Tefsirler gerekli midir? By: halim Date: 06 Nisan 2017, 21:56:25
Tefsirler gerekli midir?
Evet Tefsir olmadan Kuran tamamen anlaþýlmaz.
Ýbn Mesud’a göre “Ayrýca bu Kitab'ý da sana, her þey için bir açýklama, bir hidayet ve rahmet kaynaðý ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik” (Nahl, 16/89) mealindeki ayette ifade edilen “her þeyin beyaný/açýklamasý” ifadesi, dini ve dünyevi her türlü ilmin Kuran’da var olduðu anlamýna gelir. (Ýbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)
Buna göre insanlarýn din ve dünya ile ilgili ihtiyaç duyduðu her ilim, her þeyin açýklamasý vardýr. (Ýbn Kesir, a.y)
- Ancak her þeyin açýklanmasý, her þeyin açýk-seçik olarak herkes tarafýndan bilinecek türden olmasý anlamýna gelmez. Ýnsanlarýn faydasýna olan her ilim Kuran’da açýklanmýþtýr. Ancak bir kýsmý, açýk-seçik olarak, bir kýsmý da remiz ve iþaretler nevinden yer almýþtýr. Hadislerin beyan ettiði, sahabelerin anladýðý, Ýslam ümmetinin kavradýðý bütün ilimlerin kaynaðý Kuran’dýr. (krþ. Ýbn Aþur, ilgili ayetin tefsiri)
- Kuran, bütün ilimleri ihtiva eden ve her þeyi açýklayan bir kitaptýr. Kýyamete kadar gelecek insanlarýn ihtiyaçlarýna cevap veren bir kitapta, herkesin kolayca anlayabileceði bir üslup takip edilseydi, belki þimdiki Kuran’ýn yüz misli büyüklüðünde bir kitap olmasý gerekirdi. Çünkü, farklý zekâ, ilim, meslek, görgü seviyesinde olanlar için ayrý ayrý ifadeler, açýklamalarýn olmasý gerekirdi.
Halbuki, “îcaz” yani kýsa bir ifadeyle pek çok hakikati açýklamasý, Kuran’ýn mucizelik yönünün en önemli kriterlerinden biridir. As bir sözle çok manayý ifade etmek için, kullanýlan ifadelerin çok geniþ kapsama sahip olmasýný gerektirir. Ta ki, herkes ayný ifadeden kendi kapasitesine göre, bir hakikati anlasýn, dersini alsýn.
- Mahiyeti ayný olmakla beraber, bir matematik dersinin ilk, orta öðrenim ve üniversitede farklý seviyelerde farklý üslupla açýklanmasý evrensel bir kural olduðu gibi, Kuran gibi deðiþik ilimleri ve çok çeþitli hakikatleri ders veren bir kitabýn muhataplarýnýn seviyelerini nazara almasý kadar tabii bir þey olamaz.
Bu zorunluluk ise, ifadelerin geniþ kapsamlý olmasýný ister. Ýfadelerin geniþ kapsamlý olmasý ise, veciz bir ifadeyle birçok manayý birden anlatmayý gerektirir. Bu ise ifadelerdeki farklý manalarýn varlýðýndan dolayý, üslubun bazýlarý için kapalý, zor anlaþýlan bir konumda olduðu sonucunu doðurmuþtur.
Farklý tefsirlerin farklý yorumlarý, Kuran’ýn bu harika üslubunun varlýðýna þahittir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet