Diyanet bu sese kula vermeli By: halim Date: 02 Ekim 2016, 15:23:49
Diyanet bu sese kula vermeli
Bir okurumuz tarafýndan kaleme alýnan “Camiler Haftasý olarak” yazýsýný siz deðerli okurlarýmýz ile paylaþýyoruz
Birlik ve beraberliðimizin sembolü olan camilerimizin imarýný, fonksiyonlarýný, ferdi ve toplumsal hayatýmýzdaki yerini ve önemini daha iyi ortaya koyabilmek, yeni yetiþen nesillerimiz üzerinde cami ve mescitler hakkýnda kalýcý izler býrakabilmek için Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, 1986 yýlýndan beri Ekim ayýnýn ilk haftasýný “Camiler Haftasý olarak” kutlama kararý aldý.
Toplumun manevi yapýsýnýn imarýnda emeði geçen Din Görevlilerimize de gereken önemin verilmesi amacýyla 2003 yýlýndan itibaren Diyanet, bu haftayý “Camiler ve Din Görevlileri Haftasý” olarak kutlamaya baþlamýþ ve bunu bir gelenek haline getirmiþtir.
Bu yýl Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, 1-7 Ekim tarihleri arasýnda kutlanan "Camiler ve Din Görevlileri Haftasý’nýn ana temasýný "Cami ve Kitap" olarak belirledi.
CAMÝLER KADAR DÝN GÖREVLÝLERÝ GÜNDEME GELMÝYOR
Bu hafta ile ilgili olarak din görevlilerinin bir serzeniþini dile getirmek gerekiyor. Din görevlileri kendi adlarýyla anýlan haftanýn gereðince kutlanmadýðý kanaatinde.Her ne kadar camilerin temizlik, bakým ve eksiklerini giderme konusunda hafta deðerlendiriliyorsa da camiinin asýl tamamlayýcý unsuru ve camiye anlam katan din görevlileri açýsýnda hafta oldukça sönük geçiyor.
Bu önemli günde camiler daha fonksiyonel çalýþmalý ayrýca din görevlileri taltif edilmeli. Sürekli yerilen, açýðý aranan ve hatlarý yüzlerine vurulan din görevlilerinin eleþtiriler karþýsýnda motivasyonunun düþtüðü inkar edilmez bir gerçek.
Hala müftülerimizin imamlarýn seviyesine inme tenezzülünde bulunmadýðý, aþaðýladýðý, hor gördüðü, camilerine kadar gelip gereken tatlý uyarýlarý yapmadýðý biliniyor.
CAMÝLER VE DÝN GÖREVLÝLERÝ HAFTASI ÞEKLÝNDE ÝKÝ AYRI HAFTA OLMALI
Bu nedenle ya bu haftanýn din görevlileri lehine içinin doldurulmasý veya Milli Eðitim Bakanlýðý’nda “Ýlköðretim haftasý ve Öðretmenler günü” þeklinde kurum ile personel ayrýmý yapýldýðý gibi “Camiler haftasý” ve “Din görevliler haftasý” þeklinde iki farklý hafta veya gün gündeme alýnabilir.
FETÖ’CÜLER VATANDAÞIN DÝYANET’E OLAN GÜVENÝNÝ SARSTI
Özelikle yaþadýðýmýz darbe giriþiminin dini yönünün olmasý din görevlilerini zor durumda býraktý. Kur'an kurslarýnýn eðitim öðretime baþladýðý þu günlerde vatandaþlar kurslara gelip kayýt olmak istemiyor. Kur'an kurslarýný FETÖ ile iliþkili olabileceði endiþesini taþýdýklarýný söyleyenler az deðil.
FETÖ’cü Kur’an Kursu Öðreticilerinin yoðunluklu olarak bulunduðu kurslarda vatandaþlar kurslara kayýt yapmaya çekiniyor.Kurs görevlileri, vatandaþý FETÖ’den kurslarýn temizlendiðine ikna etmek için büyük bir ikna faaliyeti yürütüyor.
Diyanet, hain olmasý yönüyle belki FETÖ’cüleri görevden aldý. Lakin FETÖ’cü personelin vatandaþýn Diyanet personeline karþý tedirginlik içinde güven sorunu yaþadýðýný da dikkate alarak kurumda kalan ne kadar FETÖ’cü varsa titiz bir þekilde bünyeden temizlemesi gerekiyor.
HUTBELER BÖLGESEL VE GEREKÝRSE ÝL BAZINDA HAZIRLANMALI
Diðer bir konuda merkezi sisteme adeta baðlanan hutbeler. Konu baþlýklarý ve içerikleri güzel olmakla birlikte her yörenin farklý manevi ve sosyal sorunlarý göz önüne alýnarak bölgesel gerekirse þehir þehir farklý hutbe çalýþmasý yapýlmalý.
DÝYANET’ÝN MÜFTÜ VE MÜFTÜLER ÝÇÝN HÝÇBÝR DENETÝM PROJESÝ YOK
Diyanet’in genel alýþkanlýðý din görevlisini denetlemekten ibaret. Oysa din görevlilerini çalýþtýracak olan yegane birim müftülükler ve haliyle müftüler. Müftüler ve müftülük personeli din görevlilerini ne kadar motive ettiðine dair Diyanet bir araþtýrma yapacak olsa sorunun büyük kýsmýnýn temelinde müftü ve müftülük çalýþanýnýn olduðu görülecektir. Çoðu zaman Diyanet’in projelerinin yapýlmamasýna raðmen yapýldý gösterilmesi ise müftülüklerin ayrý bir handikabý…
Dinihaberler