Yaþamdan Seçmeler
Pages: 1
2016 Berat Kandili ne zaman? By: halim Date: 17 Mayýs 2016, 19:34:05
2016 Berat Kandili ne zaman?

Berat Kandili ne zaman kutlanacak? Ýslam dünyasý için özel günlerden bir tanesi olan Berat Kandili ne zaman kutlanacak? Bu özel gecede hangi ibadetler yapýlmalý? Berat Kandili hakkýnda merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Mübarek üç aylarýn içinde olduðumuz þu günlerde Ýslam dünyasý için çok özel günlerden biri daha yaklaþýyor. Berat Kandili.  Berat (Berâet), Arapça'da temize çýkma anlamýna gelir. Bir takým Ýslami olduðu iddia edilen inanca göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olmasý sebebiyle Mübarek Gece; günahlarýn affý ve kullarýn temize çýkarýlmasý sebebiyle de Berat Gecesi ve kullarýn ihsana kavuþmalarý nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiþtir.

Berat Kandili bu sene 21 mayýs 2016 Cumartesi gecesi idrak edilecek.

Peki bu özel gecede hangi ibadetler yapýlmalý? Müslümanlar bu mübarek geceyi nasýl deðerledndirmeli Berat Kandili hakkýnda Peygamber Efendimizin hadis-i Þerifi neler buyuruldu! Ýþte detaylar...

BERAT KANDÝLÝ NEDÝR?

Berat Kandili, (Berâet Kandili)  Ýslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Þaban ayýnýn 14. gününü 15. gününe baðlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlý Ýmparatorluðu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakýlmasýyla kandil adýný almýþtýr.
Berat (Berâet), Arapça'da temize çýkma anlamýna gelir. Bir takým Ýslami olduðu iddia edilen inanca göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olmasý sebebiyle Mübarek Gece; günahlarýn affý ve kullarýn temize çýkarýlmasý sebebiyle de Berat Gecesi ve kullarýn ihsana kavuþmalarý nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiþtir.
 
BERAT KANDÝLÝ HAKKINDA HADÝS-Ý ÞERÝFLER
 
Beraat gecesinin fazileti ile ilgili olarak da Ýslamiyetin nebisi Muhammed adýna rivayet edilen birkaç hadis bulunmaktadýr. Bunlardan bir tanesinde bu gecede Allah'ýn dünya semasýna tecelli edeceði, Kelb kabilesinin koyunlarýnýn kýllarý adedince (çokluk belirtmek için kullanýlmýþ bir ifade) insaný baðýþlayacaðý ve kendisine edilen tüm dualarý kabul edeceði anlatýlmaktadýr. ((Tirmizi, Sýyam, 39; Ýbn Mace, Ýkamet, 191)) Bu hadise kitabýnda yer veren Ýmam Tirmizi ve onun hocasý Ýmam Buhari baþta olmak üzere birçok âlim, bu hadislerin isnadlarýnda problem bulunduðunu, dolayýsýyla hadislerin zayýf olduðunu ve bunlarla amel edilmeyeceðini belirtmiþlerdir. ((Bkz: Tirmizi’nin Sýyam, 39′da bu hadisten sonra yer alan açýklamasý ile Muhammed Fuad Abdulbaki’nin Ýbn Mace, Ýkamet 191′de yer alan açýklamalarý.)) Müfessirlerden Ebu Bekir Ýbnu'l-Arabî, Beraat gecesinin fazileti hakkýnda bir tek saðlam hadisin bile gelmediðini, dolayýsý ile bu konu ile ilgili olarak hadis diye dolaþan sözlere itibar edilmemesi gerektiðini söylemektedir.
 
 
PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HADÝS-Ý ÞERÝFÝ
 
Berat Kandili; Ramazanýn müjdecisi…Þaban ayýnýn yarýsý gecesi…
Berat… borçtan, hastalýktan, suç ve cezadan beraet etme, kurtulma… günahlardan arýnma, temize çýkma, ilâhî af ve rahmete nâil olma…
Berat gecesi de diðer gecelerimiz gibi her birimiz için birer, tefekkür, tezekkür ve yenilenme gecesidir.
 
Berat; kýrýlan kalpleri onarma, dargýnlýk duvarlarýný yýkma, kin, nefret ve intikam duygularýný aþma günüdür. Yüce Yaradan’ýn affýna erebilmek için yaradýlaný affetme günüdür.
Berat; bizlere her türlü þer, kötülük, zulüm, haksýzlýk ve adaletsizlikten beri olmayý, onlardan teberra ederek uzak kalmayý öðretir.
 
Hz. Peygamber þöyle buyurur:
 
“Þaban ayýnýn 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasýna rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rýzýk isteyen, rýzýk vereyim! Yok mu þifa isteyen, þifa vereyim!.. Yok mu baþka isteði olan ona da istediðini vereyim" (Ýbn Mâce, Sünen, "Ýkâmetü's-salât", 191.)
 
Gerçekten de Muhammed'in ve arkadaþlarýnýn mescidlerde bu geceyi ihya etmek için toplandýðý, özel dualar ettikleri, bugün özellikle Türkiye'de olduðu gibi bu geceye has namaz kýldýklarý þeklinde tek bir rivayet dahi gelmemiþtir. Bazýlarý Duhan sûresinde geçen: "O gecede her hikmetli buyruk ayrýlýr ve katýmýzdan bir emirle ilgilisine yollanýr." (Duhân, 44/4-5) ayetlerine bakarak o gecenin Þaban ayýnýn on beþinci gecesi olan Beraat gecesi olduðunu söylemiþlerdir. Buna dayanarak da Allah'ýn o gecede kullarýn rýzýklarýný taksim ettiðini, ecellerini tayin ettiðini, bir sonraki Þaban ayýnýn on beþine kadar olacak tüm olaylarý takdir ettiðini, dolayýsýyla bu gece yapýlacak olan dua ve ibadetlerin mutlaka kabul edileceðini iddia etmiþlerdir. Böylece Muhammed'in ve ashabýnýn yapmadýðý, bu geceye has bir takým ibadetler ortaya çýkmýþtýr.
 
Ýlgili Kuran âyetin de þöyle buyrulur: "Hâ Mîm. Andolsun o apaçýk kitaba ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz uyarýcýyýz. O gecede her hikmetli buyruk ayrýlýr ve katýmýzdan bir emirle ilgilisine yollanýr." (Duhân, 44/1-5) Görüldüðü gibi âyette, iþlerin taksim edildiði gecenin Kur'an-ý Kerim'in indirildiði gece olduðunu bildirmektedir. Kur'an'ýn da Þaban ayýnýn on beþinde deðil; Ramazan ayýnda ve Kadir gecesinde nazil olduðunu diðer ayetlerden öðrenmekteyiz: "Ramazan ayý ki o ayda insanlara yol gösterici, doðrunun ve doðruyu eðriden ayýrmanýn açýk delilleri olarak Kur'an indirilmiþtir." (Bakara, 2/185) " Muhakkak ki biz Kur'an'ý Kadir gecesinde indirdik." (Kadir, 97/1) Ýslam âlimlerinin büyük birçoðunluðu Duhân suresinde geçen "mübarek gece"nin kadir gecesi olduðunu söylemiþlerdir. Müfessir Ebu Bekir Ýbnu'l-Arabî bu konuda þöyle demektedir: "Bu ayette geçen mübarek gecenin kadir gecesi deðil de baþka bir gece olduðunu iddia edenler, Allah'a büyük bir iftirada bulunmuþ olurlar." ((Ebu Bekir Ýbnu’l-Arabî, a.g.e., c. 4, s. 1678.))
 
Bir de Beraat gecesi ile alakalý olarak halk arasýnda "Beraat gecesi namaz"ý veya "Salâtu'l-Hayr" olarak bilinen bir namaz vardýr. 100 rekât olan bu namazýn her rekâtýnda Fatiha ve on defa Ýhlâs suresinin okunmasý gerektiði söylenmektedir. ((Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük Ýslam Ýlmihali, Ýstanbul, 1986, s. 188.)) "Kaynaklarýn be­lirttiðine göre Berat gecesine ait özel bir namaz yoktur. Gazzâlî, bu gece her rekâtýnda Fatiha'dan sonra on bir Ýhlâs okunmak suretiyle kýlýnacak yüz rekât veya her rekâtýnda Fatiha'dan sonra yüz Ýhlâs okunan on rekât namazýn çok se­vap olduðuna dair bir rivayet nakletti­ði halde (Ýhyâ, 1/203),
 
Ýhyâ-u Ulûmi'd-dîn'deki hadisleri tenkide tâbi tutan Zeynüddin el-Irâkî ile Nevevî bunun aslýnýn olmadýðýný söyle­miþlerdir. Bu namazýn bir bid'at oldu­ðunu kaydeden Nevevî, bu konuda Kûtü'l-Kulûb ve Ýhyâ-u Ulûmi'd-dîn'de geçen rivayete aldanýlmamasý gerektiði­ni söylemekte (el-Mecmû', 4/56), Ali el-Kârî de bu rivayetin uydurma olduðunu belirterek Berat gecesi namazýnýn h. 400 (m. 1010) yýlýndan sonra Kudüs'te ortaya çýktýðýný kaydetmektedir. Bu namazýn ilk defa h. 448 (m. 1056) yýlýnda Kudüs'te Mescid-i Aksâ'da kýlýndýðýna ve zamanla yaygýnlýk ka­zanarak sünnet gibi telakki edildiðine dair bir rivayet de nakledilmektedir."

 

Vatan

Ynt: 2016 Berat Kandili ne zaman? By: selma 8-D Date: 17 Mayýs 2016, 19:37:12
Ve aleykümselam
 Beraat kandili ramazanýn müjdecisidir Beraat kandili  21mayýs cumartesi günüdür þimdiden hepinizin beraat kandili mübarek olsun
Ynt: 2016 Berat Kandili ne zaman? By: [Muhammed] Date: 19 Mayýs 2016, 20:20:55
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Hayýrlýsýyla bu cumartesi Beraat gecesi.Biz ilim dünyasý ailesi Ve Tüm müslüman kardeþlerimiz bu günü hakýyla yaþamalýyýz.Rabbim bu günü yýldan yýla müslümanlara bahþediyor bizlerde bunu mübarek geceyi dolu dolu geçirmeliyiz ÝnþaAllah.
Ynt: 2016 Berat Kandili ne zaman? By: Rüveyha Date: 19 Mayýs 2016, 20:31:31
Ve aleykumusselam...ÝnþaAllah cumartesi berat kandili Mevlam hayýrla ulaþtýrsýn ,hakkýyla ihya etmeyi Rabbim nasip eylesin ÝnþaAllah....Bu mübarek gün ve geceleri fýrsat bilelim ÝnþaAllah

radyobeyan