Yaþamdan Seçmeler
Pages: 1
Nelerde ve hangi durumlarda riya olmaz? By: halim Date: 30 Kasým 2016, 16:54:53
Nelerde ve hangi durumlarda riya olmaz? Ýbadetlerde riya olur mu?

- Riyâ genellikle bir kimsenin diðer insanlardan farklý bir þekilde yaptýðý güzel iþlere sýzar. Çünkü, riya gösteriþ demektir. Bir iþi baþkasýnýn nazarýný celp etmek için yaptýðýnýzda onun dikkat edilmeye deðer olmasý gerekir. Böyle bir konuma sahip olmasý için o iþin bir imtiyazý olmasý gerekir.

Yapýlan iþ, -ne kadar güzel olursa olsun- eðer genellikle herkesin yaptýðý iþ türünden ise onun özel bir imtiyaz alaný olmaz. Ýmtiyaz alaný olmayan bir iþin “albenisi” olmaz. Albenisi olmayan bir iþi, “bulunmaz Hint kumaþý” olmaktan çýkar. Dolayýsýyla bu tür iþlere gösteriþ duygusu sýzma fýrsatýný bulamaz. Çünkü, insanlar akýl ve fikriyle bu “alelâde” iþin -gösteriþ amaçlý-piyasaya sürülmesinin bir anlamý olmadýðýný idrak ettiði için onu bu alýveriþe zorlayan dürtüleri olmaz.

- Ýþte bu açýklamalardan anlaþýldýðý üzere, Farzlarý eda etmek ve haramlardan kaçýnmak gibi herkesin prensip olarak yaptýðý iþlerde gösteriþ duygusunun sýzma hareketine imkân veren bir unsur yoktur. Çünkü bunlarý yapmak adettendir; “bulunmaz hint kumaþý” türünden iþler deðildir. Bu sebeple, insanýn gösteriþ duygusunu kamçýlayan bir zemin olmadýðýndan iman þuuru bu gibi olaðan üstü sayýlmayan iþlere nefsin burnunu sokmasýna kolay kolay fýrsat vermez.

Farzlarý yerine getirmek ve haramlardan kaçýnmak ve prensip olarak Hz. Peygamberin sünnet-i seniyesine/Ýslam yoluna uymakta riya olmaz. Farz namazlara baðlý olarak kýlýnan sünnetler de buna dahildir. Meðerki kiþi zayýf bir imana sahip olmakla beraber, fýtraten/iç mekanizmalarý itibariyle zamanla riyakâr bir karakter kazanmýþ ve bu riyakârlýk onun sesi-soluðu haline gelmiþ olsun.

- Buna mukabil, sünnet türünden olan hayýr hasenat iþlerinde bir imtiyaz olabilir. Örneðin herkesin yapmadýðý hayýr iþlerinde bulunmak, çevresinde baþkasýnýn pek kýlmadýðý kuþluk, Evvabin namazlarýný kýlmak, herkesin tutmadýðý pazartesi- perþembe oruçlarýný tutmak, fakirlere sadaka vermek  ve benzeri iþlerde kiþiye bir imtiyaz alaný açýlabilir. Bu imtiyazý göz ardý etmek, bunlarý normal iþler olarak görmek, Allah’ýn iltifatýný bütün iltifatlarýn üstünde görmek her kiþinin deðil, Er kiþinin iþidir.

Bu sebepledir ki, “bu tür sünnetleri gizli yapmak daha sevaplýdýr”, denilmiþ. Ancak, iman þuuru güçlü olan ve baþkasýna örnek teþkil eden kimsenin bu sünnetleri açýktan yapmasýnda bir sakýnca yoktur. Fakat çok dikkat etmek gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Ýslamiyet

Ynt: Nelerde ve hangi durumlarda riya olmaz? By: muratb8 Date: 30 Kasým 2016, 17:40:24
Selamün aleyküm Kötü þeyleri aklýmýzdan çýkarmalýyýz her zaman iyi þeyler yapmalýyýz ne kadar iyilik yaparsak öbür dünyada o kadar sevaptýr.
Ynt: Nelerde ve hangi durumlarda riya olmaz? By: Bilal2009 Date: 30 Kasým 2016, 18:16:00
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri gösteriþçilerden eylemesin Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan