Kabir ziyaretinde okunucak dua By: halim Date: 16 Þubat 2017, 16:58:09
Kabir ziyaretinde okunucak dua, Hz. Muhammed (asm) Efendimizin okuduðu dua nedir?
Büreyde radýyallahu anh þöyle dedi: Hz. Peygamber (asm) ashâb-ý kirâma, kabristana gittikleri zaman þöyle demelerini öðretirdi:
"Esselâmü aleyküm ehled diyârî minel-mûminîn. Ve Innâ inþaallâhu biküm lahikûn. Es'elûllâhe lenâ ve lekümü'l âfiyeh."
"Selâm size, ey bu diyârýn mü'min ve müslim halký! Ýnþallah yakýnda biz de aranýza katýlacaðýz. Allah'ýn bizi de sizi de baðýþlamasýný dilerim." (1)
Ýbni Abbas radýyallahu anhümâ þöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Medine'de bazý kabirlere uðradý. Yüzünü onlara dönerek þöyle buyurdu:
"Selâm size, ey bu kabirlerde yatanlar! Allah bizi de sizi de baðýþlasýn. Siz bizden önce gittiniz. Biz peþinizden geleceðiz." (2)
Bundan sonra Kur'an-i Kerim'den bildigi sûre ve ayetlerden okur ve sevabýný ölülerin ruhuna baðýþlar.
Ýslam'ýn ilk yýllarýnda kabir ziyareti cahiliye dönemi adetlerinden dolayý yasaklanmýþtý. Sonradan bu durum ortadan kalkýnca serbest býrakýldý. Kabir ziyaretinden maksat ölümü hatýrlamaktýr. Dünyaya baðlanýp kalan ve katýlaþan kalplerimiz belki yumuþar diye kabirler ziyaret edilir ve oraya kadar gidilmiþken onlara da selam verilip tavsiye edilen dualar yapýlýr.
Kabir ziyaretinde bulunan kiþinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabýný orada bulunanlarýn ruhlarýna baðýþlamasý uygun görülmüþtür. Kabrin baþýnda yüksek sesle aðlayýp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taþlarýný öpmek, onlara sarýlýp aðlamak ise kabir ziyaretinin adabýyla baðdaþmaz.
Kaynaklar:
1. Müslim, Cenâiz 104. Ayrýca bk. Nesâî, Cenâiz 103; Ýbni Mâce, Cenâiz 36.
2. Tirmizî, Cenâiz 59.
Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet