Yaþamdan Seçmeler
Pages: 1
Kadir Gecesini Kimler Bilir? By: halim Date: 29 Haziran 2016, 01:42:36
Kadir Gecesini Kimler Bilir?

Bu soru Hz.Peygamber’den bu yana her Ramazan’da birçok müslümanýn gündeminde yer alagelmiþtir.

. Kur’an ayeti ile bin aydan hayýrlý diye haber verilen bir geceyi aramanýn heyecanýdýr insaný bu soruya sevkeden. Birçok soru gibi bu sorunun da tek bir cevabý yok. Kimilerine göre cevap iki þýktan oluþacak kadar basittir: evet veya hayýr. Kimilerine göre ise sorunun kesin bir cevabý olamaz. Kuantumdaki belirsizlik ilkesi gibi olasýlýkla tahmin edilebilir, ancak kesin olarak bilinmez. Kimileri de Allah’ýn sevgili kullarýnýn bir nevi ilhamla bu geceyi bileceklerini iddia eder. Kimileri ise bu denli müstesna bir gecenin fizik aleminde kainat çapýnda bir alameti olduðuna inanýr ve atomlardan ta galaktik sisteme kadar bu geceye iþaret eden bir fiziki hadiseyi aramaya koyulur. Hasýlý arayýþ metotlarý farklý da olsa hepsi bir gaye için çýrpýnýr: Kadir Gecesini bulmak. Bu arayýþa katýlanlardan biri olarak, geçmiþ bir Ramazanda yaþadýðým bir serüveni sizinle paylaþmak istiyorum. Kadir Gecesini ararken ilginç bir hakikatle karþýlaþmýþtým. Kadir Gecesini bilip bilmediðimi Allah bilir, ancak Kadir Gecesini bilenleri biliyorum artýk. Kimler mi? Ýþte hikayesi...

Kadir Gecesi arayýþýna çýkarken fark ettiðim ilk þey Türkiye’deki müslümanlar ile diðer müslümanlar arasýnda bu gece ile ilgili farklý telakkilerin varlýðýydý. Hadislerde Kadir Gecesini son on gecede ve hususan tekli gecelerde arayýn denilmesine raðmen Türkiye’de yirmiyedinci gece Kadir Gecesi olarak idrak edilegelmiþtir. Oysa Amerika’da karþýlaþtýðýmýz diðer Müslümanlar tek gece yerine, hadisin manasýna uygun olarak, son on geceye odaklanmayý daha uygun buluyor. Bir kýsmý bu geceyi elden kaçýrmamak için son on günde itikafa çekilmeyi bile tercih ediyor. Kadir Gecesinin kadrini bilenler herbir geceyi Kadir gecesi olabilir diye deðerlendirirken, onun kadrinin idrak etmeyenler ise herbir geceyi Kadir gecesi olmayabilir diye ihyadan içtinap ediyor. Bu iki yaklaþým da Kadir Gecesinin bir imtihan eseri olarak saklý tutulmasýnýn sýrrýný iþaret ediyor.

Kadir Gecesi arayýþýna devam ederken þahit olduðum baþka birþey ise arama metotlarýnýn farklýlýðýyla alakadar. Kimileri bulutlu bir gecede okyanusa gidip sabaha kadar balýk arar gibi arýyor. Kimileri yüksek ücretli yeni bir iþ arar gibi arýyor. Kimileri Bayram arefesinde karýný maksimum kýlmak için uygun bir pazar arayan tüccar gibi arýyor. Kimileri dünyanýn en deðerli hazinesini arar gibi arýyor. Kimileri fizik alemindeki olaðandýþý haberlerin içinde arýyor onu. Kimileri rüyalarda arýyor. Kimileri þeyhinden veya üstadýndan gelecek bir mesajda arýyor. Hasýlý senede bir gelen Kadir Gecesini insanlar binbir farklý yollarla arýyor.

Geçenlerde bir akþam üstü iftardan sonra birkaç arkadaþýn balýk avýna çýkmak üzere hazýrlýk yaparken konuþtuklarýna kulak misafiri oldum. Hepsi bir gaye etrafýnda odaklanmýþtý: mümkün olduðu kadar çok balýk yakalamak. Yaklaþýk iki saat uzaklýktaki okyanusa gidip oltayla balýk yakalayacaklardý. Biri “kocaman okyanusta balýklar bula bula bizim oltayý mý bulacak” diye kuþkusunu dile getirirken, bir diðeri “kocaman okyanusta da balýk bulamazsak baþka nerde bulabiliriz” diye ümitvar olduðunu beyan ediyordu. Gerçi halk arasýnda balýk gibi avlanmak diye bir tabir kullanýlsa da, dinlediðim kadarýyla balýklar öyle kolay avlanýlmazmýþ. Hava durumu, kullandýðýn yem, gittiðin bölge ve gidiþ zamaný gibi birçok farklý faktörü dikkate almak gerekiyormuþ baþarýlý olmak için. Bulutlu havada ve gece vaktinde balýk bulmak kuvvetle muhtemelmiþ. Balýkçý arkadaþlar bu noktalarda fikir birliðine vardýktan sonra yola çýkmaya karar verdiler. Gerçi uykularýndan fedakarlýk yapacaklardý. Bütün gece ayakta kalmakla kendilerine bir nevi eziyet edeceklerdi. Bu olumsuzluklar akýllarýna geldiðinde, ellerininin arasýna alacaklarý büyük balýklarý hayal ediyorlardý. Rasyonel bireyler olarak, alacaklarý mükafat karþýsýnda, uykusuzluk gibi bir maliyet ödemeye razýydýlar. Belki de onlara göre gündüz vakti balýða gitmek irrasyoneldi. Onlarýn tatlý müzakerelerine kulak verirken, hayalim beni baþka bir arayýþa götürmüþtü: Kadir gecesi arayýþý. Nefsim Ramazan okyanusunda Kadir Gecesini aramak için bir gece dahi olsa rahatýndan vazgeçip arayýþa çýkmama razý olur muydu acaba? Hem bu dünya okyanusunda yakalanan balýklar bir öðünlük olmasýna raðmen, sonsuz öðünlerde soframa gelecek balýklarýn avýna çýkmak daha rasyonel deðil miydi? Hem sonsuz gecelerde rahata kavuþmak için bir gecelik rahatý feda etmek çok mu aðýrdý? Bu mülahazalar nefsimi bir derece ikna etmekle beraber tam kafi gelmiyordu. Baþka bürhan istiyordu.


Ramazan’ýn yirminci günüydü, bir fizikçi arkadaþla Kadir gecesi sürecinden bahsediyorduk. Ben aramak için hazýrlýða baþlarken, o bana bu gece Kadir gecesi olabilir dedi fiziki bir olaya dayanarak. Bu denli kýymettar bir gecenin Kainat ölçeðinde fiziki bir olayla irtibatý olmalýydý onun anlattýðýna göre. Üyesi olduðu fizikçi grubundan aldýðý habere göre bu gece Andremoda galaksisinin tutulmasý hadisesi yaþýnýyordu. Galaktik ölçekte büyük bir hadise. Daha da ilginci bu olay her yýl Ramazan’ýn son on gecesinde cereyan ediyormuþ. Týpký Kadir Gecesi gibi hangi gecede olduðunu bilinemiyormuþ. Argümanlar pek ikna ediciydi. Geçen sene bu hadise Ramazan’ýn yirmi sekizinde olmuþ bu sene ise bu geceye tekabül etmiþ. Bilime olan güvenimin etkisiyle söylenenlere hayli inandým. Bu gece Kadir gecesi olabilir diye sabaha kadar ihya etmeye karar verdim. Bu kararýmda akþama doðru sanal dünyadan aldýðým bir haberinde etkisi olmuþtu. Ýnternet üzerinde sohbet ettiðim dost yazar bir dostuma duyduklarýmý hikaye ederken ilginç bir cevap aldým. “Biliyor musun!” dedi muhatabým, “bugün Kadir Gecesi’yle ilgili bir haber aldým.” “Bir okuyucum bana gündüz bir mesaj attý. Tanýdýðý veli bir zattan bu gecenin Kadir gecesi olduðunu öðrenmiþ.” Eh, dostlara düþen bu muazzam fýrsattan birbirlerini haberdar etmekti. Kadir Gecesi sýrrýný çözen bir Allah dostu, bunu haber vermiþ kendi dostuna.. biz de dostun dostundan duymuþ olduk.. Bu iki hadise karþýsýnda hem akýl hem de kalp cevabýný bulmuþ gibi bir derece sevinmiþti. “Nefsim bile sabahlamaya razý olur,” diye düþünmüþtüm. Gel gör ki, geceyi bir nebze ihya etmek için gayret gösterdikten sonra, içimden yükselen karþý argümanlarýn etkisiyle soluðu yatakta almýþtým. Saat gecenin ikisini gösteriyordu yattýðýmda. “Allah bereket versin. Bu kadar yeter demiþti” içimdeki nefsani ses. Çok geçmeden dehþetli bir rüya ile uyanýrken aklýma gelen ilk þey: bu gece gerçekten Kadir Gecesi mi yoksa? Bir süre daha uyanýk durdum. Ancak, gafil nefsim olup bitenleri unuturup, yine beni yana devirdi.


Günler birbirini kovalarken yirmiyedinci geceye ulaþmýþtým. Arayýþým devam ediyordu. Bu gece Kadir Gecesi olmasý kuvvetle muhtemeldir diye nefsimi iknaya çalýþtým. Gecenin ilerleyen saatlerinde nefsimden yükselen kuþkulu sesler karþýsýnda aklým tatmin edici bir bürhan aradý. Ramazan Risalesindeki bir teþbihten hareketle birkaç arkadaþa telefon etmeye karar verdim. Aslýnda onlara bir hakikatý anlatmakla, nefsime ders vermek istiyordum. Týpký, kýzým sana söylüyorum, gelinim sen dinle misali gibi. Hem onlarla bir hakikatý paylaþacaktým, hem de nefsimi iknaya çalýþacaktým. Oyuncak helikopter satan tüccar bir arkadaþý aradým önce. Selam ve tebrikten sonra asýl konuya geldim.

“Helikopterlerini kaça satýyorsun?”

“Tanesini 10 dolara.”

“Senenin belirli bir zamanýnda gece vakti açýlacak bir pazarda onlarýn tanesini 1000 dolara satmak imkaný olursa ve daha da ötesi pazara götürebildiðin mallarýn hepsinin satýn alýnacaðý garantisi varsa ne yaparsýn?”

“Bir sene öncesinden hazýrlýklarýmý yaparým. Fabrika ile irtibata geçip azami miktarda ürünle pazara katýlýrým.”

“Peki bir gece vakti tanesine 30 bin dolar veren bir Pazar olursa ne yaparsýn”

“Hiç tereddütsüz tüm geceyi pazarda geçiririm.”

Ahizeyi indirdikten sonra kendi kendime sordum: Böyle pazarlarda en karlý ticareti yapýp bütün dünyanýn maliki bile olsan, Ramazan pazarýnda kazanacaklarýmýzýn yanýnda bir kýymet ifade eder miydi? Rad suresinde Cenab-ý Hak gök gürültüsü þiddetinde bir sesle bu soruya cevap veriyordu: “Ona(Rabbinin emrine) uymayanlara gelince, eðer yeryüzünde olanlarýn tümü ile bunun yanýnda bir misli daha kendilerinin olsa, (cehennemden kurtulmak için) onu mutlaka feda ederler.”(Ra’d, 18)

O halde nefsimi karlý dünya pazarýna tereddütsüz razý edip, ahiret pazarýndan uzaklaþtýran neydi acaba?

Telefonun tuþlarýna bir daha bastým. Bu sefer Amerika’nýn kuzeyinde bilgisayarda doktora yapan bir arkadaþ vardý karþýmda. Hoþbeþten sonra ona da asýl konuyu açtým.

“Bildiðime göre okulda asistan olarak çalýþýyorsun. Saat ücretin kaç dolar?”

“15 dolar”

“Burada hayli yüksek ücret veren bir iþ imkaný var. Baþvurmayý düþünür müsün?”

“Neymiþ bu?”

“Bilgisayarla alakalý bir iþ.”

“Kaç dolar verecekler.”

“Hayli fazla ücret veriyorlar, ancak bir þartlarý var. Gece çalýþacaksýn.”

“Ne kadar verecekler?”

“Saati 100 dolar”

“Deme ya, bu kadar yüksek ücret verdiklerine göre bir istedikleri vardýr”

“Ýstedikleri þey projeyi kýsa sürede bitirmek için gece boyunca çalýþman. Düþünüyorsan sana iþ ilanýný göndereyim.”

“Olur. Gönder bakalým.”

“Uykusuz kalýrsýn.”

“Önemli deðil ya! Gündüz uyuruz, gece de çalýþýrýz. Yeter ki, yapabileceðimiz bir iþ olsun.”

Konuþma bu minval üzere devam ederken, nefsime Bediüzzaman'ýn þu sözlerini hatýrlattým: "Þu mübarek þehr-i Ramazan, leyle-i Kadri ihata ettiði için, kendisi de ömür içinde bir leyle-i Kadirdir ki, muvaffak olanýn ömrüne bin ömür katar. Dakikasý bir gündür. Saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir ömr-i bâkîdir… Ramazan-ý Þerifte sevab-ý a'mâl(amellerin sevabý), bire bindir. Kur'ân-ý Hakîmin, nass-ý hadisle, herbir harfinin on sevabý var; on hasene sayýlýr, on meyve-i Cennet getirir. Ramazan-ý Þerifte herbir harfin on deðil, bin; ve Âyetü'l-Kürsî gibi âyetlerin herbir harfi binler; ve Ramazan-ý Þerifin Cumalarýnda daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadirde otuz bin hasene sayýlýr."

Kadir gecesini arama serüvenimin sonunda çok önemli bir hakikatý bulmuþtum: Yazýnýn baþlýðýndaki soruda bir yanlýþlýk vardý. Kadir gecesinin kadrini biliyor muyuz? Diye sormak gerekir. Hem Kur’an’ýn kendisi de böyle sormuyor muydu? Bu soruya cevap bulanlar aslýnda baþlýktaki soruya da cevap bulmuþ oluyordu. Çünkü Kadir Gecesini bilenler, onun kadrini bilenlerdir. Kaldý ki, bir Ramazan’da Kadir Gecesi’ni bilip, tamamýyla ihya etmek zor olabilir. Ancak, her Ramazan’da son on veya onbeþ gecenin dört saatini ihya eden, üç senede bir kesin olarak bir Kadir Gecesi’ni tam olarak ihya etmiþ olur. Ömründe altmýþ altý defa Ramazan ayýna ulaþan biri toplam 22 defa Kadir Gecesi’ni ihya etmiþ olur. Bu da, Kadir Süresi’nin verdiði müjdeye göre 22 bin ay, yani 1833 senelik ibadet sevabýna denk gelir. O halde, vaadinden dönmesi muhal olan sonsuz rahmet sahibinin açtýðý bu “semavi kampanya”yý kaçýrmak akýl karý mýdýr?

 

Sorularla Ýslamiyet


radyobeyan