Vefk nedir? By: halim Date: 27 Þubat 2017, 01:55:32
Vefk nedir?Dinimizce vefk, týlsým yapmak ve yaptýrmak caiz midir? Bazý ayet ve dualarý yazýp taþýmanýn bir sakýncasý olur mu?
Esasen konuya iki açýdan bakýlmasýnda fayda vardýr:
Ayetlerden ve Allah’ýn isimlerinden yapýlan vefklerin (týlsým, tesirli dua) þifalý olduðuna inanýyoruz. Vefkler, belli yazým kuralý olan ve belirli ayatlerin, isimlerin belirli oranlarda yazýlarak veya okunarak iþlendiði bir (dua) metodudur.
Nitekim, müzelerde týlsýmlý gömlek olarak tarif edilen gömleklerde, bu tarz vefkleri görmemiz mümkündür. Yine havas kitabýnda da bu konular iþlenmiþtir.
Ancak vefkler konusunda doðrularý yanlýþlardan ayýrmak çok zor olduðu gibi, daima istismara müsait bir konu olmuþtur. Bu açýdan konunun uzmaný olmayanlarýn, böyle þeylerle meþgul olumasýný asla tavsiye etmiyoruz.
Nasýl ki, týp ilmini almamýþ birinin eline neþteri alýp "ben de ameliyat yapabilirim", diyerek ameliyat yapmasý hastanýn yaralanmasýna, hatta ölmesine neden olduðu gibi, havas ilmine hakim olmayan birinin tedavi maksatlý geliþi güzel bunlarý kullanmasý ve yazmasý da doðru deðildir, müdahaleye hakký yoktur. Büyük bir mesuliyete ve vebale girmiþ olur.
Diðer taraftan, vefk, ebced harfleri olarak bilinen, harflerin sayý deðerlerinden yola çýkarak, deðiþik ve çoðu anlaþýlmaz þekiller yapýlarak dualarýn rakamlara, geometrik çizim ve biçimlere dökülmesi þeklinde de olabiliyor. Bunu yapan kiþiler daha sonra buradan þifa, bir derman ve kurtuluþ çaresi ürettiklerini ileri sürüyorlar. Ýþin ilginç ve endiþe veren yönü, vardýklarý sonuçlarý Kur’ân âyetlerine, esmâ-i hünsâya, ledün ilmine, gayb bilgisine, Levh-i Mahfuz gibi ilahi kaynaklara dayandýrarak, bir çeþit inandýrýcý yaklaþým sergilemeleridir.
“Denize düþen yýlana sarýlýr.” misali, çaresiz kalan insanýmýz, bu kiþilerin kapýsýný aþýndýrarak dertlerine çare, hastalýklarýna þifa, problemlerine çözüm aramaya koyuluyorlar. Söz yerinde ise bazen “körün deðneði kelin kafasýna denk geliyor” çok nadir de olsa vefk yapýlarak birisinin sýkýntýsý hafifliyor, iþleri yoluna giriyorsa, olay kulaktan kulaða yayýlýyor, dilden dile dolaþýyor, böylece “umut tacirliði” sürgit devam ediyor.
Bir çeþit Hurufilik olan bu yolun, vefkten baþka muammâ, remil, fâl, cifr, azâyim ve nucûm gibi daha birçok deðiþik metotlarý ve uygulama alanlarý da vardýr. Zaten fal, azayim ve nücum gibi uygulamalar açýkça hadislerde Peygamberimiz Efendimiz (asm) tarafýndan haram sayýlarak yasaklanýrken, geriye kalan, buna benzer gizemli, örtülü ve sýrlý þeyler de caiz görülmüyor.
Vefk ve benzeri yollarý uygulayan kiþiler, kendilerine kaynak olarak Kur’ân’da “kesik-tekil harfler” olarak ifade edilebilen “elif lâm mîm”, “kâf hâ yâ ayn sâd” gibi bazý surelerin ilk âyetleri ve ilk harfleri olan “hurûf- u mukataa” harflerini göstererek, bir yerde yaptýklarý iþlere kutsallýk ve manevi dayanak buluyorlar.
Fakat ne yazýk ki, bunu da rahatça istismar ediyorlar. Bu açýdan özellikle günümüzde vefkin kullanýmýna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hem bu iþi yapnalarýn hem de yaptýranlarýn çok hassas olmalarý, Ýslam inancýna uygun davranmalarý, sebepleri ve sonuçlarý ancak Allah'tan bilmeleri gerekir.
Ayrýca, manasý ve mahiyeti bilinmeyen vefk ve benzeri þekillerin yapýlmasýný ve kullanýmýný baþta Ýmam Nevevî, Ýbn hacer el-Heytemî gibi Ýslâm ulemasý caiz görmemiþlerdir. Çünkü içinde sihir ve büyü malzemelerinin olmasý söz konusu olabilir.
Dua Okumak ve Yazýp Üzerimizde Taþýmak
Ýslâm fýkhý âlimleri, zararý gideren þeyleri üçe ayýrmýþlardýr: Birincisi, açlýk için ekmek yemek ve susuzluk için su içmek gibi kesin olanlarýdýr. Ýkincisi, týbbî tedâvilerin bir kýsmý gibi muhtemel (maznûn) olanlardýr ve üçüncüsü de, okuyarak tedâvi gibi, etkisi ihtimalli olanlardýr.
Zararý gidereceði kesin olan þeyi kullanmak farz ve onu terketmek haramdýr. Muhtemel olaný yapmak iyidir. Ancak onu terketmek haram deðildir. Üçüncü türünü yapmak da caizdir. (Elmalýlý Hamdi Yazýr, Hak Dini Kur'ân Dili, Ýstanbul 1970, IX/6395 vd.).
Dolayýsýyle Ýslâm'a göre nazar, korku ve benzeri bazý psikolojik hastalýklar için sûre, ayet, hadis ve dualarý okumak ve yazýp bir yere asmak caiz kabul edilmiþtir.
Her þeyden önce Ýslâm dini, insan sýhhâtinin korunmasýna ve hastalandýðý zaman tedâvî görmesine son derece önem vermiþtir. Ebu Hureyre, Ýbn Abbâs ve Ýbn Mes'ûd'tan rivâyet edildiðine göre, birisi Hz. Peygamber (asm)'in huzuruna gelerek, "Ya Rasûlallah, gerektiðinde tedâvi olalým mý?" diye sormuþ. Hz. Peygamber (asm) bu soru üzerine þöyle buyurmuþtur:
"Ey Allah'ýn kullarý tedâvi olunuz. Yüce Allah ihtiyarlýðýn dýþýndaki her hastalýðýn þifâsýný da yaratmýþ." (Buhârî, Týb, 1; Tirmizî, Týb, 2)
Ebu Sâîd kanalýyla rivâyet edilen bir hadiste, Hz. Peygamber (asm)'in muavvizeteyn (Felak ve Nas) sûreleri nazil oluncaya kadar, insan ve cinlerin nazarlarýndan Allah'a sýðýndýðý açýklanmaktadýr. (Tirmizî, Týb, 16; Ýbn Mace, Týb, 33).
Hasta olan bir insanýn dua etmesi ve okumasý câiz olduðu gibi, salih kimselere bunu yaptýrmak da câizdir. Hz. Aiþe (r.a)'dan þöyle rivâyet edilmiþtir:
"Hz. Peygamber (asm) hasta olan akrabalarýnýn üzerine okuyarak sað eliyle onlarý sývazlar ve þöyle derdi:
"Ey Allah'ým, ey insanlarýn Rabb'ý, þu hastalýðý götür, þifâ ver, þifâ veren sensin. Senin vereceðin þifâdan baþka þifâ yoktur. Hastalýðý ortadan kaldýracak bir þifâ ver." (Ýbn Mace, Týb, 35, 36).
Bu ve benzeri rivâyetlere göre, okuma ve yazma sûreti ile tedâvî caizdir. Ancak bunun için bazý þartlar vardýr. Bu þartlarý þöyle sýralamamýz mümkündür:
1. Okunan ve yazýlan þey sûre, ayet, hadis veya manasý anlaþýlan dua olacak.
2. Manasý bilinmeyen bir takým isim, harf, resim ve iþâretler kullanýlmayacak.
3. Týbbi tedâvide olduðu gibi, burada da þifâ verenin yalnýz Allah olduðuna inanýlacak; O'ndan baþkasýndan hiç bir þey umulmayacaktýr.
4. Ayýrma, iflas ettirmek için bir kiþinin kötülüðüne yapýlmayacaktýr. (Elmalýlý Hamdi Yazýr, Hak Dini Kur'ân Dili, IX/6397).
Dikkat edilecek diðer bir husus da, muska yazarken veya yazdýrýrken, Ýslâm'a aykýrý olan her þeyden uzak durmak gerekir. Ölçü Ýslâm ve niyet Allah'ýn rýzasý olmalýdýr.
Âlimlerin çoðunluðu, okuma veya yazma yolu ile tedâviden ücret almayý câiz görmüþ, bunu haram kabul etmemiþlerdir. (Tirmizî, Týb, 20; el-Aynî, Umdetu'l-Kari, V, 647) Ancak bunu istismar etmemek gerekir.
Yukarýdaki þartlara uygun olarak yazýlan muskalarý kullanmak ve taþýmak caizdir, Ýslâm dini açýsýndan herhangi bir sakýncasý yoktur; fakat bu þartlara aykýrý olarak yazýlan ve taþýnan muskalar, kesinlikle yasaklanmýþ, haram kabul edilmiþtir.
Not: Vefk kökünden gelen tevafuk kelimesi vardýr.
Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet
Ynt: Vefk nedir? By: ceren Date: 27 Þubat 2017, 22:45:56
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri bu gunahlardan yanlis davranislardan korusun insallah.Rabbim razi olsun paylasimdan...
Ynt: Vefk nedir? By: HALACAHAN Date: 28 Þubat 2017, 01:57:37
Aleykum selam Amin insaalalh rabbimizin yasakladigi her seyden uzak dururuz