlukla erkeklerde görüldüðünü, ancak son dönemde kadýnlarda da oranýn arttýðýný ifade etti.


AA


radyobeyan