Mars'ta hayat aranacak By: halim Date: 16 Mart 2016, 00:48:00
Mars'ta hayat aranacak
Avrupa ve Rusya'nýn ortaklaþa gönderdiði roketle, Kýzýl Gezegen'de yaþam olup olmadýðý sorusunun cevabýna bir adým daha yaklaþýlacak.
Avrupa ve Rusya'nýn ortaklaþa gönderdiði roketle, Kýzýl Gezegen'de yaþam olup olmadýðý sorusunun cevabýna bir adým daha yaklaþýlacak. Avrupa ile Rusya'nýn ilk ortak misyonu bu sabah Türkiye saati ile 11.31'de Kazakistan'ýn Baykonur üssünden fýrlatýlan Proton roketiyle baþladý.
Roketin yerleþtireceði uydu, Mars'ýn atmosferinde bulunan metan gazýnýn jeolojik bir kaynaktan mý geldiðini, yoksa mikroplar tarafýndan mý üretildiðini araþtýracak. Uydu gezegenin atmosferini incelerken, Mars'ýn yüzeyine ileride rover tarzý bir araç indirilebilmesi için gerekli teknolojileri belirlemek üzere yüzeyde de incelemeler yapýlacak.
Metan gazýnýn varlýðý, yaþam belirtisi olabileceði için büyük önem taþýyor.
Projede çalýþan bilim insanlarýndan Profesör Andrew Coates BBC'ye verdiði mülakatta, "Mars'ta metan olmamasý gerekir, çünkü metan güneþ ýþýðýnda kolayca daðýlýr" dedi.
METAN GAZININ ÖNEMÝ
"Bu nedenle metan bulunmasý, Mars'ta bu gazý üreten bir kaynak olduðu anlamýna geliyor. Bu da çok heyecan verici bir þey. Bu kaynak ölü zannettiðimiz gezegenin yüzeyinde jeolojik bir aktiviteye, veya Mars'ta yaþam beliritisi olduðuna iþaret edebilir."
Schiaparelli modülü, iniþi baþarýrsa birkaç gün boyunca yüzeyde çalýþacak.
ExoMars Gaz Ýzleme Uydusu'nun Mars'ýn yörüngesine oturtulmasý on saat sürecek. Roketin bunun için yapacaðý uçuþun yolunda gidip gitmeyeceði bilim insanlarý arasýnda büyük heyecanla bekleniyor.
Özellikle de daha önce bu konudaki giriþimlerinde baþarýyý yakalayamayan Rusya için bu böyle.
Rusya daha önce 19 kez Kýzýl Gezegen'e roket gönderme giriþiminde bulunmuþ, bunlardan çoðu baþarýsýzlýkla sonuçlanmýþtý. Rusya'nýn gönderdiði uzay araçlarýndan bir kýsmý dünyadan havalanamadý, bir kýsmý uzayda fazla ileriye gidemeden dünyaya düþtü, bazýlarý ise Mars yüzeyine düþtü ya da gezegene iniþ yapamadan yanýndan geçti.
Amerikan Curiosity "Merak" cihazý, Mars yüzeyinde düþük dozlarda metan gazý belirlemiþti.
Gezegenin derinliklerinde suyun hidrojen üretmek için kaya mineralleriyle kimyasal tepkimeye girmesi, hidrojenin de daha sonra metana dönüþmesi olasý. Bir diðer olasýlýk metanýn kaynaðýnýn biyolojik olmasý.
Dünyanýn atmosferindeki metanýn büyük bir kýsmý, geviþ getiren hayvanlarýn midesindekiler gibi canlý mikrobik organizmalardan kaynaklanýyor.
Mars'ýn yüzeyinde böyle hayvanlar olmamasýna karþýn, gezegenin yüzeyinin hemen altýnda hareket halinde basit organizmalar bulunma olasýlýðý var. Uydunun yapacaðý ölçümler iþte tüm bunlarýn aydýnlatýlmasýna katkýda bulunacak.
Dünya Bülteni