Yaþamdan Seçmeler
Pages: 1
Denizde idrar yapmak caiz midir? By: halim Date: 28 Ocak 2017, 16:35:35
Denizde idrar yapmak caiz midir?

Ebû Hüreyre (r.a.) Resûlullah (s.a.v)'ýn þöyle buyurduðunu haber verdi: "Sîzden biriniz sakýn durgun suya abdest bozmasýn, (ola ki) biraz sonra  ondan gusleder.” (Buhârî, vudû' 68; Müslim, tahâre 94-96; Tirmizî, tahâre 51; Ýbni Mâce, tahâre 25; Nesaî, tahâre 45, 139; gusl 1; Dârimî, vudû', 145; Ahmed b.Hanbel II.259)

70. Ebû Hureyre (r.a.) Resûlullah (s.a.v) þöyle buyurmuþtur, dedi:"Sakýn sizden biriniz durgun suya küçük abdest bozmasýn, ve cünuplükten dolayý ondan gusletmesin!' (Buhârî, vudû' 68; Müslim, tahâre 94-96; Tirmizî, tahâre 51; Ýbni Mâce, tahâre 25; Nesaî, tahâre 45, 139, Sünen-i Ebu Davud)

Ýbnu Ömer (radýyallahu anhümâ) anlatýyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Sizden kimse (akar olmayan) durgun suya küçük  abdestini bozmasýn."

AÇIKLAMA:

Nevevî'de gelen açýklamaya göre, su içerisine büyük veya küçük abdest bozmak, suyun durumuna göre haram veya mekruh hükmünü almaktadýr: Su akýyor ve çok  ise mekruhtur, azsa muhtar görüþe göre haramdýr. Su durgun ve çok ise yine haram deðildir. Durgun ve az ise muhtar görüþe göre haramdýr.

Suda büyük abdest bozmak da küçük abdest bozmak gibidir, suyu kirletme yönüyle ayný hükme tabidirler. Su dýþýnda bir kaba abdest bozup suyun içine atmak da, suyun içine abdest bozma gibidir. Su kirlenmiþ olur, bu kirlilikten haberi olmayanlar bunu kullanabileceðinden bu yasaklanmýþtýr. Usulcülere göre "yasaklama" haram ifade eder.

Hadis-i þerifte geçen "küçük abdest bozmasýn" ifadesiyle durgun suya bevletmenin yasaklanmasýnýn sebebi, o suya abdest almak veya gusl etmek için ihtiyaç duyulacaðýndandýr.

Hadis-i þerif, havz-ý kebir olmayan durgun suya bevl etmenin haram olduðuna delâlet etmektedir. Lâkin havz-ý kebîr olan sulara bevletmek o sularý pisletmez. Büyük abdestin hukmu de kü­çük abdest gibidir. Lâkin evlâ olan çok suya da bevletmekten sakýnmaktýr. Bu mevzuda Ýmam Nevevi þöyle der:

a. Akan çok su içinde küçük abdest bozmak, haram deðildir. Çünkü yasak, durgun suya attir. Fakat akan ve çok olan su içinde küçük abdest bozmaktan sakýnmak daha iyidir.

b. Akan su az ise, Þâfiilerden bir cemaate göre içinde iþemek mekruh­tur. Fakat muhtar kavle göre haramdýr. Çünkü Þafiî ve baþka müctehidlerin mezheblerine göre o su necis olmuþ olur, kirletilmiþ olur. Baþka adamlar o suyu temiz sanarak kullanabilir ve aldanmýþ olabilirler.

c. Eðer su durgun ve çok ise Þafîlere göre içinde iþemek mekruhtur, ha­ram deðildir. Haram sayýlmasý da tamamen isabetsiz deðildir... Çünkü mu­hakkak âlimlere ve usûlcülerin ekserisine göre yasaklama haram kýlýnmayý gerektirir. Aynca yasaklama nedeni olan kirletme burada da mevcuttur. Ya­saklamanýn diðer sebebi olan pislenme'ye gelince; eðer iþeme ile bu suyun evsafý deðiþmiþ ise, necis sayýlmasý, icmâ' ile sabittir. Ebû Hanife ve ona mu­vafakat eden âlimlere göre bir tarafý hareketlendirildiði takdirde karþý tara­fýnda da hareket görülen su, içine necasetin düþmesi ile pis olmuþ olur.

d. Durgun ve az su içinde abdest bozmaya gelince, Þâfiilerden bir ce­maate göre mekruhtur. Fakat doðru ve muhtar olan kavle göre haramdýr. Çünkü, böylesi suya karýþan sidik, onu necis eder, kullanýlmaz hâle getir­mekle mâ (su) olmaktan çýkarýr, bilmeden baþkasýnýn onu kullanýp aldan­masýna sebep olur.

Âlimler demiþler ki suda büyük abdest bozmak küçük abdest bozmak gibidir; hattâ daha çirkindir. Bîr kab içinde abdest bozup onu su içine dök­menin hükmü de su içinde abdest bozmak gibidir. Keza bir su kenarýnda kü­çük abdest bozmak suretiyle sidiðin akýp suya karýþmasýna sebebiyet vermenin hükmü de aynýdýr. Bütün bunlar mezmum, çirkin ve yasaklanmýþ fiillerdir.

Hatta âlimler, su yollarýnda ve suya yakýn yerlerde suya kanþmasa bile abdest bozmayý mekruh görmüþlerdir. (Hatiboðlu Haydar, Sünen-i Ýbn Mace Tercüme ve Þerhi I, 537.)

Netice olarak denizde idrar yapmak haram deðildir. Ancak bundan sakýnmak gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet


radyobeyan