Bilinmeyen bir memelinin fosili bulundu By: armi Date: 13 Ekim 2009, 17:38:24
Amerikalý ve Çinli paleontologlar bugüne dek bilinmeyen bir memeli türünün fosilini bulduklarýný açýkladý.
ABD'de bugün yapýlan yazýlý açýklama, memelinin 123 milyon yýl öncesi dinozorlar döneminde yaþadýðýný ve fosilinin çok iyi derecede muhafaza edilmiþ durumda olduðunu belirtiyor.
"Maotherium asiaticus" adý verilen bu yeni memeli, 15 santimetre uzunluðunda, 70-80 gram aðýrlýðýnda ve memeliler sýnýfýnýn bir alt sýnýfý olan bugünkü keselilere benziyor.
ABD'nin Pennsylvanya eyaletinin Pittsburgh kentindeki Carnegie doðal tarih müzesi paleontoloji bölümünde görevli olan ve fosili bulan ekipte yer alan araþtýrmacý Zhe-Xi Luo, üç boyutlu fosilin, memelilerde orta iç kulaðýn evrimi konusunda önemli bilgiler verdiðini açýkladý.
Zhe-Xi Luo, memelilerin duyma yeteneðinin bütün öbür omurgalýlardan daha hassas olduðunu, bu durumun onlarýn yaþam tarzýný önemli þekilde yönlendirdiðini ve hayata kalmalarýný saðladýðýný bildirdi.
Araþtýrmacý, buluþun, memelilerin iç kulaðýnýn evrimini incelemek, memelilerin doða koþullarýna nasýl uyum saðladýðýný anlamak açýsýndan önemli olduðunun altýný çizdi.
Zhe-Xi Luo, insanlar da dahil olmak üzere memelilerin, iç kulaklarýnýn özel yapýsý sayesinde öbür omurgalýlara nazaran daha geniþ ses dizisini algýlayýp ayýrt edebildiðini kaydetti.
Fosili bulan bilim adamlarý, kaleme aldýklarý araþtýrmada, bu hassas duyma yeteneði sayesinde memelilerin, karanlýkta faal olup dinozorlar döneminde hayata kalabildiðini belirtti.
Bilm adamlarý, memelilerde duyma yeteneðinin, iç kulakta bulunan malleus, incus, stapes (çekiç, örs, üzengi) adlý kemikçikler sayesinde geliþtiðini kaydetti.
Araþtýrmacýlar, bu yeni fosili, Çin'nin kuzeybatýsýndaki Liaoning eyaletinde bulunan fosil zengini bir tarlada bulduklarýný ifade etti.