“Bin haysiyetim olsa…” By: selsebil Date: 14 Ekim 2009, 18:51:53
Ýnsan, davasýyla anlamlýdýr
Ortak amaç etrafýnda, ama farklý kulvarlarda hizmet eden/verenlerin ortak ilkeler etrafýnda bir araya gelmek zorunluluðu vardýr. Bu, dava/hizmet/büyük amaçlý olmanýn bir gereðidir. Yani davanýn büyüklüðü bu tutumu gerektirir. Ya da davaný/hizmetini/yüksek amaçlarýný; benliðine/nefsine feda etmemek böyle davranmayý zorunlu kýlýyor.
Amaç büyüdükçe, küçük þeylere takýlmalar azarlýyor. Amaç küçüldükçe, küçük þeyler yarýnlara yürüyüþü engelliyor. Ve böylece, küçük uðruna nice büyükler, fani uðruna nice bakiler feda ediliyor.
Böyle tablolar karþýsýnda gülen þeytan; hüzünlenen melekler oluyor.
Oysa, alkýþlanacak davranýþ arayan melekler aramýzda geziyor.
Her anýn, her davranýþýn imtihanýn ciddi bir soru ve cevabý olduðu göz ardý ediliyor.
Ýçimizde imana, Kur’an’a hizmet noktasýnda bir kýpýrdanma oluverdiðinde, hemen karþýmýza þeytanýn çýkacaðý, bindiðimiz himmetimizden bizi düþürtmek için, ümitsizlikle, tembellikle, temperverlikle, havalecilikle desiseler üreteceði unutuluveriyor.
Engelleri kaldýrýlmýþ bir hizmetin, getirisindeki katsayýsý da düþürülmüþtür. Onun için hizmet, aþýlan önce içteki/nefisteki; sonra dýþtaki engellerle doðrudan ilgilidir.
**
Himmeti millet olanlar, tek baþýna bir millet haline geliyor.
Himmeti davasý olanlar, tek baþýna bir davanýn kahramaný haline geliyor.
Nefsini, haysiyetini, onurunu, maddi ve manevi varlýðýný davasýna feda edenler, dava adamý oluyorlar.
Vücudunu mucidine feda etmek gibi, varlýðýný davasýna, meziyetlerini dava arkadaþlarýna feda eden, insan suretinde melekler ortaya çýkýyor.
Ýþte o zaman fedakar, cefakar, aziz, kýymetli, deðerli, kahraman, mücahit, sadakatli, metin, sarsýlmaz, sýdýk vb., insana sultanlýk tacý gibi yakýþan sýfatlar veriliyor.
Zübeyirler, Tahiriler.. böylece þerefli levhalardaki yerini alýyorlar.
Büyük davalarýn büyük dertlerini baþta kabul etmek gerekiyor. Ona uygun enerji depolamak icap ediyor.
Gerektiðinde dünyadan, dünyalýklardan; hatta manevi ikramlardan, taltiflerden, övgülerden, küsmeklerden, haysiyet iddialarýndan, damarlardan sýyrýlmak gerekiyor. Bu oranda insan büyüyor.
Ýnsaný iddiasý deðil, terk ettiði yanlýþ davranýþlarý; kazandýðý muhteþem hasletleri yüceltiyor. Yüce Makama ulaþan davranýþlar, yüce davranýþlar oluyor. Ýþte onlarý kim taþýyorsa, o zaten yükseliyor, yüceliyor. Oysa küçük davranýþlar, insaný küçültüyor, boðuyor.
Nefsime yediremiyorum, damarýma, haysiyetime dokunuyor diyenler; aslýnda ne ile imtihan olduklarýný ilan ediyorlar.
Böyle halet karþýsýnda ne yapmak gerektiðini, neye sýðýnmak gerektiðini asrýn manevi doktoru Bediüzzaman söylüyor.
“Kardeþlerimden rica ederim ki: Sýkýntý veya ruh darlýðýndan veya titizlikten veya nefis ve þeytanýn desiselerine kapýlmaktan veya þuursuzluktan arkadaþlardan sudur eden fena ve çirkin sözleriyle birbirine küsmesinler ve “haysiyetime dokundu” demesinler. Ben o fena sözleri kendime alýyorum. Damarýnýzý dokunmasýn, bin haysiyetim olsa kardeþlerimin mabeynindeki muhabbete ve samimiyete feda ederim.”
Himmeti, bütün bir insanlýk olan peygamber varisi, yüksek izzet ve haysiyet sahibi bir zat bu cümleleri söylüyorsa, nefsi, emmare basamaðýnda bulunan bizlerin, bin haysiyeti de olsa, ne uðruna feda etmek gerektiði apaçýk ortadadýr.
S. Bahattin YAÞAR
Ynt: “Bin haysiyetim olsa…” By: Bilal2009 Date: 20 Ekim 2019, 14:36:42
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri Ýslam yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: “Bin haysiyetim olsa…” By: Sevgi. Date: 22 Ekim 2019, 04:07:44
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri hâk Ýslâm yolundan gidenlerden eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
radyobeyan