Ahmed Es-Senusi By: armi Date: 15 Ekim 2009, 18:42:02
Senûsîlik hareketinin büyük mücâhid lideri. Ýslâm birlik ve kardeþliðinin en mükemmel örneðini veren velî.
Ahmed es-Senûsî'nin soyu Peygamber efendimizin torunu hazret-i Hasan efendimize kadar uzanmaktadýr. Ceddi Seyyid Muhammed ibni Ali es-Senûsî, Kuzey Afrika'da Ýtalyan ve Fransýz istilâ hareketlerine karþý Ýslâm dünyâsýnýn birlik ve berâberliðini temin maksadýyla Senûsîlik tarîkatýný kurdu. Ýlk defâ Derne civârýnda daðlýk bir arâzide Zâviye-i Beyzâ adýný verdiði tekkesini tesîs etti. Mertliði, dînine baðlýlýðý ile kýsa zamanda muhitinde geniþ ilgi topladý. Her taraf Senûsî tekkeleri ile doldu. Harekete dâhil olanlar öncelikle þahsî ahlâk ve inançlarý bakýmýndan en mükemmel bir seviyeye getirilirdi. Sonra da ayný üstünlüðü etraflarýna yaymak üzere faâliyete geçirilirlerdi. Fakat Senûsîlik hareketinin hedefi yalnýz KuzeyAfrika deðil, bütün Ýslâm dünyâsýydý. Müslüman milletlerin sosyal, ekonomik ve kültürel seviyelerinde muazzam bir inkýlâp vücuda getirerek Ýslâm dünyâsýný uyandýrýp kalkýndýrmak ve birleþtirmek istiyorlardý.
Seyyid Muhammed 1895 yýlýnda ölünce yerine oðlu Muhammed Mehdî es-Senûsî geçti. Hareket onun zamânýnda alabildiðine geniþledi. Bütün sâha kontrol altýna alýndý. Kýsa zamanda Güney ve Batý Afrika'da milyonla zencinin sistemli bir þekilde müslüman olmasýný saðladýlar. Arabistan'a, Malezya'ya ve hattâ Hindistan'a tarîkatlarýnýn mümessillerini göndererek Ýslâm dünyâsý çapýnda bir uyanýþ saðlamaya çalýþýldý. Senûsî tarîkatý âdetâ hakîkî bir devlet hâline geldi.
1902'de ise Muhammed el-Mehdî'nin ölümü üzerine yeðeni Ahmed eþ-Þerîf es-Senûsî hazretleri daha büyük bir azimle dâvâyý eline aldý.
Ahmed eþ-Þerîf, 1873'te Caðbûb'da doðdu. Babasý Muhammed eþ-Þerîf'tir. Küçük yaþtan îtibâren mükemmel bir tahsîl ve terbiye gördü. Din ilimlerinde âlim oldu. Her türlü silâh kullanmakta mahâret sâhibi idi. Ordularýn sevk ve idâresinde fevkalâde meziyet sâhibiydi.
Tarîkatin baþýna geçtikten sonra faâliyetleri hýzlandýrdý. Her tarafa yayýlan ihvanlar (kardeþler) örnek ekonomik organizasyonlara giriþerek, müþterek zirâî, sýnâî ve ticârî teþebbüsler kurdular. Her yerde okullar açarak örnek bir ahlâkýn yenilmez îmânlý fertlerini yetiþtirdiler. Senûsîlik tarîkatý 1911'de Ýtalyanlarýn Trablusgarb'ý ele geçirmek için giriþtikleri büyük askerî harekâta kadar tamâmen bir kültür hareketi olarak sulhçu metodlarla çalýþtý. Ancak Trablusgarb'ýn tehdîd altýna girmesiyle derhâl burayý müdâfaa mevkýinde bulunan Türk kuvvetlerinin yanýnda yer aldýlar. Türk askerlerinin gerilemeye mecbûr olmasýndan sonra da memleketlerini daðlýk mýntýkaya çekilerek azimle müdâfaa ettiler. Bu mücâdelelerde sayýca, düþman kuvvetlerinin çok altýnda bulunmalarýna raðmen cihân târihinin en büyük kahramanlýk örneklerini verdiler. Ahmed es-Senûsî, bu savaþ sýrasýnda ilk defâ, yayýmladýðý beyannâmeleri, el-Hükûmetü's-Senûsiyeti'l-Celîle adý ile imzâlamaya baþladý. Böylece Senûsiye hareketini ilk kez bir devlet olarak îlân etti.
Birinci Dünyâ Savaþýnda Ýtalya müttefikleriyle harbe girince Senûsîler mecburî olarak onun karþýsýnda yer aldýlar. 1915'te Mýsýr'ý iþgâl eden Ýngilizlere karþý giriþtikleri harplerde büyük kayýplar verdiler. Ahmed es-Senûsî, Birinci Dünyâ Savaþýnýn sonlarýnda Sultan Mehmed Reþâd'ýn isteði üzerine Ýstanbul'a geldi. O, son derece baðlý bulunduðu Osmanoðullarýna ve Türk milletine, Ýslâm dünyâsý üzerindeki nüfûz ve îtibârýndan istifâde ederek faydalý olmak istiyordu. Fakat bir müddet sonra Mondros mütârekesinin imzâlanmasýyla son müstakil Ýslâm devleti olan Türkiye'nin de Batý emperyalistlerinin taksimine mâruz kaldýðýný elem ve dehþetle gördü.
Birinci Dünyâ Savaþýnda Ýngilizler, Ýslâm dünyâsýný parçalayýp yutmak için çok kesif bir câsusluk ve propaganda faâliyetlerine giriþmiþlerdi. Bu çalýþmalar sonucunda Hint müslümanlarýnýn aþýrý dostluk ve baðlýlýklarýna mukâbil Arap dünyâsýnda bâzý çözülmeler baþlamýþtý. Birçok Arap liderlerine Osmanlý Devletinin yýkýlmasýyla kurulacak devletlerden taçlar vâdedilerek ayrýlýk telkin edilmekteydi. Sultan Reþâd Han sarsýlan Ýslâm birliðini "hilâfeti hâiz olan Türkler" etrâfýnda yeniden tesis ve takviye için Þeyh Senûsî hazretlerini huzûruna kabûl etti. Ondan Müslüman Âlemini dolaþarak Hilâfet etrafýnda bozulan birliði yeniden kurmasýný ricâ etti. Gerçekten de o devirde müslümanlarýn en fazla sözünü dinleyecekleri þahsiyet gâyet haklý bir þöhrete mâlik olan Þeyh Senûsî hazretleri idi. Þeyh hazretleri derhâl muvâfakat ederek Sultana, Türk milletine hizmete hazýr bulunduðunu bildirdi. Ancak tam Ýslâm Dünyâsýný dolaþmaya çýkacaðý sýrada kendisini dâvet eden Sultan Reþâd Han vefât etti. Sultan Vahideddîn'in cülûs merâsiminde bulunmak üzere seyâhat ertelendi.
Osmanlý pâdiþâhlarýnýn saltanata çýkýþlarýnda cülûs merâsimi denilen bir merâsim yapýlýrdý. Bu merâsimde devrin en kýymetli Ýslâm âlimi tarafýndan Eyyûb el-Ensârî hazretlerinin türbesinde yeni pâdiþâha umûmiyetle hazret-i Ömer'in kýlýcý kuþatýlýrdý. Sultan Vahideddîn'in cülûs merâsiminde ona bu kýlýç Þeyh Ahmed es-Senûsî tarafýndan kuþatýldý. Þeyh hazretleri pâdiþâha kýlýcý takarken þöyle duâ etti: "Cenâb-ý Hak'tan zât-ý þâhânelerine ömrü tavil (uzun ömür), ecr-i cemîl (sevap) niyâz ederim, efendimiz."
Ynt: Ahmed Es-Senusi By: Bilal2009 Date: 09 Aðustos 2015, 23:11:06
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Ýslamiyeti kendine dert edinenler Müslüman olanlardýr. Rabbim ( celle celaluhu ) bizlere bu hasleti nasib eylesin.
Ynt: Ahmed Es-Senusi By: Sevgi. Date: 09 Ekim 2020, 09:46:27
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri bu güzel büyüklerimizi örnek alanlardan eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
radyobeyan