6 binden fazla hastaya manevi destek By: halim Date: 24 Ocak 2016, 20:25:44
6 binden fazla hastaya manevi destek
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nýn, Saðlýk Bakanlýðý ile baþlattýðý proje kapsamýnda 6 bini aþkýn hastaya din görevlileri tarafýndan manevi destek verildi.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Saðlýk Bakanlýðý, hastalara manevi destek saðlanmasý için iþbirliði yaptý. Bu kapsamda Ankara, Ýstanbul, Erzurum, Kayseri, Samsun ve Ordu'da, 2015 yýlýnýn Temmuz ayýndan itibaren 12 saðlýk tesisinde Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý personeli 20 din görevlisi tarafýndan hastalara manevi destek verilmeye baþlandý. Din görevlileri, bugüne kadar 6 bin 45 hasta ve hasta yakýnýna ulaþarak manevi destek verdi.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Sosyal ve Kültürel Ýçerikli Din Hizmetleri Dairesi Baþkaný Abdurrahman Han, konuya iliþkin AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Batý'da birkaç yüzyýllýk geçmiþi olan bu uygulamaya "manevi bakým" denildiðini belirterek, "Yaptýðýmýz þey bir tedavi olmadýðý için projeyi 'manevi destek' olarak tanýmladýk. Uygulama Batý'da kiliseler aracýlýðýyla yapýlýyor" dedi.
Uygulamanýn aslýnda Türkiye'de 1990'lý yýllarda Saðlýk Bakanlýðýnca denendiðini ama bazý sebeplerle yarým kaldýðýný aktaran Han, geçen yýl ocak ayýnda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn talebi doðrultusunda bakanlýkla bir protokol imzalayarak hastalara manevi destek projesini hayata geçirdiklerini hatýrlattý.
Projenin oluþturulma süreciyle ilgili bilgi veren Han þunlarý kaydetti:
"Din psikolojisi, din eðitimi, din sosyolojisi, dini danýþmanlýk ve rehberlik alanýnda lisans ve lisansüstü eðitimi bulunan bin 517 aday arasýndan gönüllü 20 görevli belirledik. Bu arkadaþlarýmýzý 5 hafta, 200 saatlik bir eðitimden geçirdik. Eðitim verenler arasýnda ilahiyatçý, týpçý, iletiþimci ve psikologlardan oluþan 40-50 arasýnda hocamýz bulunuyor. Konuyla ilgili 2-3 çalýþtay düzenledik. 3 aylýk pilot uygulamanýn ardýndan deðerlendirme toplantýsý yaptýk. Uygulamanýn olumlu sonuçlarýný gördükten sonra projeye devam kararý aldýk."
Psikologlarýn akla ve beyne hitap ederek ikna ve tedavi yöntemi uyguladýklarýný anlatan Han, "Doktorlar ise fizyolojik ve biyolojik yönden insaný tedavi eder. Ýnsanýn bir de kalbi vardýr. Ama hastanelerde kalbi ikna eden veya tedavi eden bir unsur veya karþýlýk yoktur. Ýþte tam olarak biz burada devreye giriyoruz. Biz insanlarýn kalbine ve gönlüne hitap ederek o hastalýk süreçlerini daha saðlýklý ve huzurlu tamamlamalarýný saðlamak için varýz" ifadelerini kullandý.
Projenin uygulandýðý hastanelerde, görevlilere ayrýlan bir oda veya bölüm bulunduðuna iþaret eden Han, ihtiyaç duyanlarýn oraya gelerek görevliyle yüz yüze görüþtüklerini ve destek aldýklarýný belirtti.
Konuyla ilgili olarak geçen hafta, 78 akademisyen ile Saðlýk Bakanlýðý ve Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý yetkililerinin katýlýmýyla 3 günlük bir çalýþtay yapýldýðýný hatýrlatan Han, "Çalýþtayda süreç masaya yatýrýlarak mevcut sürecin deðerlendirmesi yapýldý. Uygulamanýn bundan sonrasý planlandý ve rehber kitapçýk hazýrlanmasýna karar verildi. Ayrýca uygulamanýn planlý ve sistematik bir þekilde diðer illerde de hayata geçirilmesi öngörüldü" dedi.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ile Saðlýk Bakanlýðý arasýnda 'Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik Ýþbirliði Protokolü', 7 Ocak 2015'te imzalanmýþtý. Protokol çerçevesinde Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan belirlenen saðlýk tesislerinde talep eden hasta, hasta yakýný ve hastane personelini motive etmek ve onlara manevi destek hizmeti sunmak amacýyla týbbi müdahaleye hiçbir þekilde müdahil olmadan dini konularda danýþmanlýk ve rehberlik hizmetleri veriliyor.
AA