Yaþamdan Seçmeler
Pages: 1
Ayetlerin sonunun Nun ve Mim ile bitmesinin hikmeti nedir? By: halim Date: 18 Nisan 2017, 12:32:08
Ayetlerin sonunun Nun ve Mim ile bitmesinin hikmeti nedir?

Kur’an’da kullanýlan Fasýlalar (ayetin son kelimesi), son harfine göre deðil, ifadenin gereðine uygun olarak kullanýlýr.

Büyük çoðunlukla, muhataplar çoðul olduðu için, kullanýlan fiil ve isimler (Cem-i müzekker salim) Nun harfiyle bitmektedir. Örneðin, “bilirler” için “ya’lemûn”, “bilmezler” için “la ya’lemûn” fiili kullanýlýr. Ýsm-i fail çoðulu olan  “bilenler” için “âlimîn” kelimesi kullanýlýr.

Ayrýca, Kur'an'daki fâsýlalarýn sonu, çoðunlukla, harf-ý med, harf-ý lin ve nun'un ilhâký ile biter. Bunun sebebi Sibeveyh'in dediði gibi, bir ses güzelliði meydana getirmesidir. Araplar konuþurken sesi güzelleþtirmek gayesiyle; elif, ya ve nun harflerini bitiþtirirler.

Birçok ayetin sonunda MÝM harfinin gelmesi ise, ekseriyetle bu ayetlerin son kelimesi, Allah’ýn “Alîm, Hakîm, Rahîm” gibi isimleriyle bitmesindendir. Bu isimler ise, ayetin fezlekesi olarak, onun muhtevasýný özetlerler.

- Bununla beraber, Muhammed suresinde yer alan  ayetlerin tamamýna yakýn bölümünün MÝM harfiyle bitmesi, ayetler arasýndaki ses uyumu yanýnda, bu harfin Muhammed isminin baþýnda bulunan Mim harfine bir iþaret de olabilir. Mim harfinin ebced deðeri olan 40 sayýsý, Hz. Muhammed’in peygamberlik yaþýdýr. Bu tevafuk da bu iþareti pekiþtirmiþ olabilir.

- Her bir surede yer alan ayetlerin son kelimesi ve son harfi -genellikle- ayný ses uyumu açýsýndan benzer bir fasýla olarak þiirsel bir ses uyumunu saðlamaktadýr. Bu husus tek baþýna bir i’caz/mucizelik parýltýsýdýr. Çünkü, onlarca  ilahî, dünyevi ve uhrevi hakikatlerin anlatýmýnda kullanýlan kelimelerin ayný zamanda ses uyumunu saðlayacak bir þekle sahip olmasý, ancak sonsuz bir ilmin tezahürü olabilir.

- Bediüzzaman hazretlerinin ifade ettiði gibi, Kur’an’ýn sadece dinleme özelliði olanlara da gösterdiði bir mucizelik yönü vardýr. Kur’an’ýn manasýný hiç bilmeyen bir kimse, özellikle ayetlerin son kelimelerinin meydana getirdiði -þiirsel ritim nevinden- güzel ses uyumunu dinlediði zaman bunun mevcut bütün þiirsel melodilerden daha güzel olduðunu idrak edecektir. Ve bu dünyada test edilerek kabul edilmiþ bir konudur.

- Diðer taraftan, Ku’an surelerinin hepsinde “NUN” veya “MÝM” harfiyle biten ayetler yoktur. Örneðin; “Nisa, Ýsra, Kehf, Meryem, Ta Ha, Furkan, Ahzab, Sad, Muhammed, Fetih, Necm, Kamer, Talak, Tahrim, Nuh, Cin, Müzzemmil, Müddessir, Ýnsan, Nebe’, Naziat ve daha baþka birçok surenin ayetlerinin -büyük çoðunlukla- sonu “Nun” veya “Mim” harfiyle bitmiyor.

- Ayrýca, Kur’an-ý hakimin ayetlerinin bir kýsmý Mekke’de bir kýsmý da Medine’de inmiþ olduðu bilinmektedir. Mim harfi, hem Mekke’nin hem de Medine kelimesinin  ilk harfidir.  Nun  harfi ise, Medine kelimesinin (sonundaki tenis alameti olan “T” harfi  hariç) son harfi sayýlýr.

Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet


radyobeyan